Monday, July 6, 2015

Dari Dapur Buruk Suriaamanda

#Suriaamanda Cooking

Tak ingat dah iftar yang ke berapa dah...belasah je la kan...nama pun dapur buruk Suriaamanda...hentam saja la labu...cuma nak citer la bagi tau kat semua kan...aku dah pandai buat menu Asam Tempoyak weh....hahahaha...bangga giler la plak...ini festime masak tempotak ikan keli...makan lak sorang2 sebab Si Kimi housemate aku tu x makan ikan keli...sabar jer la anak dara tu...ntah macam mana terpedas plak kan......nasib ko la labu....tp aku akui la...memang masak lauk ni mak aku guide...hehehhe....thanks so much mak...lebiu....


ikan keli masak tempoyak berenang2 dalam kuali...

Then konon2 nk masuk pertandingan masakan menggunakan kicap pedas manis Mahsuri....hantar jugak la penyertaan walau hakikatnya x yakin untuk menang...kat sini aku up jugak nak bagi korang share resepi aku ni ..ini resepi terbit dikala kebuntuan nak masak tau...xde selak mana2 buku masakan..Brain Child menu bak kata omputih...


Daging Kambing Oyster Kicap Pedas Manis Mahsuri

Ni gambar ke dua aku pertaruhkan untuk masuk pertangdingan...tgok gambar2 lain confirm aku yang kalah...

Resepi

  1. 500 gram daging kambing..
  2. Bawang merah & bawang putih ditumbuk
  3. halia di tumbuk
  4. cili padi dan kacang buncis 
  5. Sos Tiram Mahsuri 2 Sudu


Cara

  1. Tumis bawang merah, Halia dan bawang putih
  2. masukkan sos tiram
  3. masukkan daging kambing gaul sebati...biarkan seketika sampai air dari daging kambing kering
  4. gunakan api yang kecil untuk bagi daging cepat empuk..
  5. Masukkan sedikit Kicap Mnis Pedas Mahsuri..
  6. masukkan cilipadi dan Kacang buncis
  7. Tak perlu tambah garam sebab sos tiram dah masin dah...
  8. gaul2kan bagi sebati dan kacang buncis masak..
  9. tutup api dan sedia di hidang
Makan ngan nasi panas....sedap...bertambah2.....


Selamat Mencuba ye korang.....



16 comments:

  1. aku tak makan kambing dan aku tak makan keli..huhu...
    anyway, masak kicap ko nampak tempting giler weiii...terliur pulak dah ni...
    gud luck beb!!

    ReplyDelete
  2. Dah lama nak cuba kicapmanis pedas mahsuri ni.. tapi tak jumpa juga lagi,,

    ReplyDelete
  3. ayat berenang-renang dalam kuali tu seperti kukenali lah kak long...anyway...sodap ehhhh...he he he....

    ReplyDelete
  4. Suka sangat kambing.. Pergh!! menggoda betul lauk tuh.. Semoga berjaya..

    ReplyDelete
  5. good luck...
    tak salah mencuba.
    mana la tau rezeki :)

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap walaupun kedua-dua tu akk tak mkn..huhu

    ReplyDelete
  7. Meletop dapur SA walaupun dikatakan burok..

    ReplyDelete
  8. mana ade tuah rezeki akak menang ke nanti ni,

    ReplyDelete
  9. sedapppnyaaa daging kambing masak kicap

    ReplyDelete
  10. rajin akak kita ni...mmg nmpk sedap

    ReplyDelete
  11. pandai masak la SA ni..untung cik abam tu..heheh

    ReplyDelete
  12. yang buat lagi nampak sedap tu sebab daging kambing.. bulan puasa ni ai tak rasa lagi daging kambing.. huhuhu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah