Wednesday, March 9, 2016

Ikan Puyu Gemok Hidangan Keluarga

Hi korang...

Pernah makan ikan puyu? kalau orang -orang kampung mungkin biasa kot sebab ini antara ikan- ikan darat atau ikan air tawar..selalunya ikan puyu ni banyak kat sawah- sawah...masa kecik dulu pernah la aku ikut maka abah bersawah so aku tau la sikit lebih kurang...well aku makan jer ikan puyu ni sebab dagingnya sedap..manis..lemak2 tapi banyak tulang skit...tulang jenis tajam- tajam so kena hati- hati makan..kang tak memasal tercekik...

Ada aku up kat FB last week..eh.kat IG tanya nak masak apa...adik aku beli sampai 3 kilo...jenuh Abah aku siang...aku tak reti siang ikan puyu...duri dia tajam...rosak jari jemari i tau....gugur semua susuk i....opppss.....



besar gemuk dan sedap


dah siap masak

So abah aku cakap tak payah sibuk nak tanya orang bagi idea nak masak apa..masak lemak cili api pas tu letak perahan limau kasturi...erm..kalau ada belimbing buluh kan sedap kan...ekceli aku masak banyak gak lauk..sebab pi Pasar Parit Jawa..nanti aku up la gambar makanan yang lain...kang letak semua kat sini macam x tau nak highlight yang mana satu...

Nak resepi?

Sama je macam masak lemak cili api yang lain...korang tukar ikan je...

Nama lain untuk ikan puyu adalah IKAN BETUK....erm..x best nak sebut...x komersil.....

13 comments:

  1. buat ikan pekasam pun sedap ni kan. hehe

    ReplyDelete
  2. Xpernah makan...selalu buat bela kt rumah..org kata bagus letak ikn puyu dlm rumah

    ReplyDelete
  3. lama dah tak makan ikan puyu ni sedapnya masak kasim pun sedap ni

    ReplyDelete
  4. sedap ni..tapi fiza kurang makan ikan puyu. biasa masak goreng berlada je.

    ReplyDelete
  5. ya Allah lauk rare niii along...sedap nie....dpt ngan nasi panas, ulam sikit dah cukupppp...bertambah2 oiii mengadap...lieya mkn ikan sungai ni so mmg layan punyeeee lahhh....

    ReplyDelete
  6. sdapnya..klu cik nor suka goreng garing..yummy..:)

    ReplyDelete
  7. sedapnya SA..kat kampung kalau dpt ikan betuk ni buat masak lemak cili padi atau goreng garing ajer.

    ReplyDelete
  8. tak pernah mkn kecuali yg diperkasam kan .... hehehe
    ai mmg org kampung tp keluarga tak mkn ikan darat

    ReplyDelete
  9. Kalau arwah ayah akak dulu..ikan puyu ni dibakar cicah dgn air asam...not bad..tapi akak tak boleh mkn byk ikan gini mudah rasa loya..hihi

    ReplyDelete
  10. Sedap kalau buat pekasam.... sha tak gemar sangat ikan puyu ni... hihi

    ReplyDelete
  11. aida makan ikan ni version ikan pekasam, SA.
    yummy sedap giler!
    ngail belakang umah adik ipar aje.
    sedap!!!

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah