Wednesday, June 17, 2015

Benefit Of Cucumbers...


Hi korang...
memang tak dinafikan kita kurang ambil tahu tentang khasiat buah timun...selain dijadikan bahan untuk masakan ataupun dibuat ulam..rupanya timun ada banyak khasiat yang sangat2 mujarab untuk tubuh badan kita...aku pun baru tau masa tgh browsing cara2 nak menurunkan tekanan darah tinggi...tak sangka...dengan harga yang sangat2 murah timun mampu menjadi agent pemusnah penyakit seperti yang tersenarai diatas...

Selain sedap di makan mentah or dijadikan ulam...timun juga boleh dijadikan jus...menyejukkan badan dan mampu merawat penyakit berbahaya seperti gout, tekanan darah tinggi serta kencing manis..jangan ak tau dengan memakan timun juga mampu mencegah penyakit kanser...banyak sebenarnya sumber2 alam di sekeliling kita yang boleh membantu mencegah pelbagai penyakit...mungkin kit tidak didedahkan secara langsung kan...

lepas ni boleh amlkan minum jus timun...sedap bak hang.....

15 comments:

  1. banyak jugak ye kelebihan timun ni..thanks sharing SA

    ReplyDelete
  2. suka makan timun ulam --- yg pendek pendek tu..hehe
    #clickclicknufnang

    ReplyDelete
  3. Sbb tuu ahmad maslan letak timun kat nasi goreng dia. Hahaha

    ReplyDelete
  4. cik nor suka makan timun dari cameron highland..:)

    ReplyDelete
  5. yoorin x makan sayur.. tapi timun masih boleh ditelan.. hehehe..kadang keluarkan dari peti ais, potong2 letak kat mata..dah macam terapi laa kononnye.. lagi 1 ada sebab kenapa beli sate dapat timun..

    ReplyDelete
  6. Mmg bgus utk sejukkan badan...

    ReplyDelete
  7. Kalau ai, timun biasa buat ulam je..

    ReplyDelete
  8. X pernh plak lya buat jus, biasa buat acar or ullam ja

    ReplyDelete
  9. saya suka kunyah2 timun sambil tengok tv..cepat kenyang/..

    ReplyDelete
  10. selalunyer aida beli timun jepun baby.
    kenit kenit.
    makan ulam gitu.
    sorang sebatang :)

    ReplyDelete
  11. belum pernah lagi nak try jus..tak confident nak minum takut tak lalu minum..huhu

    ReplyDelete
  12. erk ' hmm, mkn gitu pn x brpe minat, tp mak suke la...nona makan timun pun ala2 kadar je..xdela over nak bnyk2, hehe~

    , kalau nk buat selain drpd tuu..sorryy, memang idok lerrrr~

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah