Saturday, April 25, 2015

Blood Pressure 170/120?????


Lately ni memang selalu sakit kepala...selalu rasa nak marah....selalu rasa x stabil bila berdiri...pas tu pergi klinik..check high blood pressure....allah tinggi semula...doc suruh start ambik ubat...masalahnya bukan x nak start makan ubat...cuma bila dah makan ubat kena makan terus x boleh skip2...letih la asyik makan ubat...blood pressure naik tinggi bila aku dalam tekanan bekerja je....
Kalau x makan ubat doc suruh aku warded..itu jalan terbaik untuk berehat katanya...sedap2 jer doc ni nak suruh aku masuk ward...ingat best duduk ward tu ke...cucuk sana cucuk sini...kalau duduk tido baring je takpe...ni kang dah la darah tinggi...peh tu dengan otak fikir rumah...anak....kerja...masalah2 lain.....erm...agak2 boleh ke turun tekanan darah tu....sekarang aku ada 2 pilihan....mulakan makan ulam2 traditional untuk turunkan pressure atau no matter what aku kena amik jugak ubat darah tinggi....korang rasa macm mana?

Dari mana aku dah mula dapat penyakit darah tinggi ni?

penyakit warisan turun temurun...sebelah mak memang semua ada penyakit ni....sekarang kena betul2 control supaya penyakit ni x bermaharajalela...mencegah lagi baik dari mengubati...kan?

9 comments:

  1. Get well soon ya. Cuba amalkan makan pisang setiap hari sebab pisang ni kaya dengan potassium... elok untuk turunkan bp ni.

    ReplyDelete
  2. eh jgn ambil ubat.. muda lagi...
    cuba petua ni, minum air rebusan epal hijau dan batang celery hari hari.... apa pun SA badan fit, cuba jogging atau exercise isnyallah

    ReplyDelete
  3. setuju dgn jaga makan dan bersenam. kurangkan makanan berminyak & berlemak :) sy pun ada genetik keluarga darah tinggi ni. nervous rasanya. cuba kawal lifestyle dulu yea.

    ReplyDelete
  4. Makan ubat adalah pilihan terakhir buat ai kalau ai tak sihat.. huhuhu..

    ReplyDelete
  5. Jaga diri ya kak..jangan terlalu stress atau penat..sebab tu mmg boleh buat tekanan darah tinggi..

    ReplyDelete
  6. sama macm Fida minggu lepas...Fida pun kalau stress memang tekanan darah naik tinggi.sampai doktor suruh berneti kerja duduk umah..dia takut Fida stress melampau...heheheh.terbaik punya doktor kan...macam dia nak bagi duit beli makan kita pulak..anyway...Fida ada daun pokok manggis...so cool down sikit tekanan tu..

    ReplyDelete
  7. sesekali pergi bercuti rehatkan fikiran pun okay kak..apepun take care kak.

    ReplyDelete
  8. Ya Allah tinggi nya kak???? Saya masa mula2 diagnosed hbp dulu 165/120. doc klinik terus refer hospital n now memg on medication pn. tp masalhnya walpun saya xpernah skip ubat still bp tak turun jd normal pn. paling rndah turun 135/90. Huhu... then saya start makan supplement shaklee vivix baru bp boleh kontrol. bila saya konsisten mkn vivix tu selama 3bln berturut bp saya jd rendah then saya stop ubat, bp saya maintain normal 120/80. tp bila saya skip mkn vivix bp saya naik semula so start blik ubat. bp jd lg tinggi bla jmpa doctor, white coat hypertension sama kot..haha. Tp Alhamdulillah sekrg saya control ngan vivix n ubat. Aim saya nak elak dr makan ubat, so xleh skip mkn vivix. :-)
    Sambil2 tu jaga diet juga, kurgkn mkn garam n makanan high cholesterol. Saya sugest akak mkn la vivix juga utk control bp akak :-)
    Semoga akak sentiasa sihat n ceria ^_^

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah