Thursday, April 5, 2012

Kereta Baru Lagi


Proton Preve dilancar bulan ini
SEBAHAGIAN daripada bahagian hadapan Proton Preve yang dipertontonkan kepada media di Putrajaya semalam.PUTRAJAYA – Model kereta global terbaharu Proton, yang sebelum ini hanya dipanggil dengan menggunakan kod nama P3-21A disahkan sebagai Proton Preve.
Pengarah Urusan Proton Holdings Bhd., Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir mengumumkan nama tersebut yang sebelum ini telah disebut-sebut dalam blog-blog permotoran tempatan.
Preve (disebut sebagai ‘prae vae’) menurut Syed Zainal, membawa maksud ‘proof’ (bukti) yang mana model terbaharu itu dianggap bukti kepada kemampuan Proton untuk mengeluarkan kenderaan berkualiti tinggi setanding dengan pengeluar kereta global yang lain.
Katanya, Preve juga membawa makna ‘envision’ (membayangkan) dalam bahasa Sepanyol.
“Proton Preve akan dilancarkan di pasaran domestik dalam tempoh satu hingga dua minggu lagi.
“Kami akan turut memperkenalkan versi yang lebih sporty untuk model ini pada masa akan datang seperti versi R3 atau versi enjin CFE yang menggunakan transmisi manual,” katanya pada sidang akhbar sempena sesi pandu uji Proton Preve bersama media di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

4 comments:

 1. uncle terpaksa berpuas hati dengan kereta buruk uncle....

  huhuhu

  ReplyDelete
 2. sama la..yang ada tu dah cukup dah..ujung tahun ni abih bayar dah...

  ReplyDelete
 3. Mampu tengok je.. tapi dalam masa yang sama kenapa tidak menggunakan nama dalam bahasa kebangsaan kita? Kenapa nak bangga dengan bahasa dari luar..?

  ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah