Wednesday, October 21, 2015

NOSTALGIA KENTUCKY FRIED CHICKEN

Hari tu terbaca di blog Mamakembartiga kalau tak salah pasal nostalgia KFC ni..so aku pun terpanggil nak share kisah zaman aku kecik-kecik base on true story Abah dan adik -adik masa kami berkumpul dan borak-borak kosong...seronok plak imbas kenangan...

Hidup kami bukan la susah dan bukan la senang sangat compare kehidupan yang sekarang..tapi kami pernah melalui zaman susah dulu..dulu kami tinggal di Kampung Gunung Pasir, Seri Menanti. Abah kerja di Jabatan Kesihatan sebagai pekerja am dengan gaji masa tu cuma RM150. Mak cakap dia ngan abah bersawah..macam- macam kerja buat...mak cuma surirumah sepenuh masa..masa tu hanya ada aku, adik lelaki dan ibu si kembar..see..aku merasa hidup di zaman sawah padi masih jadi pendapatan utama orang kampung. Menoreh getah pun abah ngan mak buat tau...

Sampai abah dapat tukar tempat kerja di Port Dickson, kami pun ikut pindah ke kuarters kerajaan. Aku masa tu dah sekolah darjah 2, adik-adik yang lain x sekolah...haaa...sau lagi...adik aku yang lelaki dan ibu si kembar tak masuk tadika tau...belajar sendiri kat umah..aku ngan mak jadi cikgu selain abah...

Bermula la kehidupan kami di bandar..dari hanya ada basikal sampai la abah beli motor..ada tv...kalau iklan KFC tu..adehh sampai terliur2...so belakang kuarters abah ada buat reban ayam dan bela ayam daging selain bercucuk tanam jugak...bila tiba je special occasion macam birthday kami abah akan sembelih ayam daging yang dia bela..ayam tu pulak sedang elok gemuk dan besarnya...abah belikan tepung kentucky dan buat la KFC sendiri...kek plak mak yang buat walau hanya kek sponge biasa...itu dah cukup mewah dah...


contoh reban abah dulu


kedua-dua gambar kredit to google...


Cuma kepakaran abah aku bab sungai dan laut...kat PD kan kawasan laut dan kawasan kami tinggal di Pasir Panjang memang berdekatan dengan perkampungan nelayan..abah kan turun menjala or join orang kampung memukat...abah memang rajin...ye la banyak mulut nak kena suap kan...kat PD lahir la adik no 4 iaitu mami qhaira dan adik bongsu ..Tapi the best part kami memang mewah dengan makanan laut...Udang, Sotong, Kupang, Ikan dan macam-macam hidupan laut yang kami boleh makan..tak payah beli dah...nak makan sayur petik je belakang rumah..

itu la nostalgia aku dan KFC, bila tiba birthday je abah akan sembelih ayam dan buat KFC sendiri..tepung KFC tu pun x mahal masa tu dalam RM1.20 je sekotak...buat sendiri dah megah dah masa tu...nama nak merasa makan kat KFC restoran memang jangan harap la kan....sekarang je boleh makan KFC sampai muak...lepak kat mana-mana restoran...

Tapi kenangan tu tetap terindah...susah senang kami hadapi bersama sampai la sekarang...hubungan kekeluargaan kami rapat dan kalau boleh tak nak berpisah jauh walau semua dah berkeluarga, Aku, Angah ngan adik bongsu je jauh...Lisa dan Ateh ada je kat Seremban. Kami pernah susah dan baru nak mengecapi sedikit kesenangan bila semua dah berkeluarga..semoga allah limpahkan rezeki aku dan adik beradik. Tak lupa aku doakan Allah limpahkan rezeki buat semua kawan-kawan...bukan senang nak senang kan..semua kita menghadapi kesukaran dalam membina kehidupan..semoga usaha kita untuk hidup selesa mendapat sokongan dan rahmat dari allah...

Wallahualam...

10 comments:

  1. dulu nak makan ayam tangkap ajer kat reban....zaman berubah

    ReplyDelete
  2. susah senang zaman dlu hanya kita yang tahu..jadikan pengalaman itu utk kita sentiasa bersyukur..:)

    ReplyDelete
  3. sedapkan tepung tu...abah saya pun kecik-kecik selalu buatkan

    ReplyDelete
  4. Jom p makan KFC..lama dah rasanya tak masuk restoran tu.. #terkenang jugak ni kisah2 lama .

    ReplyDelete
  5. tiba2 teringat kat arwah abah :(

    ReplyDelete
  6. aku kecik2 dlu pun tak penah mkn kfc dah umur form 5 kot br pandai simpan duit poket ...mkn dgn kawan2 ...mmg nostalgia .... anak kita sekrg beruntung ... inshaaAllh selagi mampu aku akan berusaha untuk kesenangan anak2 tak nak diorg rasa camne kite ssh dulu

    ReplyDelete
  7. Zaman dedulu memg pyah nak mrasa kfc..lya masa zaman bebudak dulu x pernh pun mrasa.

    ReplyDelete
  8. Salam, wahh so sweet..buat sendiri dpt mkn banyak kan...apapun, mmg terbaik, kenangan terindah tu.. :)

    ReplyDelete
  9. dulu kalau dapat makan KFC memang macam dah best dah..btw, kalau pergi PD fiza suka makan kat kg pasir panjang tu..semua fresh² dan dapat tengok view laut yang cantik

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah