Wednesday, February 6, 2013

Lepat Pisang In The Making

Ahad lepas patutnya dah pos dah entry ni...tp x tau la knp bloggeroid x publish plak entry aku ni...dah banyak kali cuba...x lepas2 jugak....so sebenarnya ni aktiviti semalam kat kg...buat lepat pisang..kenapa lepat pisang?dah lama x makan sebenarnya..lepat pisang antara kegemaran aku...tp mesti ada inti kelapa dalamnya...xde inti x sedap.....umur pun dah makin banyak ni aku kena la belajar buat kuih2 melayu kan...anak dara aku tu tekaknya tekak omputih...senang nak buat..utk x nak pupus skill buat kuih melayu makanya aku belajar la buat...seminggu satu jenis kuih...ok x?

 pisang emas yang dah siap dibogelkan dari bajunya....
 lenyek kasi hancur...lenyek ok...bukan ramas....
 masukkan tepung gandum sikit demi sedikit


dah siap bancuh ngan tepung gandum..make sure tepung x lebih eh..sebab nak rasa pisang tu lebih...


then kita balut atas daun pisang...make sure daun pisang tu dah siap di salai eh...kalau x kang...caner ko nak lipat kan...


Hasilnyaaaa...banyak giler...dapat la dalam 2 periuk pengukus ni....

Lepat pisang ni bagi aku la kan...sedap makan masa dah sejuk...masa masih panas aku x berapa nak suka..
korang plak mcm mana?
masa buat lepatpisang ni aku guna pisang emas..beli 5 kg...habis semua 5 kilo tu aku buat..
kenapa choose pisang emas?kerana aku nak lepat pisang aku tuh rasa dia asli manis si pisang emas..
xde tambah2 gula de...lagipun inti dia tu dah manis kan...
bravo...aku dah pandai buat lepat pisang..( poyo jer...padahal ada org kisah ke?)
bangga..anak aku ckp..nanti mama buat la kuih donut plak...allah....nak mintak donut la plak minah ni kan...
nanti la nak...mama ko menuntut ilmu donut plak....


7 comments:

  1. sedapnyer.. dah lama tak mkan lepat pisang..

    ReplyDelete
  2. eh mak iman rajin wat..memang xterkata kan

    ReplyDelete
  3. hahahah..ayat 'pisang emas dibogelkan' !

    lama tak makan lepat..

    ReplyDelete
  4. uhuks... kasi pos sini cket kalau buat lagi next time... call jer... roger and out tiba2 terpacul jer kat depan pintu ghumah...

    ReplyDelete
  5. wah sedapnya....selalu aku buli jiran sebelah aku je buat lepat nih kikikikiki aku beli pisang, anto umah dia, buli dia buat kuikuikui

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah