Monday, June 1, 2015

TELUR GORENG PLANTA PERTAMA BUAT DANIA

PERCUBAAN MEMBUAT TELUR GORENG PLANTA PERTAMA BUAT DANIA

Hi korang..masih ingat lagi dengan kempen #telurgorengplanta. Actually aku nak kongsi dengan korang langkah-langkah mudah penyediaan telur goreng dengan Planta. Kenapa aku kata mudah? Hanya dengan sesudu planta kita mampu menyediakan telur goreng yang garing di tepi dan beraroma serta mampu menaikkan selera anak- anak kita.

Bukan senang nak menarik perhatian anak makan terutamanya kan?. Kita sebagai ibu harus pandai mempelbagaikan segala jenis masakan dan aku telah menyahut cabaran untuk menyediakan telur goreng pertama menggunakan Planta untuk Dania. Sebelum ni tak pernah buat #telurgorengplanta jadi kali ini kita cuba. Kita tengok nanti hasilnya macam mana ok?

Jom ikut aku tengok langkah demi langkah menyediakan #telurgorengplanta ni….


Jom kita tengok bahan2 nya pulak


Telur dan Planta. Kalau pakai bahan lain nanti tak rasa la aroma Planta dalam telur goreng kita.


Pertama sekali, panaskan kuali dengan api yang kecil...dan masukkan sesudu planta


biarkan sehingga planta cair


now dah cairkan


masukkan telur dan make sure kuning nya berada di tengah2. Baunya… adoi…sedap betul! Terus rasa lapar. 


Tunggu sehingga warna menjadi kekuningan dan garing bahagian tepi. Tengok kuning telur tu, menyelerakan, kan? Cantik kuning telurnya bila dimasak dengan Planta.


Tadaaaaa!!!!dah siap....wahhhh cantik dan gebu laaa.... Sedap masak dengan Planta ler tuuu… 
Inilah dia #telurgorengplanta. 


Tips untuk beginner like me: Nak dapatkan telur goreng yang cantik, boleh lah masukkan telur tersebut ke dalam mangkuk dahulu sebelum memasukkannya ke dalam kuali. Teknik ni mudah sikit untuk beginner masak telur goreng like me, supaya telur tu tak pecah.



Bila pertama sekali masak, terus Dania gumam. Telur Goreng Planta bila masuk mulut tak dapat dinafikan cukup sifat. Warna kuning telur yang cantik, aroma Planta yang harum, garing di tepi dan kurang minyak. First time Dania rasa, dia terus suka sebab Telur Goreng Planta ni sangat lazat. 


“Erm….wanginya bau Telur Goreng Planta ni mama….mesti rasanya sedap kan… lepas ni boleh x mama masakkan untuk Dania lagi…” kata Dania yang sangat teruja.

Lepas makan Telur Goreng Planta, Dania terus excited. Dia pun nak try masak telur goreng menggunakan Planta. Cepat-cepat dia ke dapur. 



ini la hasil Dania punya Telur Goreng Planta 


Senang rupanya masak telur goreng Planta ni, garam pun dah x payah letak dah..nampaknya Planta dah BERJAYA memikat hati Dania. Lepas ni boleh la kita tukar Planta untuk kegunaan harian…Sebagai seorang ibu kita kena alert dengan makanan kegemaran anak kan…Percubaan ini Berjaya!!!

Senangkan?

Selamat Mencuba Ibu-ibu  semua....



Planta semestinya pilihan Dania dan Mama


Seronok bila dapat main masak2 dengan anak sendiri, seronok tengok keterujaan dia yang dah nampak berminat untuk memasak. Lepas ni dia dah boleh buat sendiri walau umur pun masih kecil.

SEDIKIT TENTANG PLANTA

Marjerin Planta boleh didapati di semua pasar raya di seluruh Negara dengan harga runcit RM4.90 untuk 240gram dan RM8.40 untuk 480 gram. Yang penting bagi semua harga yang dipaparkan adalah termasuk GST. 

Maklumat lanjut anda boleh layari laman social facebook planta di ww.facebook.com/PlantaMalaysia atau saluran youtube Planta di www.youtube.com/resepiplanta
#telurgorengplanta

Planta merupakan jenama margerin terkemuka di Malaysia. Planta adalah satu daripada jenama Unilever (Malaysia) Holdings Sdn Bhd, satu nama isirumah yang dipercayai di Malaysia untuk menghasilkan pelbagai makanan seperti kek dan biskut serta sebagai sapuan dan memasak selama lebih 80 tahun.

20 comments:

  1. masak telur dengan planta wangi sangat... yum yum... suka la dania. nanti dania boleh la buat sendiri... :)

    ReplyDelete
  2. blum cuba lg goreng telur ngan planta

    ReplyDelete
  3. sedapnyaaaa nak cuba jugak lahhh.. kena cari planta kat kedai pas ni hehehe

    ReplyDelete
  4. gebu jadinya telur tu, lg bertambah2 sedap.

    ReplyDelete
  5. wah...nampak sdap..nak cubalah..:)

    ReplyDelete
  6. cik nor sapu planta kat roti jer..:)

    ReplyDelete
  7. Tak pernah goreng telur dengan planta...pasni balik nak try buat kt Qi...cantik lah telur tu terletak elok je...comel dania jadi model hehehhe

    ReplyDelete
  8. Mesti Dania suka dpt menikmati telur goreng planta itu kan SA..:)

    ReplyDelete
  9. selalu juga buat guna planta ni, suka bau dia =)
    anyway saya BW blog GMBM n done follow sini #1314
    Diari Seorang Mama

    ReplyDelete
  10. falsya mmg suke kalau msk letak planta..bau die ya Allah, sedapnye kak oiii...

    ReplyDelete
  11. urm....harum semerbak telur masak planta....sedap lagi tgu klu makan siram dgn kicap...erk...ni kegemaran KG la...telur dgn kicap

    ReplyDelete
  12. geram tengok yang belah tengah tu.. separuh masak.. dapnye.. ;)
    hehehe.. nanti kita mintak dak Kakak pulak buat macan Dania buat.. hehehe..

    ReplyDelete
  13. memang sedap SA apa juga masakan menggunakan planta ni :)

    ReplyDelete
  14. wangi jer telur tuh bila goreng dengan planta..

    ReplyDelete
  15. Cam ner nak pastikan kuning telur kat tengah ?

    ReplyDelete
  16. Memang sedap masak telur dengan planta, wangi ja baunya

    ReplyDelete
  17. Lagi sedap lagi harum..wahh Dania jadi model ye.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah