Wednesday, August 13, 2014

Tutorial Bergambar Masak Lomak Cili Api NS

Assalamualaikum. ..
Bersua kembali di ruangan tutorial menu Suriaamanda ye puan2....semestinya tutorial bergambar bg memudahkan anda memasak...x perlu nak google2 dah....ni aku bg menu siap cara2 masak...

Jom kita mulakan....

Kenapa aku pilih ikan siakap? Itu je ada....blank x tau masak cemana terus teringat mak pernah masak lemak cili api....okeh....settt....kito torai......



Bahan2 utama cili api dan kunyit hidup...


Santan dari 1/2 biji kelapa parut...perah sendiri ni


Ni rupa dh tumbuk....letak serai sebatang yg dititik...letak daun kunyit lg walla....tp xdo...


Ikan siakap potong 3 ye.....


Masukkan semua bahan dalam kuali....biarkan atas api sekejap....


Then curahkan santan.....


Kacau selalu ye....usah ko godak kuat benor...hancur ikan tu....kacau agar tidak bertaik minyak...apa tu?
Sila gugel sendiri....


Dah siap.....ermmmm....sodap...jgn plak lupo perasakan garam.....

Haaaa....makan of course dgn nasi panas.....
Ni la bekal aku hari ni....alhamdulillah....boleh mkn sama2 ngan kawan2....
Harap2 aku diberi kerajinan untyk terus bawak bekal.....

Selamat mencuba ye...ni masak lomak versi Kuala Pilah...ni yg omak den ajar....khas buat korang yg nak mencuba....x yah nak pi NS kan nak makan masak lomak....buek sendiri pun ok....


36 comments:

  1. sedapnya masak lemak cili api..:)

    ReplyDelete
  2. Sodapnye. Biasa msk siakap 3 rasa. Nnt bole try resepi ni.tq

    ReplyDelete
  3. mudah je bila tengok tutorial ni :) heee.. memang sedap masak lemak cili api..
    kalau Ros, buat yang jenis tumis dulu tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kawan ckp susah...sebab tu buat tutorial....

      Delete
  4. akak farah suka sangat masak lemak cili api.. macih tau share resepi.. senang nak ikut siap tutorial..=D

    ReplyDelete
  5. amboiii kak tutorial bergambar giteww... he he he...

    ReplyDelete
  6. lapar perut..kty nengok masakan mu along
    along kty nak tnya lah
    sapa buat kan blog along , cantik ..nanti kasi tau kty eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah mohd nor yg buat...owner blog sihatimerahjambu...kty tgok kat sidebar...
      www.azhafizah.com...

      Delete
  7. Sebijik macam omak mortuo den masak ni aaa hehehehe.

    Dolu2 den tak ghoti nak makan ikan siakap gulai lomak. Yolah, biaso omak den masak gulai ikan kembung, ikan merah, ikan kayu, ikan jenahak ko. Tapi bilo dah kawen ngan org nismilan, upo eh ikan siakap pon dibuek eh gulai lomak. selamo ni ikan siakap sllu dimasak sweet sour jo haha.

    lamo2 den dah biaso raso, eh sodap pulak gulai lomak eh. Takdo pakai bawang langsung. Lagi satu gulai lomak ni tahan berhari2. Kalau omak mentuo tu masak gulai lomak daging salai mo bolimbing buluh, memang duo tigo hari lah takdo do basi.

    tapi memang sodapppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa namo pun org NS kan...samo yo masak eh....

      Delete
  8. mak aih, cilip padinya...mesti berapi ni kan SA.

    ReplyDelete
  9. SEDAPNYA..nk try la..selalu masak 3 rasa je

    ReplyDelete
  10. feveret lauk kite is yg bergulai..rase mcm nak ceduk kuah gulai tuh masuk dlm nasi jer skang nie..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Falsya nyer komen buat SA golak bosar....huhu...

      Delete
  11. Mau berasap telinga kalau makan ni. Hehe

    ReplyDelete
  12. kaksura nak cuba la!!tq bagi resepi..memang teringin nak masak masak lomak cili api NS..:)

    ReplyDelete
  13. salam aidilfitri, mak aii meleleh ni..mmg feveret ni..biasa siakap masak stim atau sweet sour atau 3rasa je..mmg tak penah masak lomak..harus try

    ReplyDelete
  14. Wah sangat simple gitu .. boleh try lah buat nanti ni ... tq share dear

    ReplyDelete
  15. Podeh tu yg sodapppp.. masakan N9 ni suria :)

    ReplyDelete
  16. Sedapnya.. Mmg Org NS tak lepas la dgn msk lmaknye ea..

    ReplyDelete
  17. Sedapnya.. Mmg Org NS tak lepas la dgn msk lmaknye ea..

    ReplyDelete
  18. tak pernah try lagi masak loamk guna ikan tu.. boleh torai nanti..
    selalu ikan tu den buek masak 3 raso yo.. hehe

    ReplyDelete
  19. humang aiiiii, osah sodap eh nih.... terliur2 haaaaa.. monjejes

    ReplyDelete
  20. Sodapnyerrr ..den pon sukoo masak lemak cili api ..tp den palibg suko masak lemak ketam cili api..terangkattt oooo..hehehe

    ReplyDelete
  21. ikan siakap. mak ai sedapnyeeee.
    kompem berasap ni. tgk cili pon tau dah. hehe

    ReplyDelete
  22. Den nak masak daging ni haaa...mintak resepi yo~

    ReplyDelete
  23. nih memg pure punyo masak lomak cili api

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah