Tuesday, March 22, 2016

Tanda - Tanda Awal Strok Haba..


Hari ni KL punya bacaan suhu 40 'C...Cuaca nampak tak panas..tetapi bahang terasa...rimas..panas..tak selesa semua ada...ada sesetengah tmpat petang- petang hujan. KL pun hujan tapi tak lebat la...Ahad lepas Seremban hujan lebat..baru la tak rasa tido dalam sauna..takde berpeluh- peluh..tak tau la kalau 2-3 hari lagi nanti...harap- harap cuaca makin pulih...
Fenomena Equinox pun macam tak jadi...takde kesan ketara kan tapi Utara tanahair panas teruk dengarnya...dan beberapa buah sekolah telah diarah tutup di Kedah dan Perlis.
Rakyat Malaysia diminta berwaspada terhadap tanda-tanda awal 'heat stroke' atau 'strok haba' berikutan cuaca panas dan kering ketika ini,definisi strok haba adalah paras suhu badan meningkat melebihi 40.5 darjah.
Hati- hati ye kawan- kawan...stay indoor..buat masaa ni abaikan aktiviti di luar especially kalau melibatkan kanak- kanak..teruskan berdoa agar semua ini berlalu..hospital pun penuh dengan macam- macam kes dah sekarang..anak- anak pun ramai warded...kesian kat diorang. sama- sama kita menjaga kesihatan kita semua...

6 comments:

  1. Betul..kat sini panas siang malam..sampai mandi pun air rasa panas..bersih je baju sebab basuh guna air panas..heheh..memang tak selesa.harap2 semua ni berakhir cepat la.risau kat anak2.dah la awal bulan ni start dah periksa....

    ReplyDelete
  2. Negeri Johor sudah mencatat seorg meninggal kerana stork haba ini SA
    Seorg anggota polis - sedih kan:(

    ReplyDelete
  3. betol tu dik jgn terdedah sgt dgn cuaca yg panas ni...banyak kan minum air...akak time panas2 ni kadang tu nak sidai baju kan main bercinta lagi...aminnn moga cuaca malaysia beransur pulih

    ReplyDelete
  4. BYKKAN MINUM AIR .. HMM RISAU KAT ANAK2 KAN

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, hari ini huja..sejuk sikit KL ni..tapi stress jem tak bergerak pagi tadi...dua jam sangkut.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah