Thursday, November 13, 2014

Anak Fasha Sandha Disambut Ke Rumah Dengan Adat

gambar dari Mylaunchpad

Pelakon Fasha Sandha selamat melahirkan bayi perempuan yang di beri nama  Putri Raysha Jemaima..seorang lagi baby popular lahir kan selepas RCW...Fasha Sandha pun x kurang popular...tgok dari gambar ni memang nampak sifat keibuan Fasha Sandha...nak pulak Ibu jejai menyambut kepulangan Baby Raysha dengan penuh adat istiadat..

Putri Raysha Jemaima disambut dengan adat seperti direnjis air mawar dan ditabur dengan beras kunyit ketika tiba di rumah mertuanya.Bukan itu sahaja baby girl Fasha itu kemudian diberi merasa air zam zam, kurma, gula, garam dan asam.Tak  pasti lah adat itu dari mana tetapi apa yang pasti adat itu memang dilakukan oleh keluarga Jejai untuk setiap cucu yang pertama kali pulang ke rumah.

Tahniah buat Fasha Sandha dan Selamat berpantang....

SUMBER > Mylaunchpad.com.my 

Pembetulan : artikel ni adalah copy paste and sharing from other website..not my idea...
                         bagi mengelakkan kekeliruan amalan tersebut adalah amalan BERTAHNIK 
                         Iaitu Sunah Rasullullah dan amalan atau adat yg disebut yg menjadi amalan 
                         keluarga mertua Fasha Sandha
                         HARAP MAKLUM.

21 comments:

  1. Ooo ada adat sambut baby ye...x tahu pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diorg buat tahnik dan ada adat keluarga jugak yg kita x tau...nanti ada plak slh fhm...

      Delete
  2. comel anak perempuan Fasha Sandha ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baby mmg comel...mak dia pun cantik...

      Delete
  3. tahniah fasha... murah rezeki dgn khadiran 2 cahaya mata.. saya pernah juga dgr adat tu tp xsure juga adat apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...agak rapat la anak lelaki dia ngan baby ni...ye x...muda lg boleh beranak ramai...

      Delete
  4. Sesetengah orang ada yangbuat benda ni ..

    ReplyDelete
  5. untuk bayi baru lahir yg diberi rasa air zamzam & kurma tu dipanggil tahnik. sunah rasullah ye..bukan adat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul..tp itu bkn SA yg tulis tp copy dari website maxis...wartawan yg tulis...huhu...

      Delete
  6. yup..ikut sunnah ..alhamdulillah..kita bg juga untuk ke dua2 anak..hujung jari je..kdg org buat masa cukur jambul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Family SA buat masa cukur jambul....tahnik masa baby baru lahir...

      Delete
  7. tak minat fasha tp anak die comel..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA pun x minat...kebetulan mlm td terjumpa artikel ni...terus copy...

      Delete
  8. alhamdulillah... cukup sepasang anak fasha

    ReplyDelete
  9. Mesti comel baby fasha ni..untung sangat dah dapat sepasang

    ReplyDelete
  10. Moga ibu dan baby kuat dan sihat hendakNYA..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah