Monday, September 28, 2015

Cucur Jagung Suriaamanda..

Menu Sarapan Ahad

Hi korang..warm up hari Isnin dengan menu sarapan hari Ahad..bukan apa..Baru ada masa nak update blog..sambil2 siapkan advertorial entry yang dh nak dekat dateline...well ini cubaan pertama aku buat cucur Jagung..Jagung yang diorang beli kat Cameron Highland last week banyak lagi..so kita buat cucur Jagung saje la....


Bancuhan yang dah sedia untuk di goreng


Kasi zoom skit...

Hasil sesudah di Goreng

Nak resepi?

1. Hirisan Jagung Segar
2. Telur sebiji
3. Bawang besar potong dadu
4. Daun kucai (aku xde so guna daun bawang)
5. Isi udang
6. Tepung gandum 2-3 cawan
7. Air panas untuk bancuh
8. Air sejuk

Cara-caranya
1. Campurkan bahan 1-5
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan air panas diselang dengan air sejuk
3. Bancuh macam bancuh cekodok
4. Goreng dengan minyak yg cukup panas
5. Dah masak boleh dihidang dengan cili sos

Sesuai dihidang untuk minum petang juga...

Selamat mencuba ye...

12 comments:

  1. alahai sdapnya...tgk gambar pon dah lapar..:)

    ReplyDelete
  2. tergugat mak... Sedap ni.. Teringat cucur jagung mak mertua.. Hahaha...

    ReplyDelete
  3. Uih, sodapnye... 10s share resepi, penah wat skali baru2 ni tp xkena ngn slera ank....huhu

    ReplyDelete
  4. Hujan hujan ni makan cucur jagung mmg sedapppp.. aduii terliurrr

    ReplyDelete
  5. Sedapnyaaaa...tiba2 teringat cucur udang Pak Din kat Tanglin.

    ReplyDelete
  6. ai suka tapi dak Nuha tak suka jagung.. dia kemam2 pehtu dia buang.. huhuhu..

    ReplyDelete
  7. meriah cucur jagung kak SA. sabtu ritu dh bt cucur jaging tp letak ikan bilis, jagung, bawang n cili merah je.
    kebetulan da lg setongkol ni, bolehlah try bt resepi kak SA ptg ni :)

    ReplyDelete
  8. kite suka cucur jagung sedap

    ReplyDelete
  9. Salam, adoi sedapnyeee...dah lah belum lunch lagi nih, nyum2~

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah