Thursday, January 15, 2015

Utamakan Keselamatan Nyawa Si Manja Anda...

Zaman sekarang...memang kat mana2 di sekeliling kita memang x selamat...keluar selangkah dari rumah or dari kereta pun x selamat...aku ni takde la nak menyibuk sangat peribadi orang...tp as a human...a mom...a friend dan sebagai manusia...aku nak la mintak korang...jangan la reveal kat mana2 media social kat mana anak korang hantar sekolah...nama sekolah...naik van/ bas sekolah  kat mana...sekolah jenis apa...baper perbelanjaan sekolah dia...duit belanja korang bagi kat anak2...reveal nama penuh ke...mention anak tunggal kesayangan ke....sebab apa?sebab itu memberi peluang pencuri penyamun penculik durjana ni datang sekolah bila2 masa..creat macam2 cerita then culik anak orang....Ngerti??ada faham tak kenapa aku cakap macam ni...bukan apa aku tengok senang je diorang  ni reveal semua tu...alahai...x sayang anak ke...aku pun citer gak bab anak pi sekolah tp x reveal sekolah mana...taska tadika mana berapa bayaran yurannya...x yah la tunjuk semua tu....keselamatan la sayang2 semua...anak tu....kalau hilang jumpa balik satu bonus..kalau x jumpa macam mana....

Tak percaya cakap aku? terpulang....contoh dah ada kat bawah ni ha....kadang2 kita jangan pandang remeh apa orang hantar kat fb or kat wassap dna kat mana2 pun...beringat sebelum kena...



Zaman dulu tahun 1980 an sekeliling kita sentiasa selamat..kalau jumpa budak hilang kita hantar ke Balai Polis..or cuba cari siapa keluarga budak tu...tapi sekarang bahaya tau...reveal semua tu sebab nak tunjuk kemampuan kita..apa yang ada..kelebihan pada anak kit yang orang lain xde..tp kita x terfikir pun...peluang penjenayah ni terbuka luas sebab sikap kita sendiri...this is only my two cents...aku terpanggil untuk kongsi...bukan sebab aku dengki atas kelebihan sesiapa pun...cuma sedih...sebab ad yang macam lebih suka nak tunjuk2 dari nak lindungi anak kesayangan kita...siap ada ckp kat aku...

"Hidup aku xde kena mengena ngan hidup ko...anak aku is anak aku ko jaga anak kau...anak kalau hilng x kembali pun anak aku...dah hilang boleh je buat balik"

if mentality macam ayat tu....susah nak cakap la kan.....

Allah....nauzubillahiminzalik....terpulang la....janji aku dah sampaikan kenapa dan mengapa aku share semua ni..sebab aku sayang budak2...budak2 yang kena culik tu naif sangat...x tau apa2 dan masih x cukup mengecapi keindahan kehidupan di dunia...perjalanan dia masih panjang...if dah kena culik...kena bunuh...amik organ2 or jadikan pengemis kat luar negara? salah siapa?tell me...salah siapa? 

Dear friends...dear followers...i'm willing to come out with this entry because I CARE....im not jealousy...i'm a mom..i'm aunty to them...no harm sharing...beware...loves your child as i love my child...correct me if i'm wrong....

sharing is caring....feel free to share.....


26 comments:

  1. betul sangat tu kak...kadang-kadang risau jugak tgk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita je risau sally...tp diorg x risau pun kat anak diorg...

      Delete
  2. takutnya sekarang ni.. anak jue tu jenis ramah tamah.. ritu dia leh g jalan sorang2 ke flat depan.. jauh jugak dr umah.. Allah risau sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la dgn anak akak..sekarang ni mmg pantau anak...anak buah jugak..takut la apa2 jadi kan..

      Delete
  3. itulah hairan bila begitu mudahnya lokasi dan segala details didedahkan sebegitu sahaja... as I said before... ada yang boleh didedahkan ada yang tak boleh...kot iya teruja pun kan? Allahu... bila dah jadi, nasi dah jadi bubur...masa tu nangis pun tak guna lagi...however, thanks for this reminder kak long...noted!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sharing is caring dik...ikutkan x pyh nk dedahkan sgt pun..nak bermegah buat apa if hakikatnya bukan mcm tu pun...kita jaga la anak kita...ada info share jer..kan..

      Delete
  4. Replies
    1. Idzwa mmg seram tp ada je yg x takut bukak peluang pd penjenayah...sekeliling kita ramai...

      Delete
  5. ya allah takutnye jadi kes cam nie ek... ishkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seram cik lily...sila bg tau anak2 buah ye..

      Delete
  6. InsyaAllah nok..sama2lah kita beringat...tengs for this n3...

    ReplyDelete
  7. AllahhuAkbar... sangat menakutkan.

    Entah di manalah tempat yang benar-benar selamat...

    ReplyDelete
  8. tgk gaya laki tu pn dh menakutkan huhu...eh risaunya la..

    ReplyDelete
  9. memang risau kalau anak² xde depan mata..selagi boleh berhati² tu memang perlu sangat aware

    ReplyDelete
  10. betul tu kak. nak share tak salah tapi jangan lah semua benda nak ceritakan . zaman sekarang manusia macam macam perangai

    ReplyDelete
  11. nak share tak salah tapi berpada2 kan kak..bukan semua kena share..

    ReplyDelete
  12. Betul..sakan bercerita itu ini sampai tak sedar cerita kita tu di baca oleh mereka2 yang sedang menunggu peluang..bahaya sangat..

    ReplyDelete
  13. betul la kan.. mayb sebnarnya mak ayah ni excited nk bgtau anak dia dh masuk sekolah, lagi2 kalau 1st kid.. tp dlm xsedar membahayakn nyawa anak.. semoga Allah sentiasa melindungi kita... amin

    ReplyDelete
  14. Macam-macam dah sekarang ni. Memang kena jaga sangat kanak2 kecil.

    ReplyDelete
  15. ish macam-macam kan. memang kena lebih berhati hati buat semua ibu bapa dan guru ni..

    ReplyDelete
  16. Ada yang kita boleh share.. ada yang tak boleh.. kena faham kesan akibat andai kita terlampau bercerita secara umum sesuatu yang terlalu peribadi..

    ReplyDelete
  17. allahuakhbar takutnya..
    setiap hari saya akan pastikan saya sampai sekolah sebelum kakak keluar kelas.
    dan pagi-pagi hantar sampai ke kelas.
    sentiasa berpesan jangan keluar dari kawasan sekolah dan jangan bercakap dengan orang tak kenal.
    takut lah dengan dunia sekarang ni

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah