Sunday, January 4, 2015

Info Sihat > Kelebihan dan Kebaikkan Kacang Soya

source photo from google


Kacang soya semakin popular dikalangan pengamal makanan sihat samada dari barat atau timur.

Antara kelebihan kacang soya adalah:

Kacang soya merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur.Ia mengandungi 50% protein bagi setiap 100 g kacang soya, merupakan 2x lebih daripada kacang tanah, 11x lebih daripada susu dan 3x lebih daripada telur.
Ia kaya dengan bahan mineral seperti calcium, sodium, manganese, magnesium, iron and phosphorous. Ia juga kaya dengan vitamin A,B,C,D serta lecithin.
Kacang soya boleh dijadikan bahan penganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu. Protein soya boleh mengurangkan resiko penyakit kanser dan jantung.
Kacang soya mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekalkan tenaga.

kacang soya sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian. Ia mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis. Kesimpulannya, kacang soya sangat selamat, berzat, murah dan sesuai bagi semua lapisan umur.

MANFAAT LAIN SOYA MENCEGAH PENYAKIT SEPERTI :

1. Gastrik
2. Demam
3. Lelah
4. Lenguh-lenguh sendi
5. Kurang darah (Anemia)
6. Kurang zat semasa hamil
7. Cirit-birit
8. Jerawat
9. Masalah berat badan
10.Darah tinggi dan darah rendah
11. Alergi
12. Tidak dapat tidur (Insomnia)
13. Breast Cancer
14. Lemah ingatan (Poor Memory and Dementia)
15. Sistem imunisasi lemah (Declined Immune System)
16. Osteoporosis
17. Piles
18. Sembelit
19. Sakit jantung
20. Selepas Pembedahan
21. Selsema / Colds
22. Kolestrol tinggi
23. Kekurangan asid amino
24. Gastrik Ulser
35. Penyakit Sawan
26. Strok
27. Lebih lemak di hempedu
28. Masalah pernafasan

Sharing Is Caring..

18 comments:

  1. Sue suka minum esp shaklee...cepat dan mudah dibancuh :)

    ReplyDelete
  2. kena selalu minum air soya ni... murah pun murah kan..

    ReplyDelete
  3. mmg suka mknn berasaskan soya.. terutama taufu fah...

    ReplyDelete
  4. Suka jugak ..tapi dalam rumah saya ni saya je yang suka minum soya..anak2 memang ikut ayah diaorang la..tak nak cuba langsung..

    ReplyDelete
  5. memang sedap..lagi2 esp shaklee

    ReplyDelete
  6. jarang minum soya dah sekarang..

    ReplyDelete
  7. suka minum soya dan tau fu fah.. ^_^

    ReplyDelete
  8. Huiii! banyak manfaatnya tak terkata
    Tapi yg pasti kakak suka sebab sedap:)

    ReplyDelete
  9. tau fu fah sedap giler... hehehe lama tak makan

    ReplyDelete
  10. saya dulu time peknen bukan main lagi minum air soya sebabnya nak bagi kulit anak cantik

    ReplyDelete
  11. Dulu cukup suka minum air soya.. tapi sekarang mungkin sebab dah jemu jadi takdelah beria nak minum..

    ReplyDelete
  12. Wahh banyaknyer manfaat soya.. Kita mmg suka giler minum air soya.memang best

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah