Friday, September 27, 2013

Simptom Masalah Mata

Sapa ada masalah mata?

Aku kadang2 ada...kalau lama sangat depan PC /Laptop memang mata penat, rabun ..ikutkan memang kena pakai spec tp aku x nak...

Meh kita share simptom masalah mata jom...aku jumpa kat Berita Harian dan rasa macam menarik jer nak kongsi sama...

Simptom Masalah Mata:


  • Pening Kepala
  • Pedih Mata
  • Cepat Mengantuk
  • Hilang Penumpuan
  • Kabur Penglihatan
  • Mata Berair
Sumber makanan bantu elak rabun:
  1. Avocado - Mengandungi banyak nutrisi terutama lutein iaitu aktioksidan karetonoid yang mencegah degenerasi macular dan katarak.Buah ini juga mengandungi banyak vitamin yang penting untuk mata iaitu vitamin A, C,B6 dan E.
  2. Lobak Merah - Kaya dengan Beta karotin yang berfungsi dalam proses bioelektrik mata dan membantu badan melepaskan radikal bebas.
  3. Bayam - Sumber yang kaya dengan Vitamin A iaitu nutrisi yang baik untuk mata seperti lutein dan Zeaxanthin
  4. Biji Bunga Matahari - Mengandungi selanium yang mencegah katarak dan nutrisi penting untuk mata.

So kalau kita nak elakkan rabun boleh la mula ambil sumber makanan diatas untuk elak rabun..mencegah lagi bagus dari merawat kan..lagipun sumber2 tuh memang baik untuk kesihatan dan jugak kecantikkan kan?
x payah nak makan ubat2 yang mahal de..cukup dengan sayuran dan buah2an..insyallah dengan meneruskan amalan tersebut sihat la badan kita kan....

Semoga dari apa yang aku baca kat Berita Harian dan kongsi info tu dapat membantu kalau2 korang ada masalah mata..tapi kalau dah terpaksa pakai cermin mata maka kena la pakai..contact lens? mungkin membantu..tp aku terus terang cakap..aku memang x reti nak guna contact lens...hahahaha....

11 comments:

  1. tengok pokok2 hijau pun dapat membantu jugak...

    ReplyDelete
  2. Kakcik rabun dekat (perkara biasa bagi orang seusia kakcik). :)

    ReplyDelete
  3. Zaza salah sorangnya si rabun hihi
    more tu rabun malam.. driving malam memang kena pakai spek.
    dulu masa zaman umur 20an memang pakai lens je.. nak glem sket pakai yg fresh look sebab ada color plus ada power.. dah masuk era 30an dah kertu memang malas.. pakai spek je senang & ringkas. nasib pakai pun not all the time.. mostly pakai malam je.

    ReplyDelete
  4. emmm..>Ayu pun so far tak pakai spec pun..leceh kalau dah mula pakai kan.

    ReplyDelete
  5. rasa mcm rabun gak ni tapi tak sempat lagi nak pegi check mata . huhu

    ReplyDelete
  6. lai satu orang kater makan lobak meah pun ok...elok untuk mata...

    ReplyDelete
  7. nice sharing... lobak merak mmg terbukti utk rawatan mata.

    ReplyDelete
  8. Mak ni, dari sklh menengah lg dah ada masalah penglihatan. Rabun jauh. Hidup bergantung dgn contact lens. Kalo pki cermin mata, rasa terganggu penglihatan dan x bebas..

    ReplyDelete
  9. mata kena jaga. Nak pakai lama tuuu..

    ReplyDelete
  10. Akk pun pkai cermn mt dah lately ni. Skt mt tgk pc lama lama

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah