Friday, September 11, 2015

Resepi Black Pepper Lamb Suriaamanda

Menu Black Pepper Lamb Bekalan Ke Office

Hi korang...saje nak tayang menu bekal aku hari ni...semalam tak bawak bekal sebab tak sempat masak...aku kena gastritis..sakit perut melampau...well hari ni last keja...pas ni weekend so walau hari ni rehat panjang aku adalah sangat pemalas nak keluar...aku nak hadap blog ni kejap..weekend tak sure lagi leh hadap ke tak...kalau ada pun blogwalking jer la...

Kenapa lamb? Aku adalah pencinta kambing...tapi ada darah tinggi? sapa cakap kambing punca darah tinggi? cer korang check ngan doktor..sure korng dapat jawapan...

Meh tinjau resepi aku...campak-campak ikut gerak hati aku je...


Bawang besar sebiji hiris bulat, halia, bawang putih dab bawang kecik ditumbuk halus...cili besar di hiris


Kacang buncis untuk hiasan atau gandingan dia..


Daging kambing yang dah di gaulkan dengan sos tiram..perap lama sikit..


Hasilnyaaa......tadaaaaaaaa....sangat2 lembut daging dia dan juicy


nak aku close up bagi korang terliur skit...

Cara-cara masak

  1. tumis bahan yang ditumbuk sampai naik bau
  2. masukkan daging kambing, gaul sebati dn biarkan daging empuk
  3. masukkan black pepper dan kicap pedas
  4. masukkan sedikit kicap masin
  5. masukkan bawang besar dan cili yang dah dihiris
  6. masukkan kacan buncis
  7. biarkan seketika
  8. tak perlu letak garam lagi sebab dah ada masin dari kicap dan sos tiram
dah siap...senang kan?

weekend ni kalu korang tak tau nak masak apa boleh la cuba resepi aku ni...makan panas-panas sure bertambah nasi...ok hari ni aku cheating makan nasi skit...atas nasihat doktor kena makan nasi sikit..sajer je doktor tu kan...aku dah la dah lama avoid nasi....takpe la sementar jer...tapi jumlah nasi aku hanya sesenduk...selainnya kasik ratah la itu lauk......

Selamat mencuba ye korang....

19 comments:

  1. alamak, terliurrr pulak T_T
    hehehe

    ReplyDelete
  2. nampak sedappp .. my ferveret jugak ni kalau masak black pepper ^_^

    *jemput singgah http://zianaeunos.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. close up tu memang kejam..gulp telan air ok

    ReplyDelete
  4. dapppnyaaa kak.. yoorin suka kambing gak.. tp sup kambing x boleh nak makan.. memang rasa pening sampai nak mabuk.. maybe sebab lemak dia semua timbul kot.. pastu tu yg sedap dok hirup2.. huhuhu

    ReplyDelete
  5. Iday baru belajar makan lamb. tak pernah masak lagi. tapi, nanti nak tryy masak laaaa . hehe :)

    ReplyDelete
  6. huhu SA, pepagi dah menggoda jiwa raga kak ana ,adoi :)

    ReplyDelete
  7. argkhhhh...nape bnyk gmbr mknn je stiap kali BW.....

    ReplyDelete
  8. Mmg buat terliur tengok black pepper lamb akak tuh..nyum2.. :)

    ReplyDelete
  9. Salam, wahhh sy suke black pepper...akak guna serbuk black pepper or jenis yg mcm sos tu ye? boleh review tak, jenama apa semua tu..nk masak ayam blackpepper, tp nak sos dia pekat pedas...tp xtau camne..hahaha

    ReplyDelete
  10. nampak ringkas dan sedap...nanti boleh la try buat kat rumah

    ReplyDelete
  11. Memang saja-sajalah tu nak bagi air liur meleleh walaupun kita tak makan daging kambing ni, SA. But then my husband suka betul tau daging kambing apatah lagi masak black pepper macam ni. Asal nampak daging kambing aje dalam fridge, memang kita buat menu nilah nak bagi senang kerja kat dapur!

    ReplyDelete
  12. sgt senang aje resepi nyer.
    aida jarang masak kambing kat umah.
    batas hanya kat luar aje.
    aida nak test resepi ni dgn ayam :)
    minta izin ye :)

    ReplyDelete
  13. Saya bayangkan kambing tu ayam..
    Sedapnyaa..boleh tambah menu nak masak ni..tq kak SA, sharing resepi..

    ReplyDelete
  14. Takde diet buat sementara.. huhuhu..

    ReplyDelete
  15. mak aii..sdapnya nampak...thanks share resepi..:)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah