Thursday, September 12, 2013

Taklimat Pencegahan Kebakaran

Sajer jer membuang masa kononnya nak support taklimat ni yang pada mulanya x ramai yang nak join...ye la  taklimat yang sama je pun setiap tahun..tp serius aku citer kat sini..selama 4 tahun aku kerja kat Malakoff ni kan...ni la first time aku join taklimat ni...

Taklimat Pencegahan Kebakaran Oleh James LN Lim..seorang pegawai bertauliah yang di beri tanggugjawab untuk mengendalikan taklimat ni...

Api bila kecik jadi kawan...bila besar jadi lawan...biasa kan kita dengar ayat ni...betul...banyak betulnya apa yang dia terangkan...

Prevention is better then Cure..


 Mr James...fluent in Malay...orang Sungai Siput Perak...
 Slide yang di tayangkan...
 Jenis Fire Entinguisher..yang ni yang guna Co2
 ini yang biasa kita tgok ABC Dry Powder
 90% victim atau mangsa adalah kanak2
 Fire Extinguisher yang dia bawak sebagai contoh..dia bawak yg kecik je..yg besor tu milik Malakoff
ciri2 penting yang harus ada pada setiap Fire Extinguisher...

Di akhir taklimat macam biasa la dia jual product dari sponsor dia...ye aku akui...kita semua ada yang x alert...actually benda ni kena ada di dalam rumah...dalam kereta dan dalam office...semua kita tau tapi xde tindakan..betul x?smoke protector pun xde dalam rumah kita..at least dia ada signal kan...

makanya aku dah order smoke protector satu...nak order fire extinguisher yang kecik jugak...nak letak dalam kereta dan dalam rumah...malang x berbau kan...selain penerangan tentang bahaya dan kaedah2 pencegahan..banyak jugak video live yang dia tayangkan buat jantung aku macam nak tercabut...aduhai...kenapa la aku siksa diri tgok video tuh...real giler orang tu terperangkap dalam kebakaran...xde l aku nak tgok lagi..nak2 yang terpeangkap tu perempuan dan anak kecik dia...sangat2 menyayat hati...menakutkan..semua rasa ada..terbayang2 di mata dah untuk semalam je...
Mintak dijauhkanlah kita semua dari semua ni kan....
Nauzubillah....

Minggu ni cuti sampai Isnin.......oh tidakkkkkk!!!!!

1 comment:

  1. As salam SA,

    Betul ke dorang tayangkan video tu semua? Alahai,klau I da tutup mata @ keluar dewan dah...kecut perut...huhuhuuu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah