Friday, October 9, 2015

Teknik Mengambil Gambar Tarikan Pengunjung Blog

Pentingnya Teknik Mengambil Gambar Kepada Blogger

Bukan senang ye nak tarik ramai pengunjung atau readers atau followers datang ke blog kita. Pelbagai teknik yang perlu kita tonjolkan dan salah satunya adalah teknik penghasilan sesuatu gambar. Ada yang suka tengok gambar..ada yang suka baca penulisan dan ada juga yang suka cara kita sampaikan sesebuah cerita dalam kehidupan. 

Aku akui susah nak tarik perhatian pengunjung blog..malah aku percaya semua blogger pun akan menghadapi masalah berikut kerana kami mempunyai 'Niche Blog' yang berlainan. Samada perlu bijak menghasilkan sesebuah entry mengikut niche atau mengikut kreativiti sesebuah hasil penulisan.
teknik mengambil gambar ni memang penting kepada blogger kerana dari situ lah kita boleh meningkatkan jumlah traffic pengunjung blog kita

So..jom aku kongsi gambar -gambar yang aku sempat rakam kan semasa sessi sarapan pagi sempena birthday salah seorang boss aku pagi tadi....


gambar Pavlova


Kuih Koci


Pulut Panggang


ini aku snap dari pinggan aku...


bahagian dalam kuih koci...pulut hitam ni...


pulut panggang


Nasi lemak Tang Ling

Apa yang aku amalkan setiap kali ambil gambar...

  1. Pencahayaan
  2. Setting & Control
  3. Flash 
  4. Auto Flash
  5. Pandai cari Angle..

Itu yang aku amalkan setiap kali nak snap gambar ..selalunya lebihkan kepada pengcahayaan dan teknik carian angle..Sekarang ni quality kamera handphone pun dah setanding dengan kamera canggih-canggih..u name it...Samsung, Iphone, Experia dan apa je...semua ada kekuatan kamera phone tersendiri kan...

Apapun gunakan kebijaksanaan untuk hasil yang cantik dan terbaik, yang memuaskan dan mantop sentiasa...

ini la hasil dari kamera phone Xiaomi Redmi Note 4G aku....alhamdulillah...

Aku sangat berpuas hati....

14 comments:

  1. Rasa nak ngap semua makanan.. memang menarik gamabr nya..")

    ReplyDelete
  2. ooo ...pas ni nanti kena cari angle la ....guna hp tp kualiti dslr la kan heheheh

    ReplyDelete
  3. buat ai jadi lapar balik tengok menu tu semua.. ;)

    ReplyDelete
  4. gmbr food slalu menarik org nk jenguk blog..sbb rmi suka mkn..hehe...sy dh lama tk guna camera sejak2 snap guna hp ni..kuih koci tu fav

    ReplyDelete
  5. Thank Suriaamanda..Tips yang sangat berguna..murni tak pandai sgt bab2 snap picture ni..lepas ni kena ikut semua tips kat atas..hihihi

    ReplyDelete
  6. kenapa teknik untuk makanan sahaja SA..terliurr sudah...

    ReplyDelete
  7. Pavlova tu menarikkkk..meleleh air liur..heee

    ReplyDelete
  8. teraang dan cantik gambar yg sis SA amik..ruby akui mmg kaku lagi bab nk setting dlm bab snap picture ni,,,nice sharing!!!

    ReplyDelete
  9. Cantik gambar ni..saya pn nk cepat pakai hp je.

    ReplyDelete
  10. cik nor main hentam jer..asal ada gambar..msk kan aje dlm blog..janji clear..hihi

    ReplyDelete
  11. terima kasih untuk tips tu..biasa fiza suka cari angle cantik dan lighting cukup..kalau xcukup..edit je.hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah