Thursday, September 12, 2013

Jujurkah Kita Dalam Approve Komen....

Aku bukan blogger tegar...apatah lagi blogger yang hebat...total pageview aku pun x hebat macam korang2 yang dah lama blogging kan...ada yang dah juta2...aku baru nak ratus2 ribu jer...tapi aku bersyukur...dalam pada aku ambil alih blog ni dari adik aku...aku dah ada ramai follower even ada yang baru follow bila aku nak membalas kunjungan hampa..xde link ditinggalkan..bukan bermakna aku sombong ye......dan ada yang aku dah lama x berkunjung ke rumah diorang...ada yang xde dalam bloglist kat sidebar walau sebelum ni dah lama aku follow...bukan aku buang..tp blog ni ada problem berapa bulan yang lepas..dalam dunia blogging ni jugak aku kenal kawan2 baru...aku dah mula berbisnes..berkongsi pendapat..dan berkongsi komen yang membina, gurauan mahupun kutukan dari insan2 yang anonymous...anonymous bagi aku diorang ni pengecut...apa yang nak aku tanyakan di sini...

Jujurkah kita dalam approve komen?dalam setiap entry..dah tentu ada yang komen kan...ada sesetengah tu komen...contohnya kat blog aku...kat entry aku..kumpul 2-3 hari kasik banyak baru approve...adakah itu jujur?bukan kah itu menyumbang kepada kebosanan para pengunjung..kawan2 alam maya yang rajin bertandang...ni dah komen ni...tp komen yang tulis tadi x appear...agak2 dah lama dah suam2 kuku...baru la approve komen...padahal x banyak mana pun...x sampai pun 20 komen...kenapa? kenapa ada perasaan macam tu?kalau aku la...aku macam x sampai hati lambat approve..even kadang2 aku x sempat nak balas komen...terbiar komen2 tu tanpa balasan..bukan nak feeling2 retis okeh....cuma kebanyakkan blogger2 ni bekerja..ada tanggungjawab..so ada masa sempat balas...ada masa lambat...ada masa mmg x balas langsung...semua itu mengundang trafic blog jatuh merudum...correct me if i'm wrong...bila xde yang berkunjung...keluar plak entry,blog suram...x hebat so xde yang nak berkunjung...xde orang nak klik Nuffnang..so claim plak Nuffnang pilih kasih....semua tu aku dah tgok dah baca...then tutup blog...paling jahat curi follower orang ( x kisah pun ikut hak masing) pas tu cucuk jarum plak...si polan2 ni x baik..buruk perangai....hurm..agenda apakah ini?aku blogging hanya suka2..medan untuk bisnes kecik2 aku tu..berkawan..berjumpa..gathering ramai2...dan bila sumber2 kurang enak ni wujud...

aku tertanya...apa tujuannya berblogging...blogger2 hebat lain yang aku follow pun senang jer approve komen..inikan plak yang biasa2 tp berlagak macam bagus sgt ni...yes aku memang setting komen aku...kena tapis..sebab lately  ramai sgt anonymous mulut longkang duk komen macam2 sampai menjatuhkan maruah aku...x kan aku nak bagi appear plak kat blog aku kan...Pernah tak korang dapat komen di blog yang cukup “menyakitkan?” Komen yang tidak hanya mengkritik, namun cenderung merendahkan dan mengutuk korang tanpa simpati...pernah tak?aku selalu dapat..dan aku tau sapa orang tu..tp aku tak sekejam dia sesuka hati melontar kata...kenapa aku tak approve komen2 macam tu?sebabnya aku tak nak kawan2 lain terjebak memberi komen yang negative kat blog aku...bila dah ada satu komen negative..ianya akan terus berpanjangan dan membawa kepada persepsi negatif pengunjung atau follower atau kawan2 yang lain....betulkan aku seandainya aku salah...

Apakah pendapat korang?
korang jujur tak dalam approve komen?jom kita kongsi bersama..blog kita..milik kita..terpulang kepada kita kan...tetapi sejauh manakah kejujuran kita....lets share together...

35 comments:

  1. alhamdulilah so far spjg berblog ni
    xde pulak dpt komen2 yg -ve
    ada tu ada gak tp xamek port pun..just think diorg tu mcm kita gak..nak melawak dan mengusik..lau serius sgt pun mls pun nak fikir..sbb kena faham kita lau dah involve dlm internet ni kena adap semuua benda..xboleh nak elak..sbb benda ni universal :)
    tp tulah cam yg suria ckp tu..lau dah sorg ckp -ve..bila dah ramai2..mayb salah sorg akan terpedaya...mohon dielakkan mcm tu berlaku lah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju...komen semua universal..x semua lalui...sesetengah blogger jer termasuk i ler tuh...hehehe

      Delete
  2. jujurkah kita dalam approve komen? hurmm..hanya tuan empunya blogger yang tau jawapannya... ^_^... betul cakap akak, macam2 ragam blogger yang kita dah jumpa di alam maya ni... ada jenis memang tak set comment moderation, ada jenis set comment moderation... yang set comment moderation ni lah kita tak tau jujur atau tak...hanya Allah dan dia jer tau... hu hu hu...

    so far, bagi adik sama ada komen tu positive atau berbaur kritikan adik approve jer, sebab itu semua asam garam dalam dunia blogging... manusia mana yang perfect??? dalam blogging ni tak semua komen yang kita terima tu positive ada juga yang negative, tapi kalau orang tu tak ada komen negative langsung dan nampak cam perfect jer... hurmm... kalau betul baguslah...tapi kalau tak, memang plastic sangat lah tu... nak orang fikir dia perfect jer...wakakaka...

    tapi betul cakap akak, komen negative ni ada peringkatnya, yang mana kita boleh approve kita approve tapi yang mana agak melampaui batas, haruslah takkan... *_^

    bila dah expose diri, kita kena sentiasa ingat, tak semua orang suka, tak semua orang positif, dan tak semua orang fikir kita baik... jadi... tepuk dada tanya selera sama ada kita jujur atau tak...tang peram comment tu, maybe teknik kot? tunggu banyak baru approve sebab nak nampakkan hasil yang hebat lagi bagus walau tak seberapa... ataupun sememangnya tak ada masa nak buat sebenarnya... hanya orang tu saja yang tau... nak komen lebih2 tak berani, nanti jatuh fitnah pulak... well, itu cuma pendapat umum... he he he... tak ada kena mengena sama ada dengan yang hidup atau yang mati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. disebabkan banyak yang negative tu maka terpaksa pantau...betul jugak ckp adik diva tuh..peram komen sebab satu taktik...hehehe...dia nak jadi retis kot...baru glemer...

      Delete
  3. blog saya x popular mana, nk dpt sorang komen pon susah tp xper cz niat buat blog mmg utk diri sndiri :) klu ade yg komen mmg approve n publish jek..setakat nie Alhamdulillah blum penah dpt komen negetif bgai sbb rasanya lingkungan kenalan dlm blog pon x ramai pon..komen kt blog org pon jenjarang..tp bg saya sbaiknya kita jujur wlupon kjujuran ni very subjektif & bgntung kpd individu tsebut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dengan beautifull maria..alolo...nanti2 ada la banyak komen tuh...jgn putus asa ye..meh kita berlaku jujur sesama...

      Delete
  4. ada, tapi xberapa menyakitkan sy ok je. tp kalau dah menjatuhkan maruah xbolehla. tak jujur demi kebaikan tak pe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA selalu dapat yang menjatuhkan maruah SA...selalunya ANONYMOUS...

      Delete
  5. actually gud for blogger to set their comment moderation, kita mmg nak org nampak kita perfect, tp depends on categories.. ada yang kata kalau tak ada langsung komen -ve nampak mcm plastic.. sbnrnya kalau boleh kita nak kan sesuatu yang +ve dlm dunia blogging ni tak kira lah dari segi penulisan & jg komen2.. i.e. sharing gud informations etc & yang penting, kita boleh bertukar2 pendapat.. at the same time kita boleh tapis komen2 -ve dari si Anonymous.. bukan kata nak sombong or jujur/ tak jujurnya seseorang blogger tu mengapprovekan komen2 followers.

    Kita juga inginkan something yang fun dalam dunia blogging ni.. bukan nak cari musuh atau bermusuh.. to haters, kita tak bleh nak kata apa sbb dah dia 'haters' kalau kita buat baik pun depa kata kita jahat.. so terpulang lah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SETUJU dengan zaza...kita just nak bertukar pendapat or pengalaman dan mengharapkan sesuatu yang positif bukan negative...contoh bila buat entry pi makan sana sini dikatakan kita menunjuk kemewahan..padahal itu bisa dalam dunia blogger...kan?

      Delete
  6. deqla akan approve komen bila dah settle bls jejak..tp bg blog domain mmg pyh la nk bls cpt.. apapun approve je la jugak.. tp deqla akan amek masa yg tak lama pun nk approve tu.. xde la smpai berhari2.. deqla bknnya suka tgk komen yg byk2 kat blog.. pening nk publish nanti..huhu..yg pastinya smua komen deqla approve je.. xde nye selindung2..baik buruk pun.. terima seadanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg buruk tp x menjejaskan diri kita x per deqla..ni dapat yang jenis kutuk kaw2 sampai kalau orang lain baca boleh pandang sinis kat kita..haa...itu yg along maksudkan...

      Delete
  7. shaila jenis...kalau yg komen positif ue alhamdulillah...mana yang negative...just diamkan sahaja...malas hendak ambil pot sgt..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. x amik pot pun x leh shaila..nanti blog kita org x singgah...

      Delete
  8. Alhamdulillah..tak pernah dpt komen-komen negatif..pendapat pernah..

    ReplyDelete
  9. erkk..

    pening baca.

    mohon buat peranggan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa buat entry ni tgh emosi skit...huhu...dah ubah suai dah..

      Delete
  10. yumida setting kat bhgn komen tu..hanye yg ade id je blh komen
    so anonymous susah nak datang mencelah
    lgpun byk ke spam yg diorg kasi

    tapi kalau ruangan kat cbox/shoutbox tu mmg ade mulut longkang masuk..hehe
    actually..ruangan cbox tu yumida jarang ambik pot sgt
    juz layan komen yg bermanfaat je
    kalau yg de elemen negatif..yumida slalu ignore je..
    lgpun diorg x bg id yg betul...kalau dilayan makin menjadi

    pasal approve komen tu...komen blog yumida jenis automatik nyer
    org komen..terus keluar..
    pernah gak buat approval komen ni..rs macam byk keje lak..nak approve2 bagai..al maklum la yumida ni pemalas..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut penerimaan kan yumida..selagi boleh hndle..akak pun yang negative delete je...x kuasa nak semak otak but makin di ignore mkin banyak plak masuk...hehehe

      Delete
  11. kenapa makin lama makin mengecil huruf dalam entry nih...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la..nak kata copy paste x plak..x tau la den kenapo PM..

      Delete
  12. Vee biasanya approve comment bila dah berkunjung ke blog dorang =) Kadang2 dah baca, tapi biarkan dulu takut hilang jejak pulak. But sometimes kita fhm kalau comments belum approve, then tengok latest update pun entry lepas2. So kita tau dorang belum sign in blog maybe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oic...maybe betul jugak...tp ada jgk x approve sebab taktik...kumpul banyak2 pas tu sekali publish...hehehe...mcm2 ragam kan...

      Delete
  13. Saya auto publish komen aje...Buat masa ni semua anonymous komen masuk dalam spam. Xde masalah lagi, ada juga beberapa entri, komen berderet dari blogger indon...so far bahasa ok, saya xde masalah. Berblogging bukan nak cari musuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA dulu buat auto setting jugak..tp makin mengarut plak sampai nak kena delete hari2..so..setting for approve before publish..boleh pantau sikit..setuju..kita blogging bukan nak cari musuh..

      Delete
  14. so far saya x penah mengomen yg bukan2 pada entry org lain..
    jadi, kalo saya rasa komen2 di entry saya agak mengguris rasa, yes.. tak payah nk approved..
    sebab tuh bukan point utama kita menulis blog...

    so far, x de lagi la x approved komen.. sbb semua pengomen baik2 belaka...

    *maaf da lama x blogwalking*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lamanya iyra x dtg rumah along ni...ingat majuk ke...bz lagi la tu...along buat mcm iyra jugak...maybe sebab along ibu tunggal so ada yg x suka kot...niat kita blogging ikhlas..xde pun ada niat sampingan...itu yg buat x fhm tu...

      Delete
  15. Alhamdulillah setakat ni takda pula dapat komen yang menyakitkan hati....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen2 mengguris perasaan bila I up entry tentang kepincangan rumahtangga..keegoaan, qada dan qadar, dugaan sbg ibu tunggal dan ada jgk bila up entry ttg gathering mkn2 or shopping...letih kan..niat kita nk berkongsi tp di salah erti..

      Delete
  16. mcm sy mmg approve je dulu komen. reply seminggu lepas tu sebab takde masa huhu. pernah jugak dapat komen negatif tapi malas nak layan

    ReplyDelete
  17. AJ memang akan approve komen dulu walaupun AJ kadang tu lambat respon....
    Tapi AJ tak approve komen annonymous yang sebok buat promosi entah pape tu dan ayat copypaste cam "nice blog, i go thru ur blog and found it bla bla bla bla......."
    AJ terima je pandangan orang pasal blog AJ....
    Tapi so far, selama hari ni tak penah pulak ada blogger lain yang komen tak elok....
    Melainkan cakap blog lambat loading dulu tu je.....
    Dan lagi 1, AJ penah sekali tak approve komen dari fake profile yang nak kondem blog AJ.....
    Tapi komen tu tersimpan baik dalam ruangan moderate tu....
    AJ tau siapa dia pulak tu....... Sanggup kan buat google acc lain untuk komen macam tu.....
    Alamak!!! Panjangnye komen AJ??
    Sorry tuan rumah....

    ReplyDelete
  18. Saya punya komen tak payah nak approved2. Senang. Komen terus appeared je. Hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah