Friday, July 24, 2015

Hidangan Hari Raya 2015..

Air Tangan Sendiri Dan Adik Beradik Untuk Hari Raya 

Tahun ni beraya semuanya masak sendiri sebab mak tak sihat dan kami tak benarkan mak buat apa...berpandukan arahan dari mak alhamdulillah kami boleh buat semuanya..sendiri je masak..x yah dah suruh mak cuma kurang meriah tahun ni x buat lemang pun...

Tahun ni ada rezki lebih skit aku beli daging kambing 4kg untuk buat kari..makan ngan nasi atau nasi impit..tahun demi tahun menu kami berubah2..sebab tahun ni x beli daging..mahal giler..daging kambing ni pun murah giler..sekilo RM23..ambik sebelah peha dan tulang rusuk..cost me RM102 hengget..murah kan? ini bukan kambing tempatan tau..ini kambing Australia...beli kat Pasar Besar Seremban. Cuma sayangnya lauk kari kambing aku yang awesome tu memang lupa nak amik gambar..tak dapat aku abadikan kat dalam ni..sedihnyaaa..itu la first time aku masak kari kambing sendiri tau...


sedapnya...


sebelah peha ni ngan tulang rusuk..banyak giler daging dia..


Setiap tahun memang buat rendang itik...kami memilih itik berbanding ayam sebab itik lagi sedap..rendang kali ni pedas sikit...tapi pedas2 pun sedap


Abah suka makan yang berkuah so..asingkan untuk abah sikit utk berbuka puasa...


Bila aku upload kat FB dan IG pasal rendang udang, ada yang pelik sebab x tau udang boleh di buat rendang...boleh je...sama je kaedah masaknya cuma ayam tu tukar ngan udang...masakkan segala mak nenek bahan tu dulu dan last sekali masukkan udang..nak lagi sedap hiriskan daun kunyit...jadi la rendang


Kisahnya jadi sambal sotong ni sebab adik bongsu aku dapat sotong ni banyak so..dia bawak balik all the way dari Penang...takut rosak terus buat sambal..boleh buat makan ngan nasi impit jugak...yang ni Lisa yang masak..sedap..


Nasi impit


Kuah kacang...

Aku ada gak buat cucur udang masa raya ke 2 untuk sarapan..lupa plak amik gambar,.makan ngan kuah kacang..sedap je...

Tahun ni rumah kami tak kena serang...pelik betul...ramai yang x balik raya ke...erm..sebab xde yang call nak datang kami pun terus la kelar berjalan meneruskan misi hantar kad kahwen kat sedara mara Abah dan mak..sambi beraya sambil edarkan kad..

Aku rasa sebab musabab aku x berapa enjoy raya kali ni sebab agenda utama adalah prepareration adik aku nak kawen..itu yang kami focuskan..dah settle baru ok kot...lagipun bukan wedding dia je..bukan wedding aku jugak...tp lebih kepada majlis pihak lelaki plak on September..huiii...penat pun x abih lagi kot..walau belum berlaku tapi aku dah macam terasa2 dah...

korang pernah uruskan wedding adik beradik kan?

Sure penat kan?

20 comments:

  1. perghhh...rendang udang?? sedap tu...luar biasa

    ReplyDelete
  2. baru nampak rendang udang..sedap jugak tu dibuat rendang.

    ReplyDelete
  3. Pehhh kak SA. Lapor nani nengoknya. Hahahah

    ReplyDelete
  4. semua nya sedap2 la SA..family pandai memasak memang best..masing2 ada bakat bertarung di dapur nih..hehehe

    ReplyDelete
  5. SA, lemang kalau ada confirm lg meriah kan....
    Akk settlekan kawen semua adik2. Yg paling tersusun, 2 yg terakhir sbb dah tau nk buat.apa. Yg penting, checklist kena ada

    ReplyDelete
  6. sedapnyer menu.. tak pandai saya masak itik. suka makan je..

    memang penat nak uruskan wedding adik2. rasanya lg penat dr kawen.hehe

    ReplyDelete
  7. Rasa nak datang beraya pula, lepas tengok rendang udang tu. hehehe Btw, Selamat Hari Raya kak Suria!!

    ReplyDelete
  8. hmmm enak kayanya tuh mba hehehe aku hidangan di hari raya pasti nya bikin opor ayam ...

    ReplyDelete
  9. Semua menu ai suka..
    Rendang itik menu wajib kalau balik Melaka..

    ReplyDelete
  10. sedapnya rendang. heheh...seronok dpt gotong royong memasak dgn adik beradik kan ?

    ReplyDelete
  11. Rendang udang? ...sedapnya... menu2 yg paling sedap

    ReplyDelete
  12. banyak menu pagi raya akak..:)

    ReplyDelete
  13. meriah nyeee raya Kak Suria..
    part kambing tu memang onomnom.. tahun ni kami buat rendang ayam saja..
    tak meriah sngt pun.. ketupat pun beli je..

    ReplyDelete
  14. rendang udang tu menarik. ngan kuah kacang

    ReplyDelete
  15. Terliurnya tengok rendang tuu~~ Wuwuwuwuw

    ReplyDelete
  16. tak pernah meghase rendangg itikkk.... asalkan kuah pedas, memang lazat !

    ~~~~~~~`aisehh, lapaq balik lahhhh~ tskkk~

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah