Saturday, April 25, 2015

Ini la Perangkap Sebenarnya...


Selalu kan kita dengar mangsa2 penipuan siber x kisah la jenis apa pun..keldai dadah la...penipuan kad kredit la...macam2 la dan paling hangat penipuan hati dan perasaan..yang pelik bila dh banyak kes macam ni masih jugak ramai yang tertipu..selalunya sebab desperate...mana yang senang kena tipu tu mmg akan terpengaruh la...penipu ni semua akan bg ayat2 manis la...letak gambar yg good looking sampai email mereka berbalas...once ko dh balas thats it....brmulalah penipuan demi penipuan...ayat2 manis tetap ada...gigih diorang sampai la terperangkap...
Yg buat heran tu...boleh plak pi bank in or transfer ribu2 ke akaun dorang....dh rasa kena tipu...tau plak nak report polis... time tu la nak buat sidang media kuar tv kuar paper bagai...
Masa mula2 ko jugak yg melayan..dah rugi beribu2 x guna la..bkn ko dpt balik duit ko...
So pada gadis2 kat luar sana hati2 la...jgn la mudah terpedaya
Dah banyak contoh dh...tp masih gak ada kes yang melibatkan penipuan mcm ni....bak kata org tua2..dah terhantuk baru nak tergadah...

11 comments:

  1. "I will like to get in touch with you..." (??!?). Basic English tu. Dia kata memang dah duduk UK lama kann? Tapiiii....

    ReplyDelete
  2. sy kalau dpt email cenggini mmg delete terus la..tahu dah tak betul semua ni..

    ReplyDelete
  3. walaupun banyak kita bg warning dan amaran ..masih ada juga yg kena kan SA...

    ReplyDelete
  4. lonely maybe.. Itu yg dgn mudah kena tipu.. hingga sanggup berhabis duit.. bila dah kena tipu baru nak menyesal tak guna dah..

    ReplyDelete
  5. sy penah dpt. tp dh nampak kan english die tu... direct translate....

    ReplyDelete
  6. Err..seram sangat Bila terima email macam ni..tapi memang tak layan..

    ReplyDelete
  7. tak pernah dapat lagi email macm ni...
    Kalau ada pun memang tak layan..sampah kan...sebab tu lah Fida selalu perhatikan saja siapa yang add Fida dalam FB atau IG..kalau sekadar nak menambah kenalan oke..tapi kalau yg lain2 tu..Memang bo layan jawabnya

    ReplyDelete
  8. uishhh.. delete sj... pedulikan.. buat strong pasword pada email k..

    ReplyDelete
  9. sekarang ni macam macam orang cara orang nak buat jahat kan..kena berhati hati sangat.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah