Saturday, July 4, 2015

#Cabaran20Hari~Amalan Berbalas Juadah Di Bulan Puasa

#Cabaran20Hari ~ Day 8


Hi korang...

Kalau dudk di kejiranan kawasan Taman atau kampung memang best jika ada amalam bertukar2 juadah kan..selalunya bertukar dengan jiran sebelah atau depan rumah kan..tapi sekarang ni macam dah takde plak amalan2 macam tu..lagi la kalau duduk rumah atas langit macam aku ni kan...


Kalau balik kampung akan nampak la maklang hantar juadah berbuka kat jiran terdekat dia
..so..yang tinggal di kawasan kampung yang masih amalkan..tak tau la masih ada di kejiranan korang kan..yang aku tahu di kawasan perumahan aku dh takde dah amalan bertukar2 juadah ni...masing2 buat hal sendiri je..Ikutkan rumah aku tu je yg riuh...rumah orang lain senyap sunyi je.hahaha...

Sesekali nak jugak la bertukar2 juadah ni kan...kalau balik berbuka kat kampung aku tak lupa bawak something atau juadah jugak sebab sama je kaedahnya kan...masih bertukar juadah jugak...rindunya nak berbuka kat kampung..seronok berbuka ramai2 kan...rebut2 tu mengeratkan silaturrahim...

Korang masih amalkan ke bertukar2 juadah ni?

7 comments:

  1. Tahla Kak SA...Along ni, duk kampung..amalan tu bergantung ada keluarga...ahha...Macam Family Along, jarang wat mende ni. Sebab Family besar..masak lebih, ranai sangat jiran..ahha..ckupla makan untuk sndri2 je..hehe

    ReplyDelete
  2. still amalkan hehe sebab dekat kampung ramai kaum kerabat yang boleh tukar-tukar juadah =)

    ReplyDelete
  3. Jarang dah SA..
    masing2 dgn dunia masing2..

    ReplyDelete
  4. SB duduk kampung, acara tukar2 juadah ni, tak perlu tunggu raya AS.. hari2 pon dorang boleh buat...adehh

    ReplyDelete
  5. seronok dok kampung bertukar juadah..kat taman memang xde..huhu

    ReplyDelete
  6. dulu jiran2 saya ni pun tak de tukar2 juadah..tapi saya but je SA..sekarang boleh kata hari2 tukar2 juadah ni..seronok..kadang2 sampai silap mangkuk tingkat la..heheh

    ReplyDelete
  7. Zaman skarang ssh dah nak jumpa amalan berbls juadah huhu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah