Friday, October 2, 2015

Biar Harta Carik Sendiri Dari Badi Kena Maki...

Biar Muka Tak Hensem Jangan Bodoh Sombong


Orang cakap..biar muka tak lawa..tapi jangan kurang ajar...kan?pelik betul aku dengan orang zaman sekarang. Dah la ko cari perkhidmatan orang...boleh plak mulut tu macam puaka...ko ingat ada yang nak layan ke...

Macam baru-baru ni la ada yang add aku kat FB pasal nak tau tentang minyak wangi Che Ta tuh...just aku tak tergamak nak viralkan aje..

macam ni ayat dia:

Dia : Salam kak, saya nak order perfume RCW tu dalam 3 botol dan nak akak COD kat KL Sentral

Aku : Wkmslm, erm...akak bukan dealer dik..akak beli perfume tu dan review

Dia : Menyusahkan la...kalau tak jual kenapa buat review

Aku : Eh sukati la...akak blogger..up to me la nak review ke apa

Dia : akak tau x susah nak beli perfume tu...

Aku : tak tau...

Dia : Jangan main-main boleh tak?

Aku : kalau aku agent RCW aku x jual perfume tu kat ko yang biadap ni...memalukan bangsa je..

Terus dia unfriend aku..conversation tamat macam tu je..muka lawa...maaf ckp pakai tudung tapi kurang adab...

Sama macam kes kat bawah ni ha...

Gambar sumber FB


Macam- macam hal orang zaman sekarang ni...dah kurang adab dah..mak ayah diorang tak ajar kot...kalau dulu la..zaman aku kecik-kecik...memang kena sesah ngan getah paip la kalau kurang ajar macam tu...kita masyarakat melayu ni terkenal dengan budaya dan budi bahasa..cantik je aturannya...tapi kalau dah macam ni punya perangai...memang semua tu pupus di telan zaman kan..

Am i right?

21 comments:

  1. bole plak die komen gtu..sbr je la..mmg tkde adab..die bkn tau pn blogger review mcm2...saya pernh org cal psl nk booking tmpt , die ingt sy owner restoran..padahal sy share info sy pegi mkn...tp masalahnye bkn sy share no hp sy ..share no hp owner kedai tp tktau camne leh die cal hehe

    ReplyDelete
  2. budak zaman la ni. mostly ckp, adab haram!

    ReplyDelete
  3. salam jumaat SA
    memang betul skrg ni budak2 aduhhh mmg agak kurang bahasa dan budi pekerti
    cakap dngn orang lebih tua pun main hentam je macam ckp dgn kawan
    akak pun sama jugak kalau customer banyak songeh dan tak beradab mmg dan dan full habis cerita kan

    ReplyDelete
  4. macam tu pon ada..kalau saya pon saya tak akan layan cust camtu..

    ReplyDelete
  5. Sedih.. bila semakin kurang adab dan budi pekerti.. Nauzubillah.. jauhkanlah dari keluarga kita semua hendakNYA.

    ReplyDelete
  6. Ya Allah..SA..pasal review tu saya pun pernah kena..kes beli quran digital..saya buat tak layan je .malas nak lawan maki sebab saya fikir kang kesian orang yang jual dan bayar kat saya tu ..hilang pulak pelanggan dia sorang...tk paham saya cemana ye diaorang ni punya ajaran..adakah setiap hari hidup diaorang mulut tu tau nak maki hamun orang je.Agaknya betul la kot makin ramai manusia yang ada masalah mental..marah2 pun tak payah kot nak maki,bodoh la,tak paham bahasa la..dia buat kita ni macam robot pulak.tak de perasaan..

    ReplyDelete
  7. baru belajar beli online kot sebab tu dia tak tau fungsi blogger, elok la tak payah berurusan dengan orang biadap.

    ReplyDelete
  8. memang boleh bengkak hati kalau berurusan ngan orang cam ni...sabau jelah..:)

    ReplyDelete
  9. hahaha kan ....
    kesian betui ingatkan fotografer tu je kena ...kak amanda pun kena ju8ga

    ReplyDelete
  10. Hish kenapa la ada jugak yang tergamak cakap kasar. ish ish ish.

    ReplyDelete
  11. ish..ada juga yang macam ni ek? ish..

    ReplyDelete
  12. tak faham kenapa sangat kurang ajar..memang takde orang nak jual kat dia lah kan.

    ReplyDelete
  13. ambik ubat.... belajar adap dulu yea... jawapan mmg win!

    ReplyDelete
  14. adoi SA, ni lah yang sangat membimbangkan generasi yang makin hilang peradabannya.didiklah anak-anak dengan penuh tatasusila dan adab sopan.. Istighfar kak ana baca .

    ReplyDelete
  15. Xde kene mengenal buat review sb men jual. ..hehehe mcm2 org ada..Jom kak kita jd dealer

    ReplyDelete
  16. Akk aktif dlm blog jer dik. Tp in reality, dtg intvw pun dia nk buat kurang hajo. Akk hajorkan jugak...kesian tak berajor. Tu yg kuar bilik intvw semua tumbuk dinding sbb dh cukup di'ajor'kan. Sorry, ko x reti belajor, meh ako ajor...

    ReplyDelete
  17. Ishhh memg mulut tak ingt ni..klau Lya yg kna pun pns juga ni..syg muka lawa klau x bradab kan..sbrkan jela ya kak

    ReplyDelete
  18. Adoi camni punya orang pon ada..mcm2 kes laaa kan ..boleh plak dia unfriends kita ermmm..ssh kalau org lagu

    ReplyDelete
  19. entahlah..org tanya elok2 dia mcm haremmm...

    ReplyDelete
  20. Ish, kurang ajarnya! Memalukan pompuan ! Ish-ish. Sukati kitalah kan nak review ape. Bukannya kita tulis, "untuk pembelian boleh hubungi ......bla bbla bla" itu pun tak faham. Manusia - manusia. Ingat dia je yang betul. Lain kali kak kalo ko jumpa orang macam ni lagi, bahasakan je cukup-cukup. Emo pulak pagi-pagi baca conversation gini, hihi :p

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah