Wednesday, October 31, 2012

Update Lemang Aidiladha


Salam Rabu u olls, x nak la aku buat Wordless, rugi rasanya ..hahaha...tgh aku belek2 handphone terjumpa lak gambar lemang ni...yea aku ingat mmg ada aku amik gambar lemang dah masak masa petang raya haji tu...mengada kan...sibuk ckp xde bahan..tgok2 ada jer tp setakat gambar lemang la....well raya puasa ke raya haji ke family aku tetap buat lemang punya...rendang apatah lagi...raya haji tahun ni  buat rendang daging 2 kali...petang raya pas ngan raya ke dua...selalu sekali jer buat..tp memandangkan ramai yang x dapat balik buat sikit jer la konon..sekali x cukup...kena buat lagi...nasib baik senang jer buat rendang kan xde nak remeh sangat....

 tadaaaaaa...lemang dah masak.....
yang ni plak lemang tepung....

tiap2 tahun memang buat 2 jenis lemang, lemang pulut...and lemang tepung...tp dua2 aku x makan...boleh?
giler nak suruh aku semput makan lemang....walau aku xde penyakit asthma aku akan semput kalau makan pulut..ni semua aku hidap lepas aku bangun dari koma dulu la...langsung x leh makan pulut, cempedak and nangka..ada sekali tu aku pi Chiangmai...selamba jer aku makan nangka madu kat sana..mengidap aku semput 2-3 jam..sejak tu serik....aku pun x tau la apa kaitan pulut ngan Asthma...lagi satu orang tua2 x bagi budak kecik umur masih baby hingga ke 3 tahun makan pulut....kenapa? sebab lambat anak kau bercakap nanti...x tau la sejauh mana kebenaran...tp anak buah aku si Zikri tu,...mak abah dia bg makan pulut sejak kecik...memang lambat bercakap...2 tahun lebih baru boleh bercakap..itupun pelat...hahaha....kebetulan jer kot dia lambat bercakap...nak percaya bulat2 x leh kan...

well...korang mesti ada mak2 or atuk nenek korang punya kepercayaan dahulukala yang sering diorang terapkan pada anak2 kan...jom kongsi...sharing is caring kan..ker...sharing is sexy??muahahahaha....


13 comments:

  1. Kak oii
    Terlioqnya. Dan2 lapaq lemang ni.

    ReplyDelete
  2. thn ni tak berkesempatan jamah lemang. mak jemah kena ceri beri noks. mencik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA pun x buat sebenarnya...ibunda ngan makcik2 yang buat..

      Delete
  3. lemang klu buat sndiri mmg sedap..
    ari tu kitorang beli kat mane ntah.. tak masak..
    nasib baik beli dua jer.. tu pun mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa..siannya...kadang2 org jual2 tu mcm x jujur kan...pernah gak terkena...

      Delete
  4. fuiyooooo..ni betul betul rajin..raya haji pun buat lemang! Next year punya raya saya nak dtg beraya lah..hihihhh..sebab rumah mak ayah saya di JB sah sah tak pernah buat lemang, rumah mertua di Nilai pun, tak buat lemang....

    Pulut, cempedak, nangka tu semua mmg antara makanan yg biasa saya tgk akan induce asthma attack dlm pesakit asma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tiap2 tahun buek lomang...moh la pi kg..hahahah...oic itu mcm ka...mmg x amik dah pulut..

      Delete
  5. lemang suka juga but yg tepung x boleh jalan hehehe

    ReplyDelete
  6. Family Nur memang tak pernah bakar lemang.. Selalu buat ketupat je.. Sekarang ni lagilah sebab dah ada yang segera..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah