Tuesday, January 27, 2015

Sambal Kupang Suriaamanda


Sapa suka makan Kupang?tak tau apa kupang? haaa sila la google eh....Kupang adalah antara makanan kegemaran aku...Kalau dulu masa duduk PD abah yang rajin carikan...sebeb kebetulan quarters kami tinggal dekat ngan kampung nelayan...then abah memang rajin ke laut...dulu senang nak dapat sebab kupang hidup liar di celah2 batu laut...pernah la aku dan adik beradik ikut abah pi cari kupang / Kepah..biasanaya abah yang akan menjala kat laut...kami adik beradik akan mencari Kepah or Kupang...best giler time tu...
So...sekarang dah susah nak makan kupang2 segar...kalau nak sangat biasanya pi cari kat Muar...beli dalam 3-4 kg then rebus...biasa makan begitu aje...tp kalau ada balance x abih makan buat sambal je...sedap...makan plak ngan nasi goreng ataupun nasi lemak....next adik aku dari Muar nak balik aku dah siap suruh dia beli bawak balik...ada je jual yang jenis kering atau yang dah siap kopek kat mall..tp macam dah x best kan...kalau fresh lagi best....

Nak resepi?

Alaaaa...sama je macam korang buat sambal udang or kerang...campak2 je jadi dah...malas plak aku nak type..( mood pemalas lipas memang sedang menjadi2)

22 comments:

  1. Kita pun suka makan kupang ! Haritu pergi Muar memang banyak gila orang jual.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum akak, wahhh terliur sheila. glupppp

    ReplyDelete
  3. favourite fiza jugak ni..lama pulak tak makan kupang ni..susah nak cari yg fresh.

    ReplyDelete
  4. Waaa jelesssnyer kita kat ahkakkkk..nak jugak nak jugak

    ReplyDelete
  5. Oooo..pwribahasa apajah pemalas lipas itu ??? Hehehe sila jawapp ...

    ReplyDelete
  6. wana suka makan kupang..dah lama x makan kupang..terliur tengok masakan akak..

    ReplyDelete
  7. Tak pernah makan kupang lagi ni ;D

    ReplyDelete
  8. first time mkn kupang ni kat johor. kat terengganu xade lagi rasenya..
    jemput singgah blog sy =)

    ReplyDelete
  9. sedap !! blm pernh mkn ala sambal pny.. but pernh mkn bakar puny lah.. huhu..

    ReplyDelete
  10. Aritu suami ngidam kupang, jenuh sampai ke bagan Lalang cari Kupang. Lastnya jumpa kat Melaka hehehe.

    Suka kupang buat sambal cmnie. Sedap. Atau goreng kunyit

    ReplyDelete
  11. mmg susah nak cari kupang sekarang ni...dulu masa saya kecil, byk org jual di pantai lido,JB....dan masak sambal mmg faveret saya...

    ReplyDelete
  12. Hehehe.. dah lama tak makan.. jarang buat sambal.. biasanya rebus makan gitu je dengan anak2..

    ReplyDelete
  13. Spesis kerang or kupang..cik akak.mampu tengok je kak..hihi..bermakna tak makan lah tu kak.

    ReplyDelete
  14. Kupang masak sambal !! all time favourite ni kak amanda !!

    ReplyDelete
  15. sejak kahwin dengan cik husband orang johor baru kenal kupang..heheh
    dan baru belajar makan

    ReplyDelete
  16. sedap sedap sambal kupang.. 1st time mkn masa dok johor. b4 tu xpenah tengok pn.. kepah n lala tau la seb abah selalu beli.

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  17. sedapnya..betul2,dekat mall dah kurang fresh,

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah