Thursday, April 12, 2012

Housemate Pencuri Gas Masak!!!

THIS IS STICKY POST, ENTRY TERBARU KAT BAWAH ENTRY NI EH....(JGN KORANG INGAT AKU TAK UPDATE PLAK)


Me: Laaa....Gas dah abih
Malaun:alahai..baru plan nak masak
Me: meh la kongsi sorang RM9
Malaun: eh kena kongsi ke..kitorang lagi sebulan duk sini
Me: sebulan pun korang masak jugak hari2 kan
Malaun: kitorang x cukup duit la kak
Me: kalau macam tu Kak Riz beli gas korang jgn guna..Kak Riz jer yang masak..berkira sgt!!!
Malaun tu tarik muka dan berlalu masuk bilik.


Aku menghadapi masalah dengan housemate lagi...dorang ni boleh buat aku stress hari2 la...dah la x bercampur masyarakat..menyombong x tentu hala...bayangkan kalau aku balik kerja (toksah bayang la memang berlaku pun),diorang memerap dalam bilik sampai la aku habis masak , basuh kain dan bersihkan dapur..aku dah tutup lampu, dorang leh keluar bilik dan start masak and makan...dapur kembali berkecah...pandai tul..aku dah tido baru dorang buat kerja...
baru2 ni..gas kat umah dah habis..so aku ajak diorang kongsi since sama2 masak kan...dorang leh ckp x cukup duit dan lagi sebulan jer dorang kat umah tu..weh..sebulan ke 2 bulan ke..ko hari2 masak jugak kan..baper sen sgt la ko nak bayar..aku sajer jer buat taik ngan dorang..gas abis hari Isnin malam..Selasa aku buat bodoh jer..siap makan kat luar ngan cik abg...then semalam aku beli time dah nak senja...aku suruh mamat pakistan tu hantar kat umah..aku ikut dari belakang..ps tu suruh mamat tu tukarkan..knowing aku ni bukanlah cerdik bab tukar2 gas ke pasang kepala gas ke..aku siap suruh mamat pakistan tu ajar aku caner nak bukak kepala gas dan tanggalkan..oooo senang rupanya...34 tahun aku hidup x pernah buat benda ni..mamat tu dah blah..aku mulakan operasi..time tu dorang ada tgh lepak tgok tv..huhu..aku tanggalkan kepala gas..then aku keluar..malam baru balik...balik2 jer aku basuh baju..siap2kan bahan nak masak..aku sambung kepala gas tu balik dan masak sampai kul 9.30..best wooo...api besar....hahahaha....lepas tu..aku dah kemas dapur..lap bagai aku tanggalkan balik kepala gas tu...aku pun masuk tido macam biasa la..
Aku kalau dah tido xde makna aku nak check apa kejadah yang dorang buat lepas tu kan...
Pagi ni..aku bangun..pi dapur..tgok kepala gas dah terpasang...ohooooo...itu malaun buat kerja la malam tadi...
tp dapur kemas..bersih sepertimana aku tinggalkan....bijak tp bodoh rupanya....kalau dah curi guna tu..ko tanggalkan balik kepala gas tu xde la aku tau aktiviti ko kan..ni mesti kes dah pandai pasang x reti nak bukak balik....
aku apa lagi buat bising la pagi tadi..."aik..baru aku tau rumah ni ada hantu la...semalam aku tanggalkan kepala gas...pagi ni hantu mana la bijak sgt pasang balik..ni mesti ada hantu buat kerja malam tadi ni..beli gas x nak..pas tu curi guna plak..sakit la perut ko hantu oii masak guna gas curi"- aku ckp kuat2 sebab aku tau dorang x kuar rumah lagi..

aku tak tau la korang ada face a problem with housemate macam aku ke tak...siyes aku boleh giler weh...lepas sorang2 housemate aku sumer bermasalah..Kalau la Malaysia nyer undang2 terletak kat tangan aku...dah lama budak berdua ni aku tembak mati...dah 34 tahun aku hidup x pernah jumpa minah BERKIRA nak mati pasalkan satu jer...GAS MASAK HABIS...mcm ni citer eh...(emosi tgh menyirap!!!)

Korang semua ada petua untuk aku tak supaya aku tak STRESS hari2





17 comments:

  1. rugi la sape jadi suami perempuan macam tu.
    hahahah

    ReplyDelete
  2. fuh pening2.. dpt housemate mcm ni. lepas ni duk sorang2 je kak(baru tau umur hehe..). lega semua masalah, mmg susah kalau housemate tak sekepala. xpe bersabar je la sebulan je lagi.

    *hilangkan stress dgn berjogging, senaman, dan paling utama baca Quran. InsyaAllah mmg boleh lega kepala. cubalah..:D

    ReplyDelete
  3. tu yg pyah kan along dpt housemate yg tak faham bahasa..
    suh dorang kuar cepat2.. supaya along tak stress..
    solution yg senang..

    ReplyDelete
  4. tembak mati je kak...hehehe..bawak jer masuk bilik gas tu..baru dorg tau berkire tu cmne....

    **dasyat betol kalau bwk gas masuk bilik..hik3**

    ReplyDelete
  5. ish...nasib baik la lagi sebulan je duduk ngan ko..kalau tak, mmg boleh darah tinggi dibuatnya...alahai...

    aku dulu pun, pernah ada kes housemate berkira mcm ni, brg makanan aku kat dapur sibuk dia bedal, tapi bila makanan dia beli, dia sorok dlm bilik ko...grrrrr!!

    ReplyDelete
  6. Syazwan
    - budak lepasan Uitm Shah Alam....konon besar sgt la dorang tu...

    ReplyDelete
  7. memang dasr berkira, pencuri gas...kita baca along nya FB pasal ni ...ek eleh guna jugak kan...along balik kang bagi sedas lagi..plss la org berkira sgt ni...menyampah

    ReplyDelete
  8. Asmara
    - ooo terbocor rahsia pasal umur plak..huhu...ada akak kisah dek....

    ReplyDelete
  9. Riny
    - bawak masuk bilik?dgn aka2 sekali meletup...

    ReplyDelete
  10. Lyn
    - x eh suruh lagi..kang mana along nak cekau duit nak bayar May nyer sewa???huhu..

    ReplyDelete
  11. Mimy
    - apo nak dikato..budak x pernah hidup susah..mcm tu la...

    ReplyDelete
  12. alahai ada gak perempuan camtu..wat malu jerlah...

    ReplyDelete
  13. Kalau duduk ngan housemate yg tak sekepala memang banyak masalah...
    Ko HARUK aje depan depan...
    baru dia tau...!!!
    ingatkan lelaki aje problem, rupa rupanya pempuan pun ada juga...

    ReplyDelete
  14. susah kan nak cari housemate yang betul2 ...hmmmmm

    ReplyDelete
  15. ko tembak jek hilang stress
    hehee

    tp best la ko pandai laser2 kan balik
    kalo aku la kan, mesti mati stress sorg2
    sbb aku ni jenis mana reti nk balas2 balik..org jek buli aku
    sedey ok

    ReplyDelete
  16. hak hak hak..

    xnak stree huh.. mkn bnyk2 la..wink wink

    ReplyDelete
  17. Mintak je duit dari dorang.. tak nak bagi takpe.. segala barangan dapur simpan jgn sampai dorg jumpa.. klu berlaku lagi ler kes mcm tu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah