Friday, October 9, 2015

BBQ, Dania dan Family Aku.....

AKTIVITI DIKALA HUJUNG MINGGU

BBQ dan family aku memang berpisah tiada...boleh dikatakan sebulan 2-3 kali jugak buat...ni permintaan Dania last week...mulanya memang la takde sambutan apa-apa untuk birthday dia kan..as a mom memang aku tak sampai hati la bila dia dah mintak...so buat jer la..kami-kami dalam family je..semua contribute..aku hanya amik portion lamb je..yang lain-lain adik -adik dan abah yang contribute...walau jerebu teruk di seremban...kami buat jugak...cuma tk banyak pembakaran la...

Jom tengok gambar la..


Ayam...bahagian kepak dan peha je...


Lamb....


Sotong


ikan keli ni abah pancing..

tiba time bakor...kita bakor..kita bakorrrrr......


merecik air liur dah ni..


lawa tak tempat pembakar...bukan aku punya...pinjam kat kawan adik ipar....haih..meroyan plak suh aku beli...motif aku kena beli? hahahaha...tunggu la ada rezeki...


ni masa di pertengahan...lambat plak masak,...


dah hampir masak...

BBQ ni sebenarnya kena pandai jaga api...baru cantik je dia masak kan....well aktiviti macam ni perlu ada dalam sebuah keluarga...merapatkan silaturrahim..kan?tapi kan...kalau dapat BBQ kat tepi pantai lagi best kot...sambil BBQ sambil hirup udara yang segar...masalahnya bila kala nak segarnya udara kita ni kan...Jerebu ni pun makin lama makin teruk..2 hari ni je nampak macam ada kurangnya...

Korang suka tak aktiviti BBQ ni? tapi kena yang ok ngan kerja-kerja renyah la...mana nak hidupkan arang...nak marinate bahan..nak bakar...nak kipas..nak jaga api...selalunya bab-bab tu aku serahkan kat adik-adik ipar aku...aku ada ramai adik ipar kot...hehehehe..

Next nak tunggu la pengantin baru balik...nak buat BBQ lagi...bulan 11 kot...hehehe...mana tau dia bawak balik udang  besaq2 dari penang....

Penang pun aku tak teroka lagi....erm.....

Lepas BBQ ni anak dara aku tu senyum lebar sampai ke pipi....amboiii...seronok betul tu.....puas hati eh....mama melayan je kehendak kan....

weekend mama macam ni la...peluang weekend ngan anak memang x lepaskan...setiapa masa memang luangkan untuk anak dan anak-anak buah.....

13 comments:

  1. assalamualaikum kak suria...wahh.,..makanan....belanja gambar makanan yee....haa sini yaya nak belanja 50% dominos!!

    mohon bagi sokongan pada kempen yaya ni yaa... :)

    http://www.yayacendana.com/2015/10/dtopsecret-berita-gembira-buat.html

    ReplyDelete
  2. saya suka bbq...best...sambil bakar2 sambil gurau senda dgn family

    ReplyDelete
  3. BBQ memang aktiviti yg disukai keluarga SA
    Kena rajin kipas baranya SA,jadi bara api besar tapi tak hangus:)

    ReplyDelete
  4. mmg best bbq tp bab nk membakar tu tak besh hahahaha

    ReplyDelete
  5. Sedapnya.. tengok lamb tu.. hehehe..
    nanti ai pun nak buat.. nak setting tarikh dulu..

    ReplyDelete
  6. lamannyaaaa tak berbbq ni kak..adoi teringinn ni..klu ramai2 buat ni mmg best kan

    ReplyDelete
  7. bestnya skali sekala buat bbq..hubungan keluarga bertmbah erat..:)

    ReplyDelete
  8. memang seronok BBQ dengan family..kena tunggu semua ada baru meriah suasana :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah