Wednesday, October 21, 2015

Bela Ikan Terapi Minda?


Ikan Guppy memang senang nak bela...tapi senang jugak mati..kena mahir dan pandai jaga..macam aku memang x reti la bela ikan...bukan x pernah bela..pernah tetapi lebih banyak mati dari hidup..ikan guppy ni cantik dan comel..

Yang ni kawan opis punya...memang dah lama dia bela dan dah beranak pinak dah ikan dia...yang ada sekarang ni pun dah makin banyak . Ibu ikan ni pun dah buncit2 perut dia...aku tanya u terlebih bagi makan ke..dia kata tak lah kak....dia tengah Mengandung....erk....ikan mengandung????


anak-anak ikan guppy ni masa dia pindahkan ke level aku ni kan masa tu halus lagi...la ni dah besar2


gambar gegar skit sebab ikan ni bergerak laju


haaa..nampak kan perut dia muncit...nanti kalau betul dia dah beranak pinak aku share lagi...

Nampak kan belakang-belakang tu yang halus2 tu semua anak guppy...hari2 aku datang opis aku akan jenguk dan say hi kat ikan2 ni...itu yang kawan aku ni ajar...bela ikan adalah terapi diri dan good feng shui katanya...

kawan aku ni Chinese...so..kebanyakkan chinese ada yang percaya adalah baik membela ikan atau meletakkan tanaman kat workstation..bagus untuk minda...kalau stress tengok ikan or tengok pokok bunga...sure hilang stress..

Betul ke tak betul wallahualam....

6 comments:

  1. Bela ikan pun kena ada keserasian SA. Kakak dulu bela tapi jenis tak serasi agaknya. Bilik kakak (office) sampai sekarang ada lagi rak aquariumnya tapi dah tak bela lagi dah sebab bila besar sikit dah sayang-sayang tiap hari berbual last terlentang mati. Sedih... Sekarang kakak jadikan rak letak file aje..

    Suka tengok yg SA tunjuk tu. Boleh buat terapi minda kan...

    ReplyDelete
  2. Nani tak pernah ada haiwan peliharaan. Hehe

    ReplyDelete
  3. Nice info. Mmg boleh menenangkan minda. Tapi kita juga kena pandai jaga air dalam kolam. Nice aquarium.

    ReplyDelete
  4. Masa kecil dulu suka bela ikan, sbb parents yg basuhkan akuarium. Skarang dah tak rajin haha

    ReplyDelete
  5. kat rumah saya pun bela ikan ni je..bela aikan mas cepat sangat mati..yang ni kalau pandai bela booleh jadi lebih banyak ikan tu..lagi cantik...memang ada yang akan mati tak banyak la.

    ReplyDelete
  6. comelnya..dulu pernah bela ikan kecik camni tapi mati pulak..tak pandai jage..huhu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah