Wednesday, June 3, 2015

LUNCH VS DINNER BERASASKAN SAYUR

Zaman sekarang memang kena amalkan pemakanan yang sihat..sekarang penyakit menyerang bukan sebab bencana bukan sebab malang bukan sahaja sebab jangkitan tetapi disebabkan pemakanan. oleh sebab itu aku memang dah lama amalkan pemakanan yang sihat..lebihkan sayur- sayuran, buah-buahan, memilih bahan2 yang sihat dan kurangkan garam serta gula..nak plak aku dari keluarga yang menghidap penyakit darah tinggi dan kencing manis. So pemakanan memang kena jaga dan tak boleh main belasah je...

Jom tengok apa aku masak dan apa aku order bila makan kat luar...


ni Asparagus goreng bersama daging ..psst..makan ni je dengan sesenduk nasi...


makan di Jom Bali..sup prawn dimsum..sayur sawi


beef noodle pun lebihkan sayur


bihun goreng ala Bali...

Kenapa aku diet nasi?

aku notice nasi adalah sumber yang menaikkan berat badan..oleh sebab tu sejak bulan 11 tahun lepas aku dah mula diet nasi..tukarkan nasi dengan roti gandum dan makanan2 yang menghasilkan serat yang mengenyangkan bukan menggemukkan...

Ambil ubat kurus??

ye..aku mengamalkan tablet Slimrich Botanical Slimming...product yang berasaskan herba yang kini mempunyai testimonial yang ramai..sekarang berat badan aku dah maintain 49kg - 51kg dan x naik lebih...so aku skip makan ubat tu...bukan aku kurus disebabkan ubat sahaja ye...tp aku tukar amalan pemakanan...kalau harapkan ubat tp pemakanan x ubah..susah la nak kurus kan...so korang yang ada mengalami masalah berat badan dan nak kurus ikut cara aku...meh email aku meh..aku boleh je bagi no handphone utk whatsaap..kita share kat sana je...yang nak email pun boleh...
Suriaamanda@yahoo.com.

sekali lagi aku tekankan kan sini...aku kurus bukan sebab ubat..ubat tu lebih kepada suppliment yang membantu..pokok pangkalnya memang kena dari usaha diri sendiri dan semangat ingin kurus...kekuatan mental itu sangat2 penting....kan?

19 comments:

  1. along ni nape nak kurus ni along...haaaaa along dah dekat ke nak ehem2 heheheeh...ape2 pun lieya doakan the best utk along....

    along kalo mkn mcm ni, notice tak perut rase sedap, badan pun ringan kan......rase lagi healthy kan...bukan nak ckp nasi tu tak elok tapi better berpada2 makan tu...

    ReplyDelete
  2. along ni nape nak kurus ni along...haaaaa along dah dekat ke nak ehem2 heheheeh...ape2 pun lieya doakan the best utk along....

    along kalo mkn mcm ni, notice tak perut rase sedap, badan pun ringan kan......rase lagi healthy kan...bukan nak ckp nasi tu tak elok tapi better berpada2 makan tu...

    ReplyDelete
  3. exercise pun kena amalkan juga kalau untuk diet kan SA..
    anyway gud luck dah dapat weight yang diidamkan..

    ReplyDelete
  4. nampaknya lepas ni zana pun kena rajin makan sayuran hijau la yer.. nak turun berat badan jugak.. hehehe

    ReplyDelete
  5. sihat dan berkhasiat juga kalau dinner berasaskan sayur.cukup zat dan fiber

    ReplyDelete
  6. terbaik lah kak..bagus utk kesihatan..:)

    ReplyDelete
  7. saya kalau mkn nasi kalau xder sayur mmg xlengkap rasanya..huhu

    ReplyDelete
  8. Lauk simple tp nmpk sedap..chaiyokkk kak..we can do it..ehhh, hahaha

    ReplyDelete
  9. SA, kita semua lebih, nasi lebih sayur lebih, daging leih.. so cam no nak kurus ni kan.. ermm takpe2 yang penting sihat kan

    ReplyDelete
  10. Salam, wahhh all the best kak! lagi salute dgn org berdiet guna cara camni, dpd yg semata2 ambil pil kurus..bahaya lahh!

    ReplyDelete
  11. sy ambil jugak nasi tapi small potion..kdg2 lauk sedap melantak lebih jugak..hancur diet..wuuu T_T

    ReplyDelete
  12. Yup betul.. beli mahal2 tapi tak jaga pemakanan pun tak guna gak kan SA.. slow and steady tapi hasilnya membanggakan..

    ReplyDelete
  13. Saya ni nak menjaga pemakanan tu ok lagi kottt...tp nak buat excercise tu punyalah pemalassss...;)

    ReplyDelete
  14. kak ana di usia sebegini lebih suka makan sayur-sayuran SA :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah