Friday, October 16, 2015

Ikan Pari Bakar versi Suriaamanda

Memandangkan aku dapat nasihat dari doktor agar makan makanan yang sihat..yang tidak bersantan untuk jaga jantung dan paru- paru makanya dah start la aku amalkan makanan yang berasaskan grill ye...tp ikut aku nyer cara memang bakar atas dapur gas je...x kuasa la musim-musim jerebu ni nak bakar guna arang....ikutkan lagi sedap guna arang kan...

Jom tengok step by step ikan pari bakar yang aku buat...


Ikan pari yang fresh...


lumurkan rempah kari ikan, kunyit serbuk, garam dan sos tiram..


Gaul bagi sebati dengan ikan...perap seketika agar rempah tadi mesra dengan ikan


bakar diatas kuali leper ni atas dapur gas...


bakar sampai betul -betul masak...


lapar plak perut tengok semula ikan pari bakar ni...


Kicap cili buat pencicah ye...

Kicap Cili

1. Cili
2. Kicap masin + kicap manis
3. Perahan Limau kasturi
4. hirisan tomatu yang dipotong dadu halus2...

Cicah budu pun best tau korang

1. Budu
2. Cili Api
3. Perahan Limau

Kalau korang nak cuba, boleh jer cuba...itu cara aku la..aku rasa korang pun maybe ada cara- cara tertentu kan...

Nanti aku share ngan korang Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api Eh...tunggu line internet aku dah renew...lambat nau nak tunggu 21hb....

Eh ...Selamat mencuba eh.....

21 comments:

  1. sedapnya kak...terliur tgk..ni yg buatkan Fida nak balik sekarang gak..masak...

    ReplyDelete
  2. assalam kak..maaf lama wana tak singgah sini..sibuk memanjang..wana jenguk jap kat sini..

    ReplyDelete
  3. Aduhai SA kalau dapat ni memanglah berselera sungguh.

    ReplyDelete
  4. memangg buat terliur la ikan pari bakar akak tu..wana pun suka makan..sesuai dengan cicahan akak tu..

    ReplyDelete
  5. dia masak ikan pariii pulak...ni malas masuk sini...tgk pun boleh gemuk! eh? :P

    ReplyDelete
  6. terliur tengok ikan pari bakar dgn pencicah tu.nyum2..

    ReplyDelete
  7. uii ni memang betul-betul sihat dan lazat dah ni SA, jaga kesihatan ye my dear adik manis :)

    ReplyDelete
  8. alahai sedapnya kak..tengok cara buat cam senang..
    tapi nak membuatnya tuuuu susah..pemalas sungguh ni..

    ReplyDelete
  9. alin pun kalau bakar2 atas kuali leper tu je...senangkan...adoii...tingin plak nak mkn pari

    ReplyDelete
  10. menyesal pula lik kan dah lapar

    ReplyDelete
  11. Ya Allah my fav ni lama dah tak mkn pari bakar...sedap

    ReplyDelete
  12. sedap makan pari bako panas2 ....aduh kecur dah ailio di buatnye ^_^ ....dah dapat polow dgn bantuan kak long....kikiki

    ReplyDelete
  13. suka jugak buat ikan bakar macam nih..

    ReplyDelete
  14. Kalau akak suka cicah budu @ air asam tapi bukan ikan pari la sbb akak x makan ikan pari..hehe.

    ReplyDelete
  15. ikan kalau bakar² mesti sedap..rasa kesedapan ikan tu

    ReplyDelete
  16. Sedapnyaaaa..tmbh lagi sedap kicap cili tu..berkeroncong perut..hehe

    ReplyDelete
  17. NAMPAK SEDAP IKAN PARI BAKAR CICAH BUDU :-)

    ReplyDelete
  18. alahai...tiba2 jer jadi lapar..sdap..:)

    ReplyDelete
  19. Vavavvaa..makan gini ngan nasi panas pun dh sedap dh kak..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah