Monday, April 20, 2015

Puyuh Salai Masak Lemak Cili Api Campur Pucuk Pegaga

Sabtu lepas memang awesome...pagi2 balik kampung...kat mana? Kuala Pilah ler...mana lagi....ingat nak bawak si Qhaira pi Ladang Alam Warisan tp cuaca panas terik plak...ah decided masak je la..aku kebetulan ada beli burung puyuh..terus nak masak nak salai...lama x menyalai kan...

Sebelum tu meh citer pasal si dobot aku ni...comel x...kebetulan plak dia senyum...geram plak aku....dua hari ni cuti mmg melekat kat mama je la...mommy dia kojo...


Korang x geram tgok dia senyum macam ni?

Dah2 x jadi keja kang kalau citer bab si dobot tu je.....meh kita citer bab burung puyuh..

Aku beli kat Kip Mart Senawang 2 pack RM50...satu pack ada 10 ekor...so satu pack RM25...ok la murah skit


Sampai kat kampung je terus salai.....


Ni dah siap masak..tempting giler sbb campur pucuk pegaga fresh yg Mak Lang tanam...petik je kat batas...


Ni dah siap senduk dalam mangkuk nak makan tghari....sedap kan...puyuh pun besar2


Goreng plak sayur bayam....

Aku siap up kat FB ..ramai gak yg komen..hihihi...ampun eh..bukan la nak buat terliur.....
Tp nk kongsi je....

Nak resepi? Ok korang nyer pasal meh la aku bg resepi..

Puyuh Salai ( style kampung)

1. Basuh bersih2...gaulkan burung puyuh ngan kunyit dan sedikit garam
2. Susun di dalam pemanggang
3. Salai diatas bara api..lg bagus kalau dapat bara dari tempurung atau sabut kelapa..
4. Dah nampak macam kat gambar atas tu then angkat...jgn sampai rentung...

Bahan2 gulai
1. Kunyit hidup dan cili api ditumbuk halus..
2. Santan
3. Serai
4. pucuk pegaga

Cara2 :
1. Masukkan  burung puyuh dan cili serta kunyit hidup yg dah ditumbuk dalam kuali besar
2. Masukkan jugak serai...tenggekkan atas api..biarkan seketika
3. Masukkan santan...sentiasa kacau dan gaulkan agar tidak bertaik minyak
4. Biarkan sekejap dan masukkan pucuk pegaga...perasakan garam
5. Biarkan kuah agak pekat dan kering padam kan api..
6. Sedia utk di hidang..
7. Versi ni aku buat berkuah skit...

Senangkan?

Selamat mencuba....






28 comments:

  1. eiii, geram betul tengok pipi bambam qhairaa...comel!!!!

    ReplyDelete
  2. sedap pula tengok tu kak..wana x penah lagi makan daging burung puyuh..makan telur puyuh penah..

    ReplyDelete
  3. sedap pula tengok tu kak..wana x penah lagi makan daging burung puyuh..makan telur puyuh penah..

    ReplyDelete
  4. alahai sdapnya..dah la puasa nie.:)

    ReplyDelete
  5. Memang terliur akak tengok AS.. sedap sungguh puyuh salai tu :)

    ReplyDelete
  6. lama x makan puyuh salai.. mesti sedapp giler tuh..

    ReplyDelete
  7. Puyuh salai x pernh lgi mrasa, klau telur puyuh tu prnhla

    ReplyDelete
  8. akak..
    peveret..daging salai pun..tp susah nak dapat sini..
    nak masak x sempat..huwaaaa

    ReplyDelete
  9. 1st time dgr masa lemak cili api letak daun pegaga..mcm sedap je...nak cuba la tp kena gantikan dgn ayam@ daging salai sbb x makan burung puyuh..hehe

    ReplyDelete
  10. macam best pula puyuh salai ni..

    ReplyDelete
  11. Gandingan mantap tu SA. Lama kakak tak makan puyuh.
    Salai lagi aduhai sedapnya:)

    ReplyDelete
  12. Tembamnya pipi Qhaira...comel..
    Sedap ke burung puyuh...saya x penah makan...uhuhu

    ReplyDelete
  13. wahhh, sedapnya kak. iday dulu masa kecik selalu makan burung puyuh. puyuh salai tak pernah try lagi. hehe

    ReplyDelete
  14. pehhh terliur tgk..makan pulak ramai2...selera!

    ReplyDelete
  15. Melting ai tau tengok menu ni..
    terasa kepedasannya tu.. ai is suka.. ;)

    ReplyDelete
  16. wah..makan besar....seronok makan ramai2 kalau masak macam ni..

    ReplyDelete
  17. Perghh..... kalau puyuh tu at least kena makan 2 ekor baru puas hati.... haissshh....

    ReplyDelete
  18. malam ni banyak lak tengok blogger punya entri kongsi makanan.. waah,,, nasib baik dah makan. >.<

    comel dia.. geram je rasa nak gigit2.. hehe..

    ReplyDelete
  19. Sedapnya... Semua masakan kampung..

    ReplyDelete
  20. sedap tuh puyuh.. lama tak makan..

    ReplyDelete
  21. Salam...perghhhh sedapnya! teringat plak mase sy sekolah menegah dulu, mmg selalu makan kat kedai order burung puyuh goreng..sedap betul, tp xleh makan selalu rupanya sbb kolestrol tggi..haha

    ReplyDelete
  22. ya Allah..sedapnya kak..terliur saya..huhu..comel je qhaira senyum..

    ReplyDelete
  23. sedapnya makan burung puyuh..nak ke pilah pun banyak jual burung puyuh tepi jalan kan kak :)

    ReplyDelete
  24. Selalu makan burung puyuh gorang ja.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah