Tuesday, April 14, 2015

Jakarta Trip - Jamu Body Treatment Part 1

Hari ke dua...pagi2 dalam pukul 9am aku dah turun sarapan..dihidangkan ngan buah2an segar...nasi goreng special dengan keropok Belinjau yang rangup2 kelat pahit lemak2...eh...macam mana tu....alaaa...keropok buah belinjau yang memang tekenal di Indonesia...kat KL pun ada banyak jual especially di toko2 jamu...x percaya cuba cari kat area Kg Baru or kat Jalan Tuanku Abdul Rahman...memang banyak ada...so apa aktiviti hari ke 2 aku..yesssza....ni yang nak citer ni...aku tanya Ibu Nana apa yang best nak explore kat sini...dia cakap...Why not kamu pergi Spa...Ibu ada teman yang urusin Spa yang tidak jauh dari sini...okey...lets us....spa dengan harga 150,000 Rupiah...kalau convert dalam x sampai RM42.50 mcm tu....alaaaa dah lupa korang convert sendiri la...malas plak aku nak convert...bukan aku pergi berseorangan tetapi dengan couple Austria yang aku baru kenal ni...juga tetamu Ibu Nana....the best part is mereka berdua menghabiskan masa selama 28 hari explore Indonesia...walaweiii kalau la aku dapat peluang macam tu kan best.....

Yuk kita ke Spa....


sampai2 je amik gambar ni dulu...bukti aku dah sampai di sini


masuk2 je korang akan nampak semua barangan ni....


penyambut tetamu


antara sudut2 jualan...kepelbagaian barangan yang menarik..


seni ukir yang terdapat dalam setiap sudut Spa...dengan konsep traditional Contemporary..


Lukisan tu tetap menjadi tarikan buat aku...


accessories yang sememangnya untuk dijual


Welcome drink dan tuala panas..


Aku dah lupa nama mamat ni...tp kalau buang segala bulu kat muka dia tu sure dia ensem...


tu gepren dia...pun aku dah lupa nama....tp memang best gang ngan diorang ni...sebab minat kami sama...suka explore tempat orang dan budaya orang


Tiba la masa masuk ke bilik body treatment...macam biasa semua baju kena tukar kecuali celana dalamnya ye...ahaks...motif nak bg tau...


ini ruangan untuk dibersihkan kaki...guna garam ke apa ntah


syok wooooo....layan sangat....tp tu la gambar masa tengah urut tu memang xde la amik....sapa plak yang nak amik sebab dah tentu2 aku sorang


antara gambar lukisan yang sempat aku abadikan


antara sudut yang menarik...


ini minyak yang digunakan untuk urutan..aku pilih Halia dan Lavender


selesai urut di berikan air serai.....segala mak nenek angin keluar....


aku suka lukisan ni....memang lama aku hayati....

Bila turn aku dah selesai selama 1jam setengah...

Aku masih lepak kat situ tunggu kawan aku si mat saleh Austria tuh ngan gepren dia la...sambil2 tu aku lepak kat sofa sambil jalan2 dan explore everything dalam Spa tu....walau tengah selsema dan demam tapi aku rasa sangat2 best badan lepas urut...xde la sakit sangat...kalau diorang urut dengan kuat diorang akan cakap...nyaman ngakk bukk....aku cakap nyaman sungguh...so xde la dia naikkan lagi kuasa urutan tuh....korang bayangkan kalau 1 pekerja sehari urut 10 orang.....korang mampu?
tapi wanita2 pekerja Spa ni boleh je...diorang makan jamu kot....ada gak aku di offer makan jamu....tp......memang x la...aku x lalu de telan jamu.....masa bersalinkan Dania dulu pun aku makan jamu kapsul je....xdenya aku nak makan jamu bancuh de.....ini nak suruh plak aku makan jamu....memang x la.....

Okay la korang...as usual...bersambung lagi di entry selepas ni...ini la masalahnya bila blogger bekerja....kerja memang harus diutamakan...harap korang enjoy baca pengalaman aku yang x seberapa ...orang demam berjalan kan...merasa la lupa semuanya.....

19 comments:

  1. whoaa...seronoknya akak..ada peluang buat jamu body treatment kat sana..pengalaman yang menyeronokan tu kak..best!!

    ReplyDelete
  2. kalau kat sabah kitorang panggil keropok belinju kak..rasanya memang kelat pahit tapi wana suka makan cicah sos..susah juga nak dapat keropok tu kat sini..paling senang jumpa keropok ni di tawau..

    ReplyDelete
  3. seronoknya dapat pergi spa kan SA...

    ReplyDelete
  4. Makan angin siap berspa lagi SA ni :)

    ReplyDelete
  5. kak SA murahnya spa dia. kan best kalau kat Malaysia harga macam tu....

    ReplyDelete
  6. bestnye spaaaaaa..dh lama xmanjakan diri..falsya setuju ngan akak..kalau mamat tuh cukur jambang2 die sure hensemmmm...ahahaha

    ReplyDelete
  7. ish kalo sampai indonesis mmg wajib gi spa die kan along...murah pun murah...lagi satu pakai bahan semulajadi....pekerja pun kerja dgn setulus hati...mcm lieya dulu kat bandugn beiye2 die lulurkan aku...celah kangkang pun die gosok beriya haahahaha malu aku wey!

    ReplyDelete
  8. Best dpt berspa..org indon mmg kuat mkn jamu. That's why diaorang cantik, stamina pun kuat.

    ReplyDelete
  9. gile beshnye berspa gini ..mmg tenang fikiran kak oi ....sedapnye kena uli gitu

    ReplyDelete
  10. klassik betul spa kt sana.. tp nampak cosy dan classy...

    ReplyDelete
  11. bestnya pi spa.. manjakan badan..hehe

    ReplyDelete
  12. best sesekali manjakan badan dengan Spa nih..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah