Tuesday, November 4, 2014

Monkey Orchids....

Wujud ke? Yes...memang wujud...tetapi sangat2 rare dan hanya boleh didapati di Ecuador dan Peru..nama scientific orchid ni adalah Dracula Simia ...memang sebijik macam muka monyet....tak tau la samada boleh hidup di kawasan  tanah air kita atau tak...





Cantik kan? Sgt2 rare dan unik..


The above pictures is a plant called as Monkey Orchids.

A tree in Himalayas where the flowers come once in 20 years...it is greyish pink to reddish species of the Orchid genus.

Semua org tau bunga memang cantik tapi Monkey Orchid ni sangat2 pelik serta unik...menyerupai betul muka monyet...

Macam2 keindahan yang allah cipta kan....bukan setakat orchid pelik ini sahaja malah bermacam2 lagi...tanda kebesaran allah yang x dapat kita nafikan....

Google Monkey Orchids utk gambar orchid yg lebih unik....



23 comments:

  1. Subhanallah, kagum tgk ciptaan Allah ni..

    ReplyDelete
  2. subhanallah...mmg sgt2 rare nieh..pestime tgk and pestime tau..

    ReplyDelete
  3. cute sangat.. memang sebijik muka monkey

    ReplyDelete
  4. Subhanallah kak...memang serupa betul

    ReplyDelete
  5. Ishhhh..betula...muka monyet...hahaha
    Tapi kenapa nama saintifik nya dracula? hahaha

    ReplyDelete
  6. Subhanallah... memang cantik sangat2 tu :) unik serius unik ka.. huhu. xsgka wujud

    ReplyDelete
  7. waa... subhanallah... memang cantik dan unik..

    ReplyDelete
  8. Cantik.. kalau boleh tanam kat Malaysia pasti akan jadi tarikan.. ;)

    ReplyDelete
  9. Betul2 cm muka monyet...mmg betul2 rare ni SA

    ReplyDelete
  10. patutlah nama dia monkey orchids sebab ada rupa monkey..tapi cantik dan unik sangat

    ReplyDelete
  11. sungguh rupa mcm monyet ... comel je .

    ReplyDelete
  12. Bihah dah follow blog ini
    kalau sudi folloow balik dan singgah sellalu
    http://bicarabihah.blogspot.com/
    terima kasih

    ReplyDelete
  13. Cantiknyaaaa. Ada eh orchids macam ni kak. hehe

    ReplyDelete
  14. Subhanallah, cantiknya tapi cam takut nak pegang. Takut kena gigit, hihihi...

    ReplyDelete
  15. Maha Suci Allah.... suka plak tengok... comeyyyyy je siap tersenyum lagi monyet tu.....

    ReplyDelete
  16. Bila google spesis monkey orchids ni ade mcm2 rupa tapi yg pastinya tak kan hilang rupa monkey tu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah