Thursday, September 19, 2013

Resepi Gulai Kerang Dan Pucuk Pegaga

pinjam gambar dari adik ipar


Salah satu makanan kegemaran family aku jugak ni...

RESEPI

1.Kunyit hidup *
2. Cili api*
3. Santan 1kg
4. Segenggam ikan bilis
5. Kerang rebus 2 kilo - ambil isi sahaja
6. Pucuk Pegaga 3 ikat ( nak lebih pun ok)
7. serai 2 batang

Cara2
1. Bahan * ditumbuk lumat
2. campurkan bahan yang di tumbuk + ikan bilis + santan dalam periuk +serai -didihkan..
3. Kacau sentiasa sampai betul2 pekat dan kuah menggelegak
4. masukkan kerang - kacau lagi
5. masukkan pucuk pegaga...- biar seketika
6. perasakan garam dan tutup api..

Nak sedap makan bertambah..goreng ikan masin gelama..makan ngan nasi panas....huiii....laki korang lalu sebelah sure korang buat dekkkk jer...hahahahaha...ada plak kan....dah tentu2 ajak laki makan..
lagi banyak kerang dan pucuk pegaga lagi best...pedas pun ok...if x nak berkuah boleh keringkan jadi rendang kerang pucuk pegaga...
SODAP!!!!!

4 comments:

  1. Mesti sedap ni makan dengan nasi panas...

    ReplyDelete
  2. xpernah makan lagi masakan macam ni. selalu pegaga wt ulam ja.. mesti sedapp ^_^

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah