Wednesday, July 8, 2015

#Cabaran20Hari Puasa/ Raya 2015 - Bajet Raya

#Cabaran20Hari - Day 12

Hi Korang....now kita bercerita bab bajet Raya la plak...ermm...payah nak citer ni...aku pun xde buat kira2 pasal bajet...selalu tibanya musim perayaan memang bajet lari sokmo la...ada je tambahan perbelanjaan yang terpaksa demi kelancaran sambutan..yang penting tahun ni awal2 dah tempah baju dah..sedondon ngan anak dara i...hahahaha...jom tgok Bajet Raya tahun ni..


Peruntukkan Duit Raya = RM400 termasuk duit raya untuk anak buah dan kanak2 yang datang beraya. Alhamdulillah tahun ni rezeki blogging lebih skit so niatkan untuk bersedekah.

peruntukkan duit raya Dania & Abah Mak = masih belum diputuskan lagi

Baju Raya = RM450 Berdua dengan Dania ( 3 Pasang sorang)

Baju jalan2 + Kasut = RM500 berdua dengan Dania

Persiapan Kuih Raya dan Bahan2 basahan = RM500

Semua sekali aku bajet RM2500

Mak oiiii....mcm ni bajet aku tahun ni....ye la..Dania pun dah makin besar kan...aku kan mak aku kan ayah...makanya tugas aku le bekerja keras mencari tambahan rezeki untuk anak dara aku tu...alah..dengan anak x perlu nak berkira sangat kan...alahai raya setahun sekali je kot...yang penting lepas ni kena berjimat cermat sebabnya Gaji untuk August 26hb..bulan ni raya gaji awal...so..pandai2 la jimat cermat kan...aku lagi risau sebab bulan depan adik aku kahwin...lagi banyak nak guna bajet..satu apa pun x sedia lagi ni....huwaaaaaa.....banyaknya nak guna duitttt.......dah la baju raya anak ngan abah mak x beli lagi ni....rasa nak nangis la...kerja kat opis pun banyak giler lagi...Nasib baik cuti kejap je..x amik cuti lama...kalau tak....memang la burst poket.....

Tabah lah duhai hati...raya setahun sekali je...pas ni menabung la lagi...


#kelabbloggerbenashaari
#exchangefeedgroup
# Day12

24 comments:

  1. bertabahlah kak..takpe, nanti dah settle kerja boleh spend masa untuk persiapan raya pulak. apepun kena ikut bajet lah kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu fiza...semua ikut bajet..eh hadiah awak akak x pos lagi la...sempat x nak pos ni?

      Delete
  2. sama la kita SA. Habis raya memang kena menabung semula la...
    #clickclicknufnang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik dah biasa berjimat cermat...bawak bekal la nampaknya

      Delete
  3. Wahh kak SA siap ada spesifik bajet. Hehehe:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus la nani..kalau x broke la akak..

      Delete
  4. mula2 tulis gak..lama2 sakit hati plak tgk duit byk keluar..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pun sama alin...tp sebab sahut cabaran kan

      Delete
  5. Replies
    1. bajet akak kat atas tu kurang lagi sebab duit raya maka abah ngan dania x decide lagi kan.....kos bahan masak pun bajet je tu,...

      Delete
  6. singgah bw..kenapa ada error xdpt nk follow sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks adik....x leh follow? x tau plak kenapa ...yang lain2 ok je...

      Delete
  7. itu lah yang kita kata setahun hanya sekali..SA..heheh

    ReplyDelete
  8. Lari bajet kak..hahaha..setahun sekali kak..tak pe

    ReplyDelete
  9. Bajet aida anak2 beranak x sampai rm1k :-)
    Sebab semua sederhana. Masa raya nanti nak beli brg dapur sure naik bajet!

    ReplyDelete
  10. every year dari awal tahun dah buat bajet & menabung utk raya. Tp tiap tiap tahun mesti terbabas skit gak bajet tu. Tp taklah sampai kena makan maggi je lepas raya hehe

    ReplyDelete
  11. ada sikit simpanan hr tu dah lebur..
    demi anak-anak..
    pasni simpan balik

    ReplyDelete
  12. Rezeki Dania and ur family.. ;)

    ReplyDelete
  13. Wahh sakan raya ...lya punya bajet baju raya ank2 pon dah melebih huhu maklumla campur gst tahun ni akak huhuhuhu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah