Monday, September 14, 2015

Jerebu Makin Tenat

Di larang Mengadakan Aktiviti Luar

Memandangkan jerebu makin teruk sekarang ni maka segala aktiviti luar sememangnya di hentikan buat sementara waktu. cuma semalam memang tak boleh nak elak sebab makcik buat kenduri di PD..so gambar-gambar kat bawah ni hasil rakaman aku sepanjang perjalanan ke rumah beliau..memang jerebu sangat-sangat teruk..sesak dada, sakit tekak pedih mata...mami Qhaira pun dah batuk teruk dah semalam..sekejap je ada kat luar...pengalaman aku sendiri bernafas di ruang udara yang berjerebu..nasib setakat ni aku masih mampu bertahan...

So korang jaga la kesihatan baik- baik...minum air lebih ye...kalau boleh tak nak la sakit kan...


jalan menuju highway PD


Semasa baru naik highway


teruk berkabus macam waktu pagi padahal pukul 6 petang


kiri kanan dah x nampak pokok-pokok menghijau dah


ya allah sampai bila nak duduk dalam keadaan macam ni


semua kenderaan memasang lampu..

nak bernafas pun susah...


Semua punca dari Indonesia..tiap-tiap tahun macam ni...tiap-tiap tahun ada pembakaran..hish...takde ke kaedah lain selain pembakaran terbuka untuk pertanian diorang.....sekarang semua dah menghidap penangan hebat jerebu ni..kesian kat anak-anak yang jatuh sakit, ibu-ibu mengandung...aduhai...sampai bila la keadaan jadi macam ni...hospital pun rata-rata penuh...ramai yang check in...tapi tak ramai plak yang check out...

IPU pun kebanyakkan tak sihat..patut sekolah isytiharkan cuti untuk anak-anak kita kan....

Apa pun keadaanya jom la sama-sama kita jaga kesihatan...semoga allah permudahkan buat kita semua..disebabkan orang lain...kita semua terseksa macam ni...



Mood  Suriaamanda > Sesak nafas macam nak terhenti nafas..


18 comments:

  1. Salam singgah pagi dari nieyl :)
    Semoga hujan hari²...boleh clearkan asap² jahat ni...

    ReplyDelete
  2. sidai baju pun dalam rumah sebab kat luar bau asap..

    ReplyDelete
  3. memang makin tenat,
    kat klang dah macam kat cameron highland. hehe

    ReplyDelete
  4. anak kita yang kita kurung pun effect jugak demam & batuk.. duduk rumah sekarang tingkap pun tak buka. Keluar memang tak la.. Jerebu memang kuat sangat

    ReplyDelete
  5. tu la makin truk..ptt sek dh kena tutup dh, ni nk tgu 200 sian bdk2...kt opis shah alam pn dh 150

    ReplyDelete
  6. teruknya..kat kelantan nampak jugak matahari..alhamdulillah hjn turun jgk skali skala..

    ReplyDelete
  7. yong pun dah mula sakit kepala ni kak..hari2 meredah jerebu ni :)

    ReplyDelete
  8. kelam mata memandang kan SA...sama2 kita jaga kesihatan dan elakkan aktiviti luar..

    ReplyDelete
  9. betui tu setuju sangat kak .... ni nk tgu ipu bahaya 180 br nk istihar cuti ...hmmmmm
    risau kat anak .....

    ReplyDelete
  10. ya, dan nona nak jogging pun rse tak freshhh jer klu kat luar tuu, even johor tak tinggi mana kan IPU nye..tp rase tak selamat gak,

    trkena tempias jerebuu nihh,,, huhu ~ marilah ber hu hu di rumahhh ~ kan ~ hehe

    ReplyDelete
  11. kelantan pun dh start jerebu kak..huhu

    ReplyDelete
  12. tempat saya semalam dah hujan,tapi jerebu tak kurang pun

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum..hanya Allah yg blh selamatkn kita..sama2 kita doa pd Allah spy pulihkan kembali negara kita..aaamiiin..sian jgk ank2 xdpt main kt luar, hari nie xpi skola (preschool). Abinya kata xpayah..esok xtawlar nk bg pegi ker x..u guys htr ur kids to preschools x klu mcm nie.?

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum..hanya Allah sahaja yg blh selamatkn kita..sama2 kita minta Allah pulihkan negara kita..aaamiinn..sian bdk2 xdpt main kt luar..td pn xpi preschool..esok xtawlar..u guys htr x ank pi preschool..?

    ReplyDelete
  15. Kalau memandu ai suka buka tingkap.. sekarang tak boleh sebab terlalu kuat bau asap.. :(

    ReplyDelete
  16. Salam, kannn....jerebu tahun ni rase mcm teruk sgt...keluar rumah, kat celah2 rumah pun boleh nampak jerebu tu haa...semoga keadaan ni cepat berakhir...

    ReplyDelete
  17. Kena jga kesihatan masa jerebu ni.tekak Rasa nak makan aiskrim ja Utk legakan tekak yg Rasa panas dan perit

    ReplyDelete
  18. kalau keluar pastikan pakai mask..so takdelah terhidu bau asap jerebu.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah