Thursday, November 21, 2013

Cuti Sekolah Musim Bersunat....


Hey....ini budak belum boleh bersunat ye...saje letak gambo dia ni kasi berseri sket entry daku..citer bab cuti sekolah sinonim dengan BERSUNAT untuk budak2 lelaki kan...sib baik aku ada sorang je adik lelaki..yang lain perempuan...
Bila tiba cuti sekolah memang sapa yg ada anak lelaki tuh pening fikir nak sunatkan anak..kalau x sunat apa cerita plak kan...umur berapa budak2 lelaki wajib bersunat? Pada aku 6-12 tahun la kot sbb itu yang aku tau...muahahaha....ada 2 cara bersunat samada traditional atau moden...tp ramai ikut cara moden kot...dh kurang bersunat cara kampung. .ye la...if cara kampung nak kena rendam dalam sungai kan..kat bandar mana nak jumpa sungai...x kan nak rendam dalam swimming pool kot kan...tp kalau ikut cara di kampung dah macam nak sambut menantu dah.. kenduri besar...di arak macam pengantin....kan?
Budak perempuan kena sunat ke???
Hoiiiii kena la....seawal 3 bulan dah sunat kot....Dania dulu umur 6 bulan dah sunat da..xde la nak tunggu umur 3-4 tahun...giler ko...budak tu dah reti sakit dan dah tau malu kot....
Sapa cakap budak perempuan x perlu sunat????
Setau aku anak2 buah aku yg perempuan memang sunat...jarang la ada kazen2 aku duk ngadu anak dia x sunat ..
Apa plak ghupernya kalau x sunat bg anak2 perempuan kan....
Eh...anak perempuan korang sunat x?

18 comments:

  1. musim cuti pun musim kenduri kawen gak kan...

    ReplyDelete
  2. afia belum sunat lagi..tu yg dok ikir bila masa sesuai kena sunat..dia dah 6bulan lebih..aiman lmbt lg kot sunat,dia ni jenis penakut.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better htr sunat jgn tunggu..nanti terlupa...mcm ada sesetengah org anak dh 3 ke 5 tahun x sunat lg...budak tu dh tau malu kot....

      Delete
  3. cuti sekolah musim bersunat
    tringat ngan adik yumida dulu, excitednye dia bila disuruh bersunat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kazen akak siap lari satu kg...kelakar...

      Delete
  4. biasanya budak lelaki mereka sunat lewat sikit...

    ReplyDelete
  5. ha ah, musim cuti sekolah akhir tahun adalah musim bersunat bagi budak2 lelaki, kat area rumah adik ni package bersunat untuk seorang budak lelaki RM170/-... erkss..budak perempuan kenalah sunat juga kak.... tapi setau adik budak perempuan ni sunat masa kecik2 kak.... dah besar tu tak pernah dengar lagi, kalau yang mualaf tu mungkin kot? hurmm, kena buat research ni....

    ReplyDelete
  6. ala, tak da anak lagi la sis
    inshaa Allah peringatan dikemudian hari

    ReplyDelete
  7. zie dulu masa kak Alya umur 7 hari dah sunat.. adik humaira plak lewat sikit...umur 3 bulan kot... anak laki?? takdok lg..dlm perancangan.. hihihi..

    tp memang meriah musim cuti sekolah ni..bukan takat majlis khatan, majlis kahwin pun byk

    ReplyDelete
  8. baru minggu lepas jiran buat kenduri berkatan anak llki ;) masa tu baru balik dari konvo ank penat juga...

    ReplyDelete
  9. Danish baru je tahun lps sunat kat klinik dgn cousin dia.. cara moden je senang.. malas makbapak dia nak ikut cara traditional.. yang nak dipotong 'benda' itu jugak hahahhaha

    Khairine sunat umur 3 ke 4 bulan umur dia.. mmg kalau budak2 ppuan kena sunat masa diorang baby lagi ok.. mana ada umur dah 3-4 tahun baru nak sunat.. shame2 hehehe
    Lg pun sunat tu sekejap je.. Zaza pn tk perasan time tu mcm mana doc sunat Khairine.. tak ada darah pulak tu..

    ReplyDelete
  10. anak2 dara KA pun kecik2 dah disunatkan SA

    ReplyDelete
  11. Syukur ada rezeki molek buat segera.moga di mudahkan majlisnya amin

    ReplyDelete
  12. eh mestilah yg pompuan kena sunat gak..hihi. tapi saya takde anak pompuan. hero2 saya pun belum sunat lagi. tahun depan kot..

    ReplyDelete
  13. Bab ni ada sikit ngilu tapi mungkin kita sunatkan dua-dua hero tu lam 3,4 tahun lagi kot bersama-sama senang sikit sekali harung. Nasib baik takda anak perempuan...bila fikirkan anak perempuan kena sunat masa kecil lagilah ngilu rasanya...Aduh!

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah