Monday, March 28, 2016

Resepi Bergambar Kebab Sempoi Untuk Breakfast

Hi korang...

Kadang- kadang kita buntu nak buat breakfast apa untuk keluarga kan..takkan hari- hari nak makan cekodok, nasi goreng, mee goreng kan..sesekali kalau keluar sikit dari landasan breakfast yang biasa kita buat plak yang luar biasa..boleh menambat hati anak- anak, suami malah mak mertua korang..

Jom aku share resepi bergambar dari FB ni..


sebungkus daging burger Ramly, nak guna ayam pun boleh, ikut pilihan korang, panaskan dalam oven sekejap then potong dadu, tak pun korang keluarkan dari freezer waktu malam so pagi dah lembut dan dah boleh potong.


Carrot, timun dan bawang holland di potong dadu, kalau nak tambah tomato dan capsicum pun ok malah lagi sedap


Sos tiram, sos tomato dan cili kimball


Panaskan bahan yang di potong dadu dengan sedikit minyak


setelah sayur2 tu layu sikit then masukkan daging berger, kalau nak letak rempah kari pun boleh..x nak letak pun takpe


masukkan ke tiga- tiga sos tadi dan gaul


setelah sebati masukkan sedikit je garam sebab sos tiram dah masin


sediakan roti pita dan mayonis, roti pita tu potong dua..


dalam roti pita tu sapukan mayonis, masukkan inti separuh, pastu masukkan mayonis dan tmbahkan inti lagi..buat selang seli dan atas sekali letak mayonis serta sos cili...


Korang cuba la...aku dah cuba..memang sedap..tapi aku ngan Dania je layan menda ni..korang tau2 je la..orang tua mana nak makan benda- benda moden ni kan..tapi takpe as long as korang suka, anak korang suka, suami korang suka dah cukup bangga dah..so tak yah nak fikir banyak lagi pasal menu sarapan pagi...

Selamat mencuba ye korang...gambar aku buat roti ni takde..tak dan nak amik sebab aku kalau lapar aku tak focus..so guna pakai gambar yang aku share dari FB.

Credit gambar pada FB Masak Apa Hari Ini....


15 comments:

  1. pernah terfikir nak buat, tapi tak buat-buat...ha ha ha... tapi menarik idea nih...

    ReplyDelete
  2. Kakak selalu buat utk bekal - memang puas
    Kalau tak nak sememeh bungkus dgn seaweed yg lebar ok juga:)

    ReplyDelete
  3. terus lapo prt nih kak oi.... mmg boleh utk di cube nih... mudah pun mudah

    ReplyDelete
  4. aduh kak! kenapa buat kita lapar nie kak! sedap nyer la hai!~

    ReplyDelete
  5. yummy...xpernah lagi buat sendiri....beli kt pasar malam, kadang kadang xsedap....

    ReplyDelete
  6. sedapnye..nampak macam hat dekat kedai..

    ReplyDelete
  7. suka kebab ngn roti pita.. kalo roti biasa tu x best sangat..

    ReplyDelete
  8. Nampak sedap, tapi Yun Sing tak makan lembu :3

    ReplyDelete
  9. ari tu buat ... guna sos prego tu ... pun boleh ..sedap kan .. tp versi tak de sayur la .. anak2 tak suka sayur hahahaha
    tps edap juga sesekali buat

    ReplyDelete
  10. thanks SA...tolong tambah idea utk breakfast anak2.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah