Monday, February 25, 2013

Dania , Belanja Sekolah dan Menabung


Salam Isnin u olls....lambat bersiaran hari ni...biasalah Monday kan...semua nak kena cepat settle...hari ni aku nak kongsi dan ajak u olls berbual tentang belanja sekolah anak...berapa RM u olls bagi 
duit belanja hari2 kat anak?
meh share ngan aku...
Dania hari2 belanja sekolah RM3...tp bawak bekal pi sekolah...duit x pernah habis dan alhamdulillah aku dah ajar dia menabung sejak dari darjah 1...now duit terkumpul dah banyak...belum masukkan dalam bank lagi...kenapa dia menabung?
dia nak belajar kat LONDON katanya....kalau dalam Malaysia dia nak belajar kat UNIMAS macam Acu dia...haaaa....tinggi betul cita2....tp kan..kalau belajar kat London..Mama or Uwan kena ikut sekali..kenapa?
sebab dia x suka nak rindu duduk jauh2...hahahahaha...budak2 punya pemikiran kan?
so..korang yang anak dah pi sekolah tu baper hengget belanja sekolah diorang
hari2?
Let's share....


18 comments:

  1. Khairine & Danish belanja 4hengget sorang.. tu pun untuk sekolah pagi & petang.. kadang abes, kadang x abes.. yang geram tu kalau time abes tu, siap bleh pow kita lagi.. hahaahaha GGrrrr.. :)

    ReplyDelete
  2. Teringat ms sy skool dulu. Ms sekolah rendah, mak ayah bg 50 sen tetiap hari. Heeeeeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA masa darjah dua sampai darjah 4 kan, mak bg 30 sen jer..naik darjah 5 baru merasa 50sen..tingkatan 1-2 plak RM2 je sebab rumah depan sekolah..tingkatan 3-5 banyak skit sebab pi sekolah naik bas...

      Delete
  3. bagus dania dh belajar menabung dr awal lg

    ReplyDelete
  4. bagus dania...moga cita2 nak belajar kat London tercapai.

    anak2 akak dh menengah tapi akak bg sorg rm3 ja..yg perempuan tak pernah habis.tiap2 hari masuk tabung.thn ni tabung akak pegang sb klau biar kat dia nti cepat ja kosong..macam2 benda mengarut dia beli.anak lelaki biasalah...takdak baki.
    akak mmg tak mau bg lebih2 kt anak lelaki sebab risau nanti belanja ke lain esp rokok.dah 16 thn..pengaruh kawan sgt kuat.jenuh juga pening kepala fikir hal dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang SA risau kalau Dania dah besar nanti..kena jaga betul2 ni..anak perempuan kan...

      Delete
  5. anak aku si abang tu belanja dia rm2 je...sekolah ptg pulak mmg kami tak bagi duit belanja..sbb sekolah agama dia tu sekolah private, mmg dah siapkan makan minum...jadinya mmg rm2 je pun...anak aku tu kadang ada balance, kadang habis...tapi selalunya memanjang habis je la...suka beli benda mengarut...adoi la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan nak bangga la nok..aku x ajar anak aku makan benda2 mcm JAJAN and Gula2 dari dia kecik..setakat choc mmg aku bagi..tp so far..sampai la ni..dia x berapa minat ngan jajan2 ni...sebab tu jimat kot...

      Delete
  6. bagusnyer kalu kecik2 dah belajar menabung . Anak bongsu KA pun belanja 3 hegget sehari , tapi bwak air & bekal lagi.. so memang masuk tabunglah duit dier hari2 hehehe

    ReplyDelete
  7. Samalah Suria... RM3 jugak tapi 2 henggit sek Kebangsaan RM1 tuk sek agama...

    ReplyDelete
  8. bagusla dah pandai menabung dari kecik. nnt dah besar pun kompem pandai simpan duit. in shaa Allah...

    ReplyDelete
  9. x ley masuk dalam group ni la kakak manis...ekekekeke...anak belum terkeluar dari dalam peyut lagi...wakakakaka...so agak ketinggalan keretapi la ni... ^_^

    ReplyDelete
  10. ema bagi RM 2 jika bawa bekal..kalau tak bawa bekal..tambah lagi RM 2...tp itupun akan bawa balik dan masuk tabung juga jika tak habis berbelanja

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah