Friday, October 16, 2015

Keputusan Check Up


Gambar Paru-Paru sekadar hiasan


Seperti yang aku janjikan ni la keputusan aku pi check up...aku duk komplen ngan doktor pasal aku tak boleh berlari langsung..dari awal aku sihat sampai sekarang aku masih tak boleh berlari...so apa yang aku mampu buat cuma jalan- jalan...macam mana nak berlari memang aku tak reti....kalau aku cuba gak berlari nampak sangat kelakar dan pelik...pas tu aku akan terus mengah...

Alasan doktor selepas buat beberapa pemeriksaan


  1. Kesan jangka panjang H1N1
  2. Scar yang ada pada paru- paru aku seumur hidup...
  3. Boleh elok tapi ambil masa yang lama...
Aku cuma perlu jaga pemakanan, buat latihan pernafasan, kalau nak bersenam pulak..cuma lakukan dengan berjalan dahulu..slowly dan bawa ke jogging..jangan terlalu memaksa keupayaan diri katanya...takut nanti effect benda lain plak...

Darah aku plak ok..just border line...aku kena lebih berjaga-jaga...banyakkan makan sayur dan buah-buahan...ambil supplement macam biasa dan amalkan cara hidup yang sihat...

Doktor tanya nak masuk ward tak.since dah 2 tahun aku tak masuk ward...amboi.....macam nak check in hotel plak ha...siap offer2 lagi...tak nak aku de..kayakan KPJ tu lagi wat pe kan...dah takde masalah sangat buat apa nak warded...hehehehe...

So...bermula lah episode aku menjaga pemakanan...lebihkan sayur...dan lebihkan buah...tp tu la..buah kan ada banyak kandungan gula...kang naik plak gula dalam badan....ermmm...

Musykil di situ....

17 comments:

  1. Salam Jumaat...
    jaga kesihatan dan pemakanan ye kak...
    semoga cepat sembuh sepenuhnya....

    ReplyDelete
  2. jaga kesihatan kak. ^_^
    jangan lupa makan ubat.

    doc ubai. hehehe

    ReplyDelete
  3. Moga akak sihat dan kembali boleh berlari..:)

    ReplyDelete
  4. Hahahah, boleh pulak doktor offer gitu. Siapa nak kena awarded kan :D

    ReplyDelete
  5. Bertabah lah ye SA. dugaan dan musibah itu bagi kita sentiasa ingat dan dekat kepadaNya.

    ReplyDelete
  6. Jaga diri dan kesihatan kak SA. Semoga cepat sembuh sepenuhnya.

    ReplyDelete
  7. saja je tu KPJ ajak akan masuk wad..Bisnes tak maju la tu..
    Tak per kak..selagi akak mampu menaip blog ni...maknanya akak sihat..jaga kesihatan diri jer..Zaman sekarang ni..sakit lain tapi doktor kata benda lain

    ReplyDelete
  8. doktor x suggestkan berenang ke kak? utk latihan paru-paru.

    ReplyDelete
  9. Smoga akk cpt sembuh n kne start bpantang la ek..hehe gdluck ya!

    ReplyDelete
  10. semoga cepat sembuh....amboi doktor dia siap pelawa lagi duk wad cam best beno pulak bunyiknye ye

    ReplyDelete
  11. tak tahu kesan H1N1 untuk jangkamasa panjang yer.. Semoga kak SA di beri kesembuhan & hidup dengan sihat

    ReplyDelete
  12. semoga kak SA cepat sembuh.. apapun jaga permakanan dan kesihatan ya..

    ReplyDelete
  13. dia suruh masuk ward tu untuk apa pulak..untuk rawatan susulan ke atau apa??semoga SA cepat2 dapat berlari..Rupanya ada kesan jangka panjang ye?

    ReplyDelete
  14. memang kena jaga makan lepas ni kak..maybe buah tu amek mana yang bersesuaian kot..kena tanya doktor lagi tu :)

    ReplyDelete
  15. Salam, haaa ada scar kat paru2 ke kak..tu kesan mase akak koma tu ke? Siannye..take care kak..

    ReplyDelete
  16. jaga kesihatan kak..moga kembali chat seperti sediakala...aamiin

    ReplyDelete
  17. Jaga kesihatan akak okayh..akak nie dh la lately mcm asyik xsihat je..makan falsya tau akak boleh jaga makan..hehehe..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah