Wednesday, April 8, 2015

Pesona Guest House Cilandak Barat Jakarta

Selepas melepasi Immigration Di Airport Sukaerno Jakarta ni, terus menuju mencari taxi..orang Jakarta panggil Taxi apa erk...alaaaa lupa la....macam mana boleh lupa? ni la akibatnya lambat update bila pergi ke sesuatu tempat..padan muka aku.. semua yang aku catat ntah mana aku letak...tak bagus betul kan...so lekas2 dapatkan taxi sewa..dengan bayaran 170,000.00Rupiah untuk ke Cilandak Barat...dah call dah Ibu Nana bagi tau aku dah touchdown...

 hepp..beratur ye...

ini pramugari Garuda Indonesia kot...pakai kebaya...x sempat nak snap betul2...gegar pun gegar la..


Harap Antri a.k.a Sila Beratur


Antara Mobil yang ada untuk di sewa...kat sini taxi kebanyakkan Nissan Almera...mak aiiii...biar yang betul..kenderaan utama di Jakarta adalah Toyota...


penat giler time ni baru pukul 7.30 malam tp rasa macam dah pukul 10 malam...padahal baru je nak masuk pukul 8 malam...kesilapan aku masa ni cuma satu...konon nak backpack sangat...aku booked guest house ni jarak dri Airport ke situ 1 Jam lebih....dengan Jakarta atau mana2 daerah di Indonesia memang mengalami masalah kesesakkan lalu lintas yang sangat teruk atau dikenali Macet...memang penat giler...tapi sampai2 jer aku disambut dengan begitu mesra oleh owner Pesona Guest House...giler besar rumah dia...rasa macam dalam sinetron je....biar yang bener ni...aku seolah2 masuk Istana tau....tak percaya...jom aku bawak explore...kemesraan Ibu Nana membuatkan korang seolah2 berkunjung ke rumah saudara mara sendiri....bayangkan aku yang kepenatan...di sediakan  makanan simple yang sedap buatan maid dia...memang susah nak dapat layanan seolah2 berada di rumah sendiri...berangan jadi anak orang kaya dalam Sinetron Indonesia kejap....


lampu ni tak dipasang...kalau di pasang rasanya terang benderang dan cantik...masa aku kat sini diorang masih lagi mengekalkan hiasan tahun baru cina..thats y ada banyak tanglung...


Cantik hiasan ni kan....


Almari perhiasan di penuhi dengan pinggan mangkuk Naritake dan macam2 lagi...semuanya beli di luar negara...


Mini fountain yang menghiasai satu sudut..memang romantik sudut tu...ada ikan kap jepun jugak...


Grandfather clock yang buat aku jatuh hati


Anak gadis Ibu Nana


ya allah i really fall in love with this area...cantik x curtain tu?


Almari sudut yang unik


Potret Ibu Nana dan Bapak Ismael...Ibu Nana mengahwini seorang lelaki berdarah Mat Salleh..masa aku kat situ dah kenal dan dia sangat ramah...dia juga telah berusia cuma aku x ingat usia dia masa tu...


Antara ruang di dalam rumah ni..jangan tak percaya bunga2 ni semua fresh flower...di tukar 3 hari sekali...


ini yang aku nak share sangat2 dengan korang...bunga Harum Sundal Malam...sebab tu masuk2 je rumah ni korang akan rasa segar je dengan keharuman bunga ni..


ini la bunga yang digunakan untuk filem Pontianak Harum Sundal Malam...


Ruangan ini pun cantik...pilihan perabut yang memang mempersonakan...x rugi aku pilih Pesona Guest House ni....

Kepada korang yang nak merasa tinggal di sini...memang aku alu2 kan....kat bawah ni aku sertakan sekali alamat dan contact Ibu Nana...korang pasti akan jatuh cinta dengan rumah dan dekorasi dalam rumah ni...memang Ibu Nana dan Bapak Ismael menghabiskan Jutaan Rupiah untuk menghasilkan sebuah guest house yang sangat2 cantik...percaya lah korang pasti nak duduk dalam rumah berehat je bila ada disini...

Part ini blom habis ye...pas ni aku share part bilik plak...ok?

address
PESONA GUEST HOUSE
Jalan MPR III Dalam No. 3, Cilandak Barat, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12430, Indonesia
+62 812-8893-8973
PIC : Ibu Nana

18 comments:

  1. Wah..boleh ambik salin alamat dan no tel ni...mana tau ada rezeki boleh pergi Jakarta..

    ReplyDelete
  2. Missing Indonesia!!! Teksi is taksi, just change "e" to "a". Kebanyakan rumah di Indonesia familiar dengan konsep yg sama macam dalam gambar. Very nice right?

    ReplyDelete
  3. memang cantik deco dalam rumah tu SA..

    ReplyDelete
  4. Wahhhhh.....bosanya rumah.......kawe gi sano duk hotel jaaa...almaklum...majikan bayar...ahakz

    ReplyDelete
  5. Terpesona tgk gmbr guest house tu..cantik sgt..

    ReplyDelete
  6. Puas hati SA kalau begini suasana tempat yg dibooking
    Nampak memang sangat cantik dan mendamaikan.

    ReplyDelete
  7. waduh cantik bangat rumahnya..:)

    ReplyDelete
  8. besarnye rumah.. cantik..
    salam kenal dari fifi..

    ReplyDelete
  9. kita yang tengok pun jatuh cintaa :D

    ReplyDelete
  10. mesti bilik dia pun cantik jugak kan.. ;)

    ReplyDelete
  11. jauh perjalanan --luas pandangan ( " " )

    ReplyDelete
  12. fuh, giler cantik hiasan dalaman rumah tu...jatuh hati gak wana tengok

    ReplyDelete
  13. kalau tak tau mesti ingat harap antri tu maknanya harap masuk hehehehhe

    ReplyDelete
  14. cantik sangat guest house ni..berseni habis dan classic je tengok

    ReplyDelete
  15. Cantiknua rumah. Hilang penat bila disambut dengan bau harum bunga segar.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah