Thursday, July 2, 2015

Special Prawn With Oyster And Abalone Mushrooms

Berbuka Dengan Menu Baru Iftar 11



Hi korang...

Asyik citer bab makanan je aku ni kan...xde la menda lain...sorry la sebab kekangan masa kan...dgn laptop xde..nak hasilkan yg terbaik pun payah..blogging guna hp what u xpac kan...

Meh nak share resepi

1. Udang 20 ekor ( nak tukar ayam or lain2 boleh je)
2. Abalone Mushrooms ( potong memanjang)
3. Bawang putih 3 biji ( tumbuk)
4. Bawang kecil 3 biji ( tumbuk)
5. Cili api di hiris
6. Bawang besar Hiris bulat
7. Capsicum 
8. Sos Tiram 3 sudu besar
9. Sos tomato 3 sudu besar
10. Sos cili 3 sudu besar
11. Kicap masin 1 sudu

Cara masak

1. Tumis cili api, bawang kecil dan bawang putih sampai naik bau
2. Masukkan sos tiram, tomato dan cili
3. Masukkan udang
4. Masukkan abalone mushrooms
5. Capsicum
6. Gaul2 bg sekata
7. Masukkan bawang besar
8. Perasakan garam..jgnbyk sgt sbb sos semua dh ada rasa masin...
9. Masukkan kicap sesudu utk warna...

Siap!!!

Selamat mencuba...menu sesuai untuk berbuka atau sahur....

Ni resepi sendiri....rekaan sendiri.idea terbit masa kat Seremban...first try mmg disukai semua family...nanti nak buat versi ayam plak...

19 comments:

  1. sodapp ba ini,... me prawn lover tauuu

    ReplyDelete
  2. nama menu tu mmg win lah

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak...terliur dah ni...

    ReplyDelete
  4. melayunya nama apa ni.."udang masak tiram dan cendawan abalon" eh? , pasti sedap sebab pestime dah mendapat sambutan family...good SA #kipidap !

    ReplyDelete
  5. sedapnya....boleh try ni...aku pun dah tahap buntu tak tau nak masak apa dah ni...tq share resepi nok...tapi nama menu ko ni panjang betul...hahaha...

    ReplyDelete
  6. salams SA, sangat menyelerakan.......:):)

    ReplyDelete
  7. hahahhaa...nampak tak sedap...

    *pujuk hati sbb jeless..hahaha*

    ReplyDelete
  8. udang dah tentu sedap SA, feveret anak2 kak ana :)

    ReplyDelete
  9. Wow..Ini sedap! Lagi² ada udang tu

    ReplyDelete
  10. saya pun suka masak macam ni tapi biasanya saya goreng dulu udang tu..lepas tu hujung sekali kuah dia tu saya bagi pekat sikit dengan menambahkan tepung jagung sikit..dan ada halia sikit..hhehe(penggemar halia..heheh)

    ReplyDelete
  11. Sedapnya. Resepi pun nampak mudah. Nak try masam untuk suami nanti :)

    ReplyDelete
  12. Udang feveret dak Kakak.. ;)

    ReplyDelete
  13. bleh try ni :)
    udang memang feveret aida.

    ReplyDelete
  14. wahh nampak sedap nie
    boleh try
    lgpon mmg suke sgt udang

    ayu follow sini ye #1333
    selamat berkenalan

    http://hidayuayumie.blogspot.com

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah