Friday, August 8, 2014

Tutorial Bergambar Sambal Udang Galah...

Anda penggemar seafood? X reti nak masak sambal udang? Atau masak sambal x menjadi? Jangan gusar...Suriaamanda menyediakan tutorial untuk anda...sambal udang versi Suriaamanda eh...versi lain2 aku x tau...tp ini bukan secret recipe eh...ini cara aku masak ikut keselesaan dan tekak aku je...

Ok...puan2...aku bagi resepi bergambar eh......senang kan...


Beberapa ekor udang galah Ikut tekak  Korang...


Cili kering, bawang putih, bawang merah, belacan, air asam jawa dan bawang
Ditumis sampai naik bau...perasakan garam dan gula...tumis sampai agak kering...kering bukan hangus eh........


Masukkan udang....Disiram2 gaulkan dengan sambal. .air atau juice dariudang slowly akan keluar...Itu yg buat sedap


Di gaul2 sampai udang tu masak... Kalau semua kulit udang tu dah merah...tandanya dh masak tau....


Make sure sampai sambal tu kering skit dan udang x well done sgt...nanti x sedap...


Sedia dihidang...

Makan dengan nasi panas eh....

Untuk mak2 kalau masak ni suami makin syg....untuk anak dara...haaaa...sure cepat kena pinang nanti...ekekeke.....

Simple kan...selamat mencuba....

Tutorial Sambal Udang Galah dibawakan oleh Suriaamanda....


26 comments:

  1. wah..udang galah..memang pebret nie...

    ReplyDelete
  2. amboi menawan hatinya bila tengok hihi

    ReplyDelete
  3. nampak sedap juicy juicy gitu..

    ReplyDelete
  4. Mak aiii bikin gempak betul la hehehe .Sodapp ni ...Udang galah kat sini RM60 ke 70 sekilo huhuhuhu ...........

    ReplyDelete
  5. Uishhhhh sedapnyaaa udang galah!!!!! Terliur enaaaaa

    ReplyDelete
  6. aishhh terliur arrr... .__. dah lerr udangnya fresh.

    ReplyDelete
  7. amboi kak suriaaaaa. ha nampak sedap

    ReplyDelete
  8. Sedapnye nampak!! Mana nak cari sambal ni pepagi buta ni haha

    ReplyDelete
  9. tertarik dengan udang gemok tu.. masak lomak pon sodapppp :D

    ReplyDelete
  10. waaa..nak nangis tengok..sedapnya...:)

    ReplyDelete
  11. Julia sellau buat menu ni...sedap kan SA...aummmmmmm best lg pedas lg syokkk...pandai SA masak

    ReplyDelete
  12. sedapnye alonggggg...udang gomok2 lak tu...

    lieya kalo dpt udang besar, pastu nak buat sambal pun siang mcm along...ade org buang kepala, tapi lieya syg nak buang sbb part tu yg sedap nak srotttt srooot kan along hihihihi

    ReplyDelete
  13. Wahh sedapnyaa tgk sambal udang.. gomok2 udangnya..

    ReplyDelete
  14. kecur pulak air liur ni... sluurrpp... tarik balik hehehe...
    terbaiklah along.. nak cari udang jugak petang ni..

    ReplyDelete
  15. kak.. cili kering nak taruk banyak mana? segenggam?

    ReplyDelete
  16. Fuyoo... tadi tengok nasi lemak.. ni sambal udang galah pulak.. mmg terbuka selera ni..

    ReplyDelete
  17. sedapnya....de.satu laik nih pun ckup dh

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah