Wednesday, September 2, 2015

Berita Baik Untuk Penggemar Buah Naga

BUAH NAGA BANYAK MANFAATNYA


Gambar dari google...


Amalkan makan buah Naga setiap minggu/setiap hari.

Buah ini bagus untuk elakkan demam, batuk, selsema & sakit tekak.

Jika sebelum ini dok makan ubat demam, ubat selsema, ubat batuk & sakit tekak.

Emmmm ... bila demam, selsema, batuk & sakit tekak, ubatnya adalah makan buah Naga sehingga baik ... In shaa Allah

Emmm ... jika jumpa doktor ... 4 sure kena bayar + - lebih kurang RM30.00 ke atas ... deria rasa agak payau & takde selera nak makan ... betul tak !!!

Buah Naga ini boleh diperolehi di Pasar Raya Giant, Tesco, Econsave dsb

Jika nak beli buah Naga - tanyakan buah Naga yang datangnya daripada Malaysia - Johor (Local Fruit) berbanding buah Naga import dari Vietnam yang agak mahal harganya .... tapi jika duit bersepah-sepah ... emmm no hal kan kan kan ????

Emmm ....makan buah Naga ...In shaa Allah xdemam, xselsema, xbatuk & xsakit ....

Dgn izin NYA jua..


Okey...Dragon fruit mmg feberet aku....

45 comments:

  1. suka makan buah naga....tapi................

    kesian dengan naga tu...xde buah dah...

    huhuuuu

    ReplyDelete
  2. Oh wana baru tau..bagus ni ..thanx kak bg info..wana suka juga Mkn tp jarang sebab harganya yg mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini masih boleh dapat 3 biji 10 hengget

      Delete
  3. mashammm, tp kaler dy memukauu , bole tahanla, tp jarang makan

    ReplyDelete
  4. lieya suke ni along....dulu ingat lagi suap kat dayyan mase baby...pastu panik tgk dayyan berak taik kaler pink2 merah....baru teringat die makan buah naga hahaahahah tak pasal2 bikin panik ajek....

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah dengan pengalaman kita.. panik sekejap.. dahlah masa tu time raya.. huhuhu..
      cuba cool.. fikir balik apa yang dia makan.. ghupenya makan buah naga.. kihkihkih.. kelakar bila ingat balik..

      Delete
    2. kah2x..kite serupa..risau dah ingat bby berak berdarah masa tu

      Delete
  5. baru tau jgk :)
    tq kak infoo yg di beri ^_^

    ReplyDelete
  6. ooo....baru tau kebaikannya.. saya suka makan buah naga ni..lagi-lagi kalau masuk peti..

    ReplyDelete
  7. Ohhh... baru kakak tahu.
    Patutlah anak kakak yg no. dua yg batuk mula kakak tak bagi makan tapi sebab dah ada dlm fridge dia makan juga. Tapi tak sangka batuknya tak makin teruk tapi kian baik.. kakak ingat sebab ubat batuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 kita x tau khasiat sesuatu buah kan kak

      Delete
  8. Salam, hahaha abah sy penah paksa sy makan buah ni, sbb dia ckp sedap...tp sy mcm xbleh nak makannnnn...xtau kenapa...warna dia terang sgt kot, hahahaha

    ReplyDelete
  9. My FIL suka buah ni.. dapat dek anak2 siap blend dengan ice cream..

    ReplyDelete
  10. baru tahu...sy xpernah mkn lagi buah ni. kakak suka mkan siap paksa org rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang cakap yang putih lagi banyak khasiatnya...tp x kurang pun yang merah...

      Delete
  11. suka buah ni.. tp tak leh beli bnyk sekali arung.. kang busuk. Lepas tu susah nak dapat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..SA beli selalunya 3 biji je utk seminggu

      Delete
  12. kebetulan my baby tgh demam..nak try beli buah naga bg dia mkn. tp br tau ada jenis buah naga ye.. :)

    jemput baca
    http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2015/09/idea-menanam-daun-bawang-tanpa.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. pas tu jangan terkejut kalau berak dia kaler merah tau....hehehehe

      Delete
    2. kah3x.. memang kelakar bila ingat balik kak.panik rasanya.siap nak kol pengasuh lg tnya ada bt apa2 ke kat anak..tarik nafas jap pastu br ingat ada bekalkan buah naga tu kt dia..hehe

      Delete
  13. Iday suka makan camtu je buah naga ni, lagi-lagi kalau simpan dalam peti ais, sejukkk dan sedap! :)

    ReplyDelete
  14. penah mkn tp yg putih tu tak sedap sangat .... byk kali juga dpt klu husband ade projek kat kebun ......


    sy klu rasa nk demam ke ape ke telan 2 biji SR Vita C Shaklee ...inshaaAllah sehari je sakit tekak nak demam tu

    ReplyDelete
  15. kaya vitamin C ni. yum yum i love it too. ok esok pergi borong


    Soya antara Fakta dan Auta

    ReplyDelete
  16. sedap giler buah naga ni.
    sgt sedap! merah menyala.
    juicy.

    ReplyDelete
  17. ini memang fav lah.. yang putih x bes sngt.. nak yg pepel gak..

    ReplyDelete
  18. kat pilah banyak buah naga..tapi tengok musim jugaklah kan kak..harga boleh tahan mahal juga.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah