Thursday, August 21, 2014

Tips Menjaga Buah Pinggang

Asyik share tips kecantikkan je kan....hari ni kita share tips kesihatan plak.....at least kita tau apa yg kita x pernah amalkan..kan?

Jom tgok apa yg ada jom....

** Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

** Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

** Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

** Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

** Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Mencegah adalah lebih baik dari merawat.


Tips kesihatan dibawa khas oleh Suriaamanda...

11 comments:

  1. Betul tu SA ..Mencegah lebih baik drp merawat ..Nice info ..

    ReplyDelete
  2. baru hr isnin ni nenek liz disahkan sakit buah pgg perignkat ke 3. mgkin sbb faktor usia dan lg 1 sbb makan ubat darah tggi tu kurang mnm air.

    ReplyDelete
  3. adeh...
    nom 2 dan 3 tu slalu plak amal..
    kena take care dah nie.
    thanx kak sharing.

    ReplyDelete
  4. Banyak benda yang susah nak elakkan....

    ReplyDelete
  5. Mmg betpantang mknn di atas pun sbb ank ekzema.

    ReplyDelete
  6. thanks for info kak..kne ubah rutin pemakanan skang nih

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah