Wednesday, June 3, 2015

Bicara Tentang Rezeki

Rezeki Setiap Dari Kita Ditentukan Oleh Allah

Hi korang...hari ni aku nak memperkatakan tentang rezeki kita semua..semua rezeki yang turun pada kita datangnya dari allah..diikuti usaha gigih kita dalam meningkatkan rezeki..bukan lah duduk je atas kerusi dan rezeki tu datang dengan sendirinya..kalau macam tu baik semua orang tak yah kerja kan...ye la rezeki turun je tanpa usaha...memang x dapek la ye tak...kenapa aku cakap macam ni? 
Sebab masih ada lagi orang yang malas kerja dalam dunia moden ni...sedangkan MAS buang 6000 kakitangan yang bermasalah...sure lepas ni meningkat tahap pengangguran..majikan banyak gajikan pekerja asing kan sebab x perlu bayar socso, bayar epf, gaji pun x yah letak mahal2..ye tak...mana ada pekerja negara kita nak kerja jadi tukang sapu, attendant pam minyak..kedai2 24 jam, restoran segera dan banyak tempat lagi...apa yang aku perhatikan di mana2 di negara kita..sektor pekerjaan banyak di pelopori oleh warga2 asing...kadang2 rasa macam ada kat negara diorang plak...


Aku memang x belajar tinggi mana, tp aku mula bekerja dari bawah...aku pernah kerja kilang, kerja 7 Eleven, kerja kat kedai kek dan banyak tempat lagi...establish kerja sebagai PR selama 9 tahun di Seremban..jatuh bangun aku di situ, sampai saat aku terpaksa berhenti kerja dan berkorban cari kerja di KL, Pergi interview kena kutuk, kena keji kena hina akhirnya aku dapat kerja di Oil & Gas Company Schlumberger, habis contract aku dapat plak kerja kat Malakoff ni sampai sekarang...aku usaha sendiri..tanpa pertolongan orang lain...pindah KL pun sendiri je pindah...cari bilik sewa..kena tipu la..macam2 dugaan...tp rezeki allah tetap ada...alhamdulillah...
Aku bukan nak kata aku je yang gigih berusaha..aku bukan nak bukak citer tentang kehidupan aku..tp aku nak adik2 di luar sana yang masih menganggur...cari la kerja..sampai bila tak berusaha or sampai bila nak memilih kerja...once kita mulakan dari bawah..tambah gigih usaha..insyaallah kita dapat ganjarannya...ni ada yang aku kenal...lepas habis belajar...duit pinjaman x abih bayar lagi..kerja pun xde...tp dah sibuk nak kawen...pada aku..kerja la dulu...balas budi mak ayah yang sekolahkan kita...bergolok bergadai nak tgok kita dapat belajar tinggi...x kan terus nak kawen kan....senangkan mak ayah dulu...
Bila cakap sikit...kata xde rezeki...tp x usaha...cuba buat part time ke...sebab sekarang ni bukan kerja cari kita...kita yang kena keluar cari kerja...maaf kalau ada yang terasa dengan entry ni...niat aku baik...jadikan kes MAS buang 6000 pekerja tu sebagai pengajaran...jaga reputasi bekerja...zaman sekarang bukan senang nak cari kerja...

Correct me if i'm wrong.......

15 comments:

  1. kadang2 golongan berpendidikkan tinggi ni terlalu memilih dengan alasan standard.. sebab tu ramai yang menganggur. Saya dulu sampai KL kerja kat satu opis kecik dengan basic gaji RM450 sapa sangka. Sebab dia suruh buat telemarketing.. saya masa tu 0 marketing tapi fikir nak kerja.. dari 0 saya buat telemarketing sampai komisyen RM2K++.. jimat sebab opis ni dekat umah saya jer.. jalan kaki pergi kerja. tenghari pun boleh blk makan. Last Basic saya kat situ naik sampai RM1500 ke RM2K macam tu la dalam tempoh setahun kerja. Tapi serius bab kerja saya tak berkira.. sebab company baru je buka, kecik & orang melayu. Saya buat jugak kerja kerani.. Bos saya masa tu bukan reti sangat kerja2 office ni. dia tau buat cari job jer...

    ReplyDelete
  2. xde ape yg dicorrectkan pun kak..sbb ape yg akak ckp tuh semua betul..bebudak sekarang nie (xsemua..segelintir) mua..semua nak kene org sorongkan bantal..xnk keje tp idup nak mewah..sudahnye mak bapak jadi mangsa..mak bapak kalau kaya xpe..nie mak bapak yg xberapa nak ade duit die perkosah..sbb falsya ade kenal 2 3 org yg pangai mcm tuh..again, xsemua..segelintir..

    ReplyDelete
  3. kerja cari duit,balas jasa mak ayah dulu..itu yang penting..

    ReplyDelete
  4. Betul bermula dr bawah, esok dah bergaji tinggi mesti kita appreciate pengorbanan yg dah kita lakukan.

    ReplyDelete
  5. Realiti kehidupan SA..
    Masih ada yang jenis muka tak reti malu tak nak usaha bina kehidupan lebih baik..

    ReplyDelete
  6. Bekerja je dalam bidang apa..takyah memilih.. dalam tgh kerja mesti ada lobang2 kerja lain.. kalau nk tunggu dan asyik memilih memang sempit la..

    ReplyDelete
  7. Setuju sgt. Bdk bdk skrg klw gaji rendah x nak. Akk mula mula dulu keje gaji rm400 je. Cari pengalaman. Lgpun bdk bdk skrg ni x makan di ajar. Bila kita ajar konon dia lagi pandai dr kita. Maklum la graduate. Belajar dgn keje x sama.

    ReplyDelete
  8. rezeki ni pada kak ana bukan sahaja wang ringgit kan SA, kesihatan, kebahagian dan lain2 juga satu rezeki dariNya. :)

    ReplyDelete
  9. zaman sekarang jgn memilih kerja..bukan senang nak dapat kerja..kerjalah dari bawah..InsyaAllah..rezeki kita akan terbuka luas di masa akan datang....aamiin

    ReplyDelete
  10. cik nor pernah kerja dengan gaji RM450.00 sebulan..:)

    ReplyDelete
  11. Betul tu akak....cik akak pun kalau ikut memang semua kerja buat..janji halal..sekarang nue alhamdulillah dapat kerja gov....boleh bantu ibu cik akak...rezeki halal sentiasa ada...kalau kita ingat nak usaha dan ingat family...Jangan lupa ingat Allah....bersyukur walaupun rezeki cukup makan je...

    ReplyDelete
  12. betul tuh kak SA.. inilah realiti kehidupan sekarang.. bukan boleh bermalas2.. mana nak datangnya rezeki kalau bermalas2..selepas berusaha, berdoa pada Allah semoga dipermudahkan usaha kita..

    ReplyDelete
  13. betull tue , yg penting jangan cepat mengalah , biar mula dari bawah sebelum kita diatas untuk memandang ke bawah ... yg paling penting kena balas jasa orang tua ..

    ReplyDelete
  14. Setuju dengan kak SA!!!! (itu sahaja komen ikhlas dari Along)..ahha

    ReplyDelete
  15. sekarang ni memang kena usaha untuk tambah rezeki..jangan hanya duduk diam sebab rezeki tak datang kalau tak berusaha kan..apepun semua rezeki masing² :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah