Thursday, September 3, 2015

Usus Lembu Rare??

MAKANAN EKSOTIK YANG RARE

Tak semua orang tau pasal usus lembu boleh di makan...ye usus bahagian usus kecik ye...bukan usus besar..rasanya?sedap weh...sangat2 sedap..selalunya sebelah NS ni buat masak lemak cili api campur daun kunyit..memang sedap..cuma aku tak leh la tengok semasa ianya belum di proses atau di bersihkan...tapi kalau nak tau last week aku berjaya jugak mengatasi perasaan geli tu memandangkan semua penat..tak boleh nak masak..aku as a master chef kena la amik cabaran...mula2 basuh bersih2 then rebus sampai betul2 empuk....


selepas di bersihkan...


ini yang dah siap dimasak..bukan la masak masa tengah2 panjang tuh..dah tentu2 la dipotong2...



Rasanya?

sedap..kenyal2  dan lemak2 skit...pada yang x suka maybe rasa pelik...

Adik ipar baru aku cakap kat Utara diorang lilitkan kat kepingan buluh dan di bakar pas u cicah air asam...sedap katanya...haaaa itu lagi rare aku x pernah buat....tapi rasa macam nak buat la,...hehehehe...takpe nanti aku suruh adik ipar aku ajar macam mana nak buat...

Rupanya banyak bahagian lembu yang kita boleh makan..antaranya Otak dan organ dalaman...itu dah biasa aku makan...tapi ada satu lagi yang aku tak pernah makan dan x mugkin aku makan la...hehhehe...ini bukan lucaha ye..ini kenyataan..pakcik aku cakap anu lembu dan telur lembu pun boleh makan...erk....aku x penah plak jumpa..

Anu lembu???

Kbai....

49 comments:

  1. hhahaa, anu lembu, sape la mkn tu, hm.., lau dh trdesak, xde bnde nk mkn, mybe bolehlaaa..hahaa

    nona jarang makan organ dlmn, ade yg ckp, kurang elok, tp nk mkn sekali sekala, layankan lahh, kn

    ReplyDelete
  2. saya mkn ..fav ni..nk2 hari raya korban nanti...wat air asam

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la ngan SA...wah ramai yang makan erk...

      Delete
  3. anu lembu tk pernh dgr hehe...lidah lembu sodap

    ReplyDelete
  4. usus lembu ni kalau rebus..Lepas tu makan dengan kuah kacang pun sedap.. Time raya rumah saya mesti ada menu ni.. Tapi tak jamu kat orang la.. Makan sendiri2 ja sebab tak ramai yang suka..

    ReplyDelete
  5. hahaha a ah anu lembu. ade yg makan. Tgok kat channel 703 die masak anu lembu kikikikikiki.

    First time tgok usus lembu masak lomak

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kampung la kot makan kot..sbb adik sepupu akak amik ari tu

      Delete
  6. kalo nk try bole view entry resepi link blog kita http://mamatisya.blogspot.my/2012/11/resepi-perut-air-asam.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear for the recipe...nanti SA terjah

      Delete
  7. erkk... saya orang utara tak pernah makan usus lembu bakar cicah air asam. Saya pun jangankan makan usus dalaman lembu, daging pun dah lama tak makan. Sejak kawen dengan orang yang tak makan haiwan 4 kaki ni sekali dengan kita pun ikut tak makan.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaii....ssampai Suria pun x makan daging jadinya ye...

      Delete
  8. Selalu makan perut lembu je.. Teringin pula nak rasa usus ni.. Nyumsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. perut lembu tu ada orang panggil perut kitab or perut babat..masak gulai ngan rebung

      Delete
  9. sedap ni.. memang fav betul.. tapi susah nak dapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang susah nak dapat kalau ada jual pun maybe x banyak

      Delete
  10. salam...

    erm... macam menu perut masak cili api jugak kot... i loikee... tp yg usus kecil ni x pernah try.. rasa lebih kurang kot

    ReplyDelete
  11. aku panggil tembusu ( dia cam usus lembu juga) selalu bubuh minyak sikit lepas goreng ..dah masak cicah air asam ke sos ke.. pehh sedap. Selalu nya makan time raya aji... sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...orang kampung SA panggil tembusu gak..x tau la kenapa dinamakan cenggitu

      Delete
  12. I like!! tp kalau suruh saya prosess perut tu alamat mmg x makan la..hehe kalau dh siap mkn laju je sumbat! Sedap!

    Jom lawat blog saya! TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..ramai yang makan rupanya...done singgah blog anda...

      Delete
  13. Selain dr daging lembu, saya pnh makan kulitnya yg dibuat sup. usus tak pnh lagi.

    ReplyDelete
  14. eerr.. tak ingatlah.. rasa macam pernah makan dulu.. tapi dululah.. tapi kalau diberi peluang untuk rasa, memang takkan lepaskan, bukan selalu dapat makan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bravo..boleh la gang sebab kita suka explore

      Delete
  15. sedappp tu, time org buat korban raya haji ni mrasa la jmpa perut tali ni,..lilit kat buluh..panggang kt arang..jgn lupa garam kunyitnya ke nk perap ala bbq..sedappp..ratah2 je menda ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam adik ipar i citer la ni...nanti nak cuba buat la...

      Delete
  16. Org cne pgl babat..tpi Lya memg x reti mkn.klau hati kerbau tu pndaila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asha ..babat tu perut lembu yang macam towel tu...ni usus kecik...mungkin ada nama lain kot..

      Delete
  17. ye..Anu lembu tu ramai yang makan..katanya untuk kuat kan kejantanan..heheh..kuat kan tenaga batin la kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo ada eh...hehehhe...ntah apa la rasanya kan...

      Delete
  18. musim raya haji je boleh jumpa usus lembu ni.. kita rebus empuk pastu gaul dalam air asam..perghh ratah camtu je x makan nasi pun xpe.hihi

    ReplyDelete
  19. Kulit lembu pun sedap jugak.. usus ni slalu buat cicah air asam je.. dap.. tp tak best bila dh sejuk.. lemak berkumpul..hehehe

    ReplyDelete
  20. Dulu2 masa kecik, mak selalu goreng usus garing2 tapi dah tak ingat laa pulak usus ape...tp mmg sedap..

    ReplyDelete
  21. Memang rare..wana tak penah makan lagi..

    ReplyDelete
  22. Wana pun tak pnah jmpa dpn Mata anu dan telur lembu tapi masa tengok rancangan master chef drang Ada bt cabaran masak organ dalaman ni termasuk anu dan telur..huhu

    ReplyDelete
  23. Lembu sy hanya makan daging aja... hati lembu kadang2 ajer.. yg lain...erk

    ReplyDelete
  24. lamenye xdpt perut lembu..sedap kn kak..

    ReplyDelete
  25. Biasa makan perut lembu,
    Usus lembu? Tak pasti la pulak pernah ke tidak memakannya lagi

    ReplyDelete
  26. wow mesti sedap usus lembu ni :)
    aida suka test makanan baru.
    kecuali anu tu, tak nak la tes :(

    ReplyDelete
  27. telinga dan hidung lembu pon famly mertua makan..haha

    ReplyDelete
  28. penah tengok gak usus ni.. tapi tak pernah makan..
    rasanya kalo lembu yg paling extreme pun CT penah makan lidah lembu..
    tapi tu mmg time korban je ada dapat.. nnt makcik akan bersihkan smpai berus2 lidah tu..
    memula cem geli2 kan tp dah rasa sedap.. cumanya takot2 gak nk makan..

    ReplyDelete
  29. Fiza kurang makan organ dalaman ni, sama jugak ngan ayam. makan isi je la..tapi makan daging lembu pun kurang..apatah lagi dalaman.tapi kalau orang jenis suka makan yang rare macam ni memang sekali dapat makan tu memang sedap kan kak..kena pulak tu dengan cara masak dia..memang umphhh

    ReplyDelete
  30. wah..sdap tu kak..sy pn makan..:)

    ReplyDelete
  31. Salam, erk....tgk yg mentah mcm xnak makan, tp bila tgk yg dh siap masak, maybe worth to try! hahaha suka lemak cili api! nyum2~

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah