Tuesday, June 30, 2015

#Cabaran20Hari ~ Menu Wajib Bulan Puasa

#Cabaran2Hari~Day 4



Hari Kita dah sampai ke cabaran yg ke 4...menu yang wajib ada tiap kali puasa kan...menu ni  sekurang2nya 3-4 kali dalam bulan puasa kami buat...bukan sebab apa..just untuk naikkan selera especially ketika sahur..masa berbuka pun best selalunya kami masak panas2 sebab lauk ni simple je..lawan plak dengan  telur dadar..memang sedap la makan....

Jom tengok resepi..mana tau kalau korang nak cuba...

Ikan Bilis Goreng Tempoyak

Bahan-bahan

1. Bawang putih 4 ulas
2. Bawang merah 3 ulas
3. Cili api Iikut nak pedas macam mana
4. Ikan bilis
5. Tempoyak 4 sudu Besar

Bahan 1-3 ditumbuk ye..tp jangan terlalu halus

Cara memasak

1. Ikan bilis digoreng garing
2. Asingkan Ikan bilis dalam bekas lain
3. Gunakan minyak yang sama then tumis bahan 1-3 sampai naik bau...
4. Masukkan Ikan bilis tadi..gaul bg sekata..
5. Masukkan tempoyak dan gaul bg sekata..
6. Siap!!!

Haaa...itu la resepi yang sentiasa dan perlu ada dalam family kami x kira la untuk berbuka atau sahur...ada lauk ni je pun dah cukup selera dah...kadang2 bukan bulan puasa pun akan jadi menu kegemaran kami sekeluarga...selalunya bila dh buntu x tau nak masak apa..akan masak lauk ni...tapi! Bukan masak selalu..kalau selalu sangat akan jadi muak...

Selamat Mencuba!

#Cabaran20Hari Puasa/Raya
#exchangefeedgroup
#kelabbloggerbenashaari
#Day4

17 comments:

  1. Hemmm... sedap nampaknya tu. Slurppp...

    ReplyDelete
  2. mmg sedap ni..membangkitkan selera..

    ReplyDelete
  3. ikan bilis boleh goreng ngan tempoyak baru tau ni .. menarik jugak kan

    ReplyDelete
  4. Bila dah masuk part tempoyak ok.. kita tak geng, kalau sambal lain kita geng.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. pergkhhh.....mcm terbau tempoyak je msuk sini

    ReplyDelete
  6. sedap makan panas², pedas dan ikan bilis rangup..simple dan mudah nak sediakan..lauk ni je dah cukup rasanya..goreng telur sebijik.hiih

    ReplyDelete
  7. Wah.. Special sbb de tempoyak..

    ReplyDelete
  8. Macam mana nak buat diri ni suka tempoyak. Huaaaaaaaaaa.

    ReplyDelete
  9. Sedap tempoyak tu..blh cuba buat

    ReplyDelete
  10. weeee kita pun suka..
    selalu kita buat letak petai.. yummy

    ReplyDelete
  11. Menu wajib saya pun lebih kurang mcm ni, tp papepun sambal goreng wajib kene ade.. klu x de bleh kene depression dibuatnya haha

    ReplyDelete
  12. Kalau sambal.ikan bilis tanpa tempoyan pun syok jugak...heheheh

    ReplyDelete
  13. tak pernah makan dgn yg lain2, memang nona makan ikan bilis, ngn bawanggg jerr, huhuuuu~

    tempoyak? tak sellaluu lah makann, <>

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah