Monday, October 26, 2015

Usus Lembu Salai / Bakar Popular Utara

MENU RARE POPULAR DI UTARA

Assalammualaikum...

Hi korang....macam mana hari ni...sihat? ke Monday blues?

Well aku macam biasa..kebizian melanda sepanjang hujung tahun ni...apapun work is work..urusan mencari rezeki tetap perlu di teruskan...

Hari ni aku nak citer pasal makanan rare terkenal di utara iaitu Usus Lembu Salai/ Bakar...tak pernah makan style macam ni...biasa buat masak lemak cili api je menu orang NS...style salai atau bakar ni selalunya popular di sebelah utara tanahair...dibakar dan dicicah air asam...ermmm...meleleh air liur ni kang....ni adik aku la ni...balik umah Mertua dia kat Perlis...terus whatsaap gambar ni ha...meruntun jiwa raga aku tengok..aku memang suka makanan rare..suka nak mencuba...explore kata orang....orang tua-tua cakap tak elok makan bahagian dalaman binatang kan..tapi tu la..yang tak elok tu la yang sedap...maybe sedap kan so orangtua-tua tak nak bagi kita orang muda makan..hahaha...just my two cents...


usus lembu dililit pada bilah buluh....


dibakar atau salai atas bara sabut kelapa ye...bukan arang....eh..sesat plak ikan bakar sekor kat situ...


ini dah masak la ni kan....

Menggoda kalbu....seriusly menggoda kalbuku....

haih mana plak aku nak mencari usus lembu...ada jual ke kat pasar?

Sure kalau cari takde ni...benda sedap kan banyak permintaan dan cepat habis....apapun aku nak jugak buat macam ni...eh..macam mengidam plak kaedahnya ni.....hahahaha....mengidam benda senang carik takpe kan...

kredit gambar to adik bongsu aku...terima kasih atas sumbangan gambar dan terima kasih sebab berjaya buat aku terliur...next time hantar la lagi.....

12 comments:

  1. yg salai camni tk pernah mkn...nmpk menarik

    ReplyDelete
  2. Kakak macam SA walau tak pernah jumpa tapi bila org tunjuk teringin nak mencuba
    Kalau org boleh makan mesti kita pun boleh kan..kan... :)
    Apa lagi nampak sedap tu..

    ReplyDelete
  3. nasib xmakan usu..ikan bakar cicah air asam best www.irrayyan.com

    ReplyDelete
  4. wah..mcm sdap jer..cik nor klu buat air asam biasa rebus jer..:)

    ReplyDelete
  5. akak kalau mcm ni rupa mmg tak makan la tapi kalau buat air asam stail kelantan tu mmg sedap tapi kena potong pendek :)

    ReplyDelete
  6. kalau perut lembu tu biasa Fida makan..ni usus lembu..Fida cakap terus terang.Walaupun Fida org Utara,,tak pernah makan..lagipun abah tak bagi makan..tak bagus sgt makan organ lembu ni..

    ReplyDelete
  7. Jarang nampak yg salai, selalu dalam biun sup ada... memang best !!

    ReplyDelete
  8. wowww tersangat rare...tetiba ngecessss air liur huhhhh

    ReplyDelete
  9. Nasib baik saya tak makan usus lembu makanya takdalah termengidam tanpa sebab ^_^ Kalau makanan sedap memang tengok gambar pun dah terliur, SA. Good luck dalam usaha mencari usus lembu ya!

    ReplyDelete
  10. memang rare camni kak..kena deal dengan orang kat pasar yang jual daging lembu tu, mana tahu dia ada jual ke atau tahu ke kan.

    ReplyDelete
  11. Perghhh... ni menang rare.. sbb ai tak tahu.. yang ai tahu makan masak lomak cili api yo..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah