Friday, July 3, 2015

#Cabaran20Hari~Kuih Kegemaran Di Bulan Puasa

#Cabaran20Hari ~ Day 7

Ikutkan aku xde specific  kuih kegemaran di bulan puasa...ada kuih aku makan..xde pun takpe...aku suka kuih yg goreng2 mcm karipap kentabg, karipap sardine atau popiah..dapat  item ni pun ok...selalunya aku prefer buat sendiri...letak udang sekor2 dlm popiah...cicah kuah dia...uiii sodap...skrg aku dah suka makan dengan kuah kacang..pas tu hamek jerawat naik ke muka...

Gambar dari google

Kuih Kegemaran Family

Pernah dengar kuih Sepang? Atau org Kuala Pilah panggil Kuih Bosopang / Kuih Sopang...haaa kuih ni sedap giler..abah mmg suka...dlm dia inti kelapa manis tu...pas tu kukus dengan santan...santan plak bukan dari kelapa masak...tp kelapa tua...Yg berlemak tu...ermmm aku type ni aku plak terliur...

Gambar dari google..

Ekceli aku dh pernah buat entry pasal kuih Sopang ni...


Semua step by step dan resepi ada dlm tuh...tgok je la yg kat  link tu...malas plak aku nak buat yg baru...hihihi...

Ok korang ..nanti kita tgok entry hari ke 8 plak untuk cabaran ni ye...

Babai...



16 comments:

  1. kuih fav tepung pelita & akok

    ReplyDelete
  2. kuih sopang first time dengar ni..

    ReplyDelete
  3. 1st time dengar kuih tu SA..

    ReplyDelete
  4. kita suka kuih muih tradisional..

    ReplyDelete
  5. dua dua pun feveret
    sodap kueh sopang tu a.k.a bdak brendam ..huhu

    ReplyDelete
  6. First time makan kuih sopang mertua buat terus jatuh cinta sampai rasa nak request buat lagi je..hehe..sedap sangat!

    ReplyDelete
  7. aida x pernah dgr and x pernah makan :)
    mcm menarik dan yummy aje...

    ReplyDelete
  8. salam SA.
    bleh passing aida alamat?
    komen kat entry blog ekk.
    aida nak bagi kat semua yg join gmbm :)
    tq. harap sudi terima kad raya kecil aida :)

    ReplyDelete
  9. Kuih sopang tu fav mak mertuo. Arwah uwan Pilah sllu buat kato eh

    ReplyDelete
  10. menarik betul popia dengan udang sekor2 kat dalam tu..boleh cuba nih :-)

    ReplyDelete
  11. belum cuba kuih sopang. kat Sepang.ada x?..

    ReplyDelete
  12. kite suke karipap dengan popia je, tapi sekali sekala dapat makan kuih Tako pun layan gak kan

    ReplyDelete
  13. tak pernah rasa..ingatkan laksam..hehehnak kena google ni..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah